REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

“Politinė drąsa nereiškia politinės savižudybės… Ignoruokite lobistus. Ignoruokite politiką. Pasitikėkite žmonėmis”, - griausmingu balsu ir vis dar netobula anglų kalba pritilusiems Kalifornijos įstatymų leidėjams nurodė galingasis (įvairiomis šio žodžio prasmėmis) gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris.

REKLAMA
REKLAMA

Tas pats Arnoldas, iš kurio filmų šaipėsi intelektualai, tas pats Arnoldas, iš kurio tyčiojosi tuomet dar būsimasis uošvis ir kiti Kennedy klano veikėjai, kai jis pareiškė, kad netrukus taps milijonieriumi, filmu žvaigžde, o kada nors galbūt ir Amerikos prezidentu. Milijonų jis uždirbo daugiau, nei reikės jam ir jo palikuonims, tiek vaidindamas pelninguose filmuose, tiek sumaniai investuodamas. Žvaigžde tapo ir dabar - priešingai nei prieš porą metų - mažai kas drįsta kategoriškai neigti, kad JAV prezidentu Konanas Barbaras tikrai nebus. Tiesa, pats gubernatorius, arba tiesiog Arnis, kaip jį čia vadina, neva kuklinasi ir sako tikrai nenorįs, kad Konstitucijos nuostata, draudžianti JAV negimusiems asmenims tapti šios šalies prezidentu, būtų keičiama tik dėl jo. Pasak jo, yra ir daugiau svetimšalių, vertų šios garbės - Čekijoje gimusi buvusi valstybės sekretorė Madeleine Allbright ar lenkas Zbigniewas Brzezinskis. Tiesa, tiek Schwarzeneggeris, tiek visi kiti puikiai suvokia, kad nei vienas, nei kitas nepretenduoja tapti jo konkurentais.

REKLAMA

Kol kas geležinis Arnis nuosekliai ir užtikrintai šalina iš savo kelio tuos, kurie mėgina priešintis ambicingoms ir agresyvioms reformoms, ilgus metus Amerikos kairiųjų valdytoje didžiausioje šalies valstijoje. Gubernatoriaus rezidencijoje kabo milžiniškas kardas, kuriuo mosavo Konanas Barbaras to paties pavadinimo filme. Politikoje kumščiais ir kardais mosuodamas gal ir sužalosi priešininką, bet rezultatų nepasieksi. Ir net politikos naujoku laikyto filmų superherojaus oponentai nenoromis pripažįsta, kad Arnis - visų pirma geras šachmatininkas, o ne galvų skaldytojas. Beje, Schwarzeneggeris išties mėgsta žaisti šachmatais.

REKLAMA
REKLAMA

Suvokdamas, kad savo pusėn tikrai vien dėl politinių priežasčių nepavyks palenkti kitai partijai priklausančių Kalifornijos įstatymų leidėjų daugumos, dešinysis gubernatorius kreipiasi į žmones ir nebijo būti politiškai nekorektiškas. “Jeigu mes šiuose rūmuose nesugebėsime dirbti kartu, reformuodami Vyriausybę, tuomet žmonės sukils ir griebsis reformų patys. Ir, žinote ką, aš prisijungsiu prie jų. Ir aš kovosiu su jais”, - metiniame kreipimesi į valstiją pareiškė geležinis Arnis, tvirtu rankos mostu patvirtindamas savo žodžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalininkai džiūgauja, oponentai niurzga tyliai, o garsiai sako, kad gubernatoriaus reformose yra ir gerų dalykų, bet yra ir tokių, kuriuos teks svarstyti.

Turtingos, bet didžiulėse skolose skendinčios Kalifornijos mokesčių mokėtojai, nesvarbu, kairieji ar dešinieji jie būtų, įvertins tai, kad didžiulę finansų krizę gubernatorius siūlo įveikti nedidindamas mokesčių, tačiau iki šiol įtakingos biudžetinių įstaigų profsąjungos turbūt šiurpsta išgirdusios apie ketinimus radikaliai keisti dosnią išeitinių išmokų sistemą ir griežtai apriboti visas išlaidas tiek, kad jos atitiktų pajamas. Trumpai tariant, bet kurios valstijos įstaigos išlaidos priklausys tik nuo jos veiklos rodiklių ir gaunamų įmokų. Atrodytų logiška, bet parodykite biudžetinę įstaigą, kurios darbuotojams tokie pareiškimai neįvarytų streso - ne tik Kalifornijoje, bet ir Lietuvoje.

Bet bene didžiausia politiko Terminatoriaus pamoka politikos senbuviams, kurie dar neseniai nebijojo atvirai iš juo juoktis, o dabar vertina kaip ypač solidų priešininką, yra tai, kad galima elgtis politiškai lyg ir neapdairiai ir tuo pačiu metu išsaugoti didžiulį visuomenės pasitikėjimą. Galima pasakyti tai, ko politikos profesionalas jokiu būdu nedrįstų pasakyti garsiai dėl neva egzistuojančių tradicijų (apie gėjus, profesines sąjungas ar pan.), ir sulaukti triukšmingai pritariančios minios palaikymo. Žinia, Schwarzeneggeris gali sau leisti daugiau nei pilietis, kurio gerovė ir ateitis priklauso nuo politinės karjeros, tačiau akivaizdu, kad daugelis didžiojoje politikoje egzistuojančių žaidimo taisyklių tėra sukurtos uždaro politikų rato patogumui. O žmonėms - Kalifornijoje ar Lietuvoje jie gyventų - reikia ne atsargių užuominų, bet drąsių ir naudingų veiksmų. Tačiau, žinoma, privalome suvokti ir tai, kad ne kiekvienai valstijai ar valstybei duotas savas Terminatorius. Turint tokią charizmą, tokius patarėjus ir tiek milijonų nebaisu ir priešininkus pasiųsti po velnių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų