• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Net 42 proc. Rusijos gyventojų Lietuvą laiko nedraugiška šalimi. Nedraugiškesne už Lietuvą rusai laiko tik Latviją (49 proc.). O pačia draugiškiausia vadinama Baltarusija. Tai rodo visuomenės nuomonės apklausa, kurią atliko Jurijaus Levados analitinis centras.

REKLAMA
REKLAMA

Po Latvijos ir Lietuvos nedraugiškų valstybių sąraše toliau rikiuojasi trečioji Baltijos valstybė – Estija (32 proc.). 28 proc. Rusijos gyventojų nedraugiška šalimi laiko Gruziją, 23 proc. - JAV, 13 proc. - Ukrainą, 12 proc. - Afganistaną, 10 proc. - Iraką, 6 proc. - Japoniją ir Iraną, 5 proc. - Azerbaidžaną, 4 proc. - Moldaviją, Lenkiją, Armėniją ir Kiniją, 3 proc. - Didžiąją Britaniją, Izraelį ir Vokietiją, 2 proc. - Baltarusiją.

REKLAMA

Tai, kad Baltarusija yra draugiška šalis ir Rusijos sąjungininkė, mano 45 proc. respondentų. 23 proc. draugiška valstybe taip pat laiko Vokietiją, 20 proc. - Kazachstaną, 17 proc. - Ukrainą, 16 proc. - Indiją, 13 proc. - Prancūziją, 12 proc. - Kiniją, 11 proc. - JAV ir Bulgariją, 9 proc. - Armėniją, 6 proc. - Suomiją ir Italiją, 5 proc. - Kirgiziją, Lenkiją, Azerbaidžaną, Didžiąją Britaniją ir Izraelį, 4 proc. - Uzbekiją, Moldaviją ir Japoniją.

REKLAMA
REKLAMA

Per tyrimą, kuris buvo atliktas gegužės 13-17 dienomis, buvo apklausta 1 600 suaugusių Rusijos gyventojų.

Latvijos ir Rusijos santykiai smarkiai pablogėjo gegužės mėnesį, kai Ryga priėmė dvi deklaracijas. Viena iš jų išaiškina sienos sutartį tarp abiejų valstybių, o antroji - pasmerkia komunizmą. Tačiau Rusija atsisako su Latvija pasirašyti sienos sutartį, kol bus atšaukta aiškinamoji deklaracija.

Įtampa Rusijos santykiuose su Lietuva ir Estija išryškėjo po to, kai šių dviejų Baltijos valstybių vadovai atmetė Rusijos prezidento Vladimiro Putino kvietimą ir nevyko į Maskvą švęsti pergalės prieš nacių Vokietiją 60-mečio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 1994 metų Baltarusijai vadovauja Aleksandras Lukašenka, kurio autokratišką režimą tarptautinė bendrija kritikuoja dėl žmogaus teisių pažeidimų. 1999 metais A. Lukašenka ir V. Putinas pasirašė dvišalį susitarimą dėl dviejų valstybių sąjungos. Pagal šį susitarimą ateityje ketinama sujungti Rusijos ir Baltarusijos mokesčių sistemas bei įvesti bendrą valiutą.

JAV lyderis George‘as W. Bushas (Džordžas V. Bušas) gegužės 4 dieną Baltarusiją pavadino "paskutine diktatūra Europoje".

BNS, OMNI naujienos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų