REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Savo kultūrinę aplinką turime kurti patys“, – daugiau kaip prieš 100 metų sakė Vincas Kudirka, kuris gyvendamas „žydpilėje” (Šakiuose) buvo subūręs styginį kvartetą. Simboliška, kad dabar nusipelniusius informacinei visuomenei žmones vadina naujaisiais knygnešiais.

REKLAMA
REKLAMA

Dar prieš metus didžioji dauguma Šakių savivaldybės kaimo bendruomenių nesuprato interneto naudos. „Vis tiek kompiuterių neduoda“, – toks dažniausiai būdavo bendruomenių lyderių atsakymas į klausimą, ar dalyvaus ALF konkurse „Žingsniai skaitmeninių bendruomenių link“. Absoliuti dauguma savivaldybės bendruomenių atstovų pritarė ksenofobiškam Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijos tarybos sprendimui nedalyvauti ALF konkurse „Interneto portalai regioninėms bendruomenės sąjungoms“ todėl, kad tada jiems interneto portalas atrodė nereikalingas.

REKLAMA

Dabar bendruomenių požiūris į internetą pasikeitęs 180 laipsnių kampu. Asociacijos projektui „Kaimo aktualijų fotografijų konkursas internete“ šiemet paskirta Kultūros ministerijos parama. Iki vasaros Šakių savivaldybės kaimuose prie veikiančių 4 aljanso „Langas į ateitį“ viešųjų interneto centrų prisidės dar 15 viešųjų interneto prieigos taškų pagal Vidaus reikalų ministerijos projektą. Stiprėja viltys mūsų krašte sulaukti ir valstybės teikiamų e. paslaugų. Skaitmeninė atskirtis kas diena mažėja.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas klausimas, kad internetu gyventojai per mažai naudojasi net turėdami tam sąlygas. Vis dar trūksta internete lietuviškos provincijai skirtos aplinkos. Iki šiol mums pavyko atrasti tik 27 šakiečių svetaines. Ir tai didesnę jų dalį galima vadinti „miegančiosiomis gražuolėmis“.

Internetas visų pirma yra ryšys. Ne tiek tarp giminių ir artimųjų, kiek tarp partnerių savo projektuose ir versle. O be geros partnerystės sunku nedidelei kaimo bendruomenei dalyvauti Europos ir nacionalinėse programose.

Pasak Roberto Putmano, socialinis kapitalas – tai ryšiai tarp žmonių, o internetas sukuria sąlygas socialiniam kapitalui augti ir tolimoje provincijoje. Kiekvienas galime tapti dalimi skaitmeninės bendruomenės, kurioje yra daugiau skaidrumo, tarpusavio pasitikėjimo. Tokioje bendruomenėje vyksta atviras bendravimas, nes daug jos narių prisistato savo įmonių ar asmeninėse svetainėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gali sumažėti klausimų, už ką balsuoti per rinkimus. E. demokratija pasireiškia, kai politikai su piliečiais bendradarbiauja internetu. Kiekvieną savivaldybės tarybos narį raštu pakviesime www.sakieciai.lt forume pasidalyti savo mintimis. Gali būti, kad vietiniai politikai dar ilgai neatras laiko bendrauti su rinkėjais, nes dalis jų net e. paštu naudotis nemoka.

Mūsų kaimiškoje savivaldybėje kalbėti apie informacinę visuomenę dar nemadinga. Jos nėra nei tarp savivaldybės plėtros iki 2010 metų strateginio plano tikslų. Tačiau vis didesnis skaičius šakiečių įsitikina interneto privalumais.

REKLAMA

Ypač džiugina gražus bendradarbiavimas su katalikų parapija – www.sakieciai.lt parapijoms skirtame puslapyje publikuojami klebono skelbimai, parapijos gyvenimo nuotraukos, statistika, istorija. Klebonui brangi kiekviena avis. Tokiu požiūriu turėtų vadovautis ir save gerbiantys politikai.

Kažkas yra pasakęs: „Išlaisvinkite žmogų ir jis pardės kurti”. Vargu ar galima rasti kitą sritį, kurioje būtų tiek erdvės saviraiškai, kūrybai kaip internetas. Iš internete jau esančių ir naujų žinių galima sudėlioti „mozaiką“, naują žinių ekonomikos produktą, pasiūlyti rinkai naują paslaugą. Sakoma, kad ateityje žmonės keisis ne daiktais, o idėjomis. Ar sugebėsime, ar turėsime ką pasiūlyti, ar būsime laisvi?

www.bendruomenes.lt , www.sakieciai.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų