REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pajūrio regioniniame parke sklypų savininkai namų statyti kol kas negali – tereikia sulaukti Aplinkos ministro parašo. Bet ministras vengia pasirašyti, nes parko teritorijoje yra apie 20 į teisėsaugininkų akiratį patekusių žmonių, kurie savo žemes įsigijo galimai neteisėtai.

REKLAMA
REKLAMA

Aukso vertės žemės sklypų vaizdingame Pajūrio regioniniame parke savininkai juose kol kas gali tik ožkas ganyti, nors reikia tik vieno parašo, kad sklype galėtų išdygti namas.

REKLAMA

Taip yra todėl, kad aplinkos ministras Arūnas Kundrotas vis delsia pasirašyti jau visų institucijų suderintą minėto parko planavimo schemą, pagal kurią naujose vietose bus galima statyti iki šimto sodybų.

Ministro ranka dreba dėl to, kad parko teritorijoje yra apie dvidešimt į teisėsaugininkų akiratį ar procedūras derinančių institucijų nemalonėn patekusių žmonių, kurie savo žemes įsigijo galimai neteisėtai.

Blokuoja ministras

Pajūrio regioninio parko (PRP) planavimo schema jau keletą metų yra tikra rakštis įvairių Klaipėdos miesto ir rajono institucijų valdininkams.

REKLAMA
REKLAMA

Kol minėtas dokumentas nėra patvirtintas aplinkos ministro parašu, detalieji planai negali būti tvirtinami didelėje dalyje PRP teritorijos.

Pagal jau visų atsakingų institucijų suderintą planavimo schemą tarp Karklės ir Palangos plento bus leidžiama pastatyti iki šimto naujų sodybų, tačiau jau keletą metų tai yra neįmanoma dėl nepatvirtino minėto dokumento.

Ši problema jau ne be pirmą kartą buvo gvildenama ir vakar vykusiame pasitarime Klaipėdos apskrities viršininko administracijoje (KAVA).

Jos vadovė Virginija Lukošienė teigė, kad kelią ministrui pasirašyti PRP planavimo schemą užstojo prokurorai bei Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastaroji aplinkos ministrui šį mėnesį išsiuntė raštą, kuriame teigiama, esą jau ketverius metus rengiamas PRP dokumentas negali būti patvirtintas dėl to, kad parko teritorijoje yra galimai neteisėtai įsigytų sklypų arba juose buvo atlikti procedūras neva pažeidę darbai.

Nukenčia prestižas

Pasak PRP direktoriaus Dariaus Niciaus, absurdiškiausia yra tai, kad dėl teisėsaugininkų akiratyje atsidūrusių žmonių kenčia tie, kurie žemės sklypus įsigijo legaliai ir skaidriai.

"Prokurorai motyvuoja, kad jei bus patvirtinta planavimo schema ir įtartini žemių savininkai pradės statybas, o vėliau paaiškės, kad jų sklypai įsigyti pažeidžiant įstatymus, reikės kompensuoti statybų išlaidas. Tačiau dėl tokių savininkų kiti žemvaldžiai tapo įkaitais ir negali disponuoti savo turtu. Teisiniai ginčai gali vykti net keletą metų", - sakė direktorius.

REKLAMA

Jis pažymėjo, kad dėl nepatvirtino dokumento kenčia ir regioninio parko direkcijos prestižas, kadangi savo planų turintiems žemvaldžiams nuolat tenka sakyti "ne", kyla įvairių teisinių problemų.

"Visi galvoja, kad čia saugoma teritorija, kurios šeimininkai viską tik ir draudžia. Tačiau nėra taip. Yra numatytos teritorijos, kuriose bus galimos statybos", - sakė D. Nicius.

Jis patikslino, kad parko direkcija yra pareikalavusi savų apribojimų, kurie neleistų masinės invazijos į gamtą.

Brangsta statybos

Jokių priekaištų naujajai PRP planavimo schemai neturėjo nei Klaipėdos rajono savivaldybės administracija, nei KAVA.

REKLAMA

Vakar valdininkai nutarė jau šią savaitę raštu kreiptis į aplinkos ministrą ir paprašyti patvirtinti planavimo schemą su viena išlyga.

"Reikia gauti prokurorų arba teismo sprendimą laikinai suspenduoti naudojimąsi žeme būtent tiems asmenims, dėl kurių vyksta teisiniai ginčai arba tyrimai. Jei savininkai bus išteisinti - prašau, statykitės, jei ne - teks vadovautis įstatymais ir teismų sprendimais", - sakė Klaipėdos apskrities viršininkė V. Lukošienė.

Ji informavo, kad dėl nepatvirtintos planavimo schemos nukenčia ne tik teisėti žemių savininkai, bet ir yra stabdomos investicijos, stringa jūrinio turizmo projektas, automobilių aikštelių statybų darbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdininkai baiminosi, kad sklypų savininkai gali paduoti juos į teismą, nes prieš keletą metų savo žemėje statybas planavę asmenys nukenčia materialiai.

"Liekam kalti mes, nors iš mūsų pusės viskas padaryta, reikia tik ministro parašo. Ministro į teismą juk už tai nepaduosi? Žmonės pasiruošę statyboms, nusipirkę medžiagas, kurios dabar genda. Be to, kasmet brangsta ir statybų darbų įkainiai", - sakė V. Lukošienė.

Klampina savininkai

Pasak D. Niciaus, abejotinomis sąlygomis PRP teritorijoje yra įsigyta per 20 sklypų, kuriuos valdo tiek pat žmonių.

REKLAMA

Didžiausi teisiniai ginčai vyksta dėl kelių savininkų.

Kone aršiausiai dėl teisių į savo nuosavybę jau ilgai kovoja buvęs Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje juristas Artūras Žičkus. Šis šiuo metu antstoliu dirbantis asmuo bylinėjasi su ypatingu teisiniu principingumu garsėjančia dabartine Vyriausybės atstove Klaipėdos apskrityje K. Vintilaite.

Ji bando įrodyti, kad minėto juristo sklypo detalusis planas yra neteisėtas. Pats A. Žičkus, paakintas problemų dėl savo sklypo, yra kreipęsis ir į Konstitucinį Teismą.

REKLAMA

PRP direkcijai įtarimų sukėlė dar vieno asmens - buvusio Seimo nario, teisininko Vytauto Zabielos sklypo detaliojo plano rengimo aplinkybės.

Parko direkcija piestu stojasi ir prieš dar vieno žinomo veikėjo - Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Urbanistinės plėtros departamento direktoriaus Kastyčio Macijausko žmonos Nijolės sklypo detaliojo plano tvirtinimą.

Denisas NIKITENKA

Dienraštis „Vakarų ekspresas“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų