REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bernardinų parapijos klebono sprendimas leisti Vilniaus šv. Onos bažnyčioje pašarvoti nusižudžiusią Vilniaus mero žmonos seserį, pažeidžia bažnytinę tvarką - informavo Vilniaus arkivyskupijos kurija.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai su Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) parapijos klebonu pirmadienį kalbėjosi ir Vilniaus arkivyskupijos ordinaras kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

REKLAMA

"Nešarvoti Vilniaus bažnyčiose žmonių yra vietos vyskupo nuostata, nors kitose parapijose mirusieji į bažnyčias įnešami. Aš to dalyko nelabai žinojau, dėl to tokį "lepsusą" ir padariau", - Eltai sakė bernardinų parapijos klebonas Astijus Kungys.

Pranciškono manymu, sutikęs, kad Šv. Onos bažnyčioje būtų pašarvota nusižudžiusioji, jis nepadarė labai didelės klaidos.

"Patarnavimas išlieka kiekvienam pakrikštytajam. Bažnyčia laikosi principo, kad mes negalime savižudžiams būti teisėjai, nes nusprendę savo valia pasitraukti iš gyvenimo būna gilioje depresijoje", - sakė kunigas.

REKLAMA
REKLAMA

Vienuolis mano, jog suklydo ne dėl to, kad pašarvojo nusižudžiusiąją, bet kad per trejus metus, kai iš Kretingos persikėlė dirbti į sostinę, neišsiaiškino arkivyskupo nustatytos tvarkos, o Žemaitijoje, iš kur yra kilęs - kitokios tradicijos.

Kauno arkivyskupijos kurijos kanclerio monsinjoro Adolfo Grušo teigimu, atsisveikinti su velioniu bažnyčioje - perlenkimas, nes bažnyčia - ne šarvojimo salė, o maldos vieta.

"Tradiciškai, karstas į bažnyčią atnešamas gedulingoms Mišioms, bet kad čia velionis būtų pašarvotas - tokios tradicijos niekada nėra buvę", - sakė monsinjoras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per krikščioniškas laidotuves kunigas parodo pagarbą velionio artimiesiems, tačiau pirmiausia Bažnyčia pagerbia mirusį žmogų už jo gyvenimą.

Monsinjoro A. Grušo teigimu, jeigu žmogus save naikino, ir savižudybė buvo jo nedoro gyvenimo pasekmė, kunigas turi visišką teisę atsisakyti jį laidoti. Nutarus savižudį laidoti katalikiškai, jis nešamas ir į bažnyčią. Žinoma, jei toks sprendimas nepapiktina parapijiečių.

"Jei bendruomenė tam kategoriškai priešinasi, tada, parodydamas pagarbą mirusiajam ir jo šeimai, kunigas už velionį gali melsti kapinėse", - sakė monsinjoras.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų