REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sakytum, savaitė ne tokia jau prasta. Jei neįsiterptų Valentino diena ir nepagadintų bendro jos stiliaus…

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienis

Savaitgalis kaip visada – įžanga į meilės šventes ir perspėjimai, kuo jos baigiasi. Žinoma, rūsčiausias perspėjimas būtų ne kartą rodytas "Striptizas" (LNK, 21.00) su Demi Moore ir jos meilės bei pinigų potroškiais, idant laimėtų bylas ir užsikariautų kongresmeno širdį. Nei žavu, nei juokinga, tiesiog – eilinė ir net prastoka Holivudo produkcija.

REKLAMA

"Meilė, smalsumas, tabletės ir dvejonės" (LTV, 23.25) – ekranizacija populiaraus ir pas mus išleisto ispanų rašytojos Luc?os Etxebarr?a romano, mums geriau pažįstamo kaip "Meilė, smalsumas, prozakas ir abejonės" apie tris seseris, labai skirtingas bet vienijamas amžino trūkumo: neišsipildžiusio gyvenimo. Ar viena jų būtų namų šeimininkė, ar kita - karjeros sėkmingai siekianti mergina, ar paprasčiausia baro padavėja. Kaip romanas išvengė "feministinio skiedalo", taip ir ispanų režisierius Miguelis Santesmasesas stengias išvengti labai tiesmuko kaltinimo vyrams. Šiaip ar taip, melodraminis pavojus visgi išlieka.

REKLAMA
REKLAMA

To neprikiši tipingam europietiškam detektyvui. Sulaukus "Purpurinių upių" sėkmės, netruko pasirodyti ir "Purpurinės upės 2" (Ren TV, 19.00). Bet režisieriusOlivier Dahanas ir scenarijaus autorius Lucas Bessonas atsisakė Vincento Casselio paslaugų, ir liko tik prancūzų tėviškumo ir seksualumo (kartais – tai vienas ir tas pats) simbolis komisaras Granžė - Jeanas Reno. Laukia beveik "Da Vinčio kodo" pirmeivis: paslaptingos žmogžudystės šiaurės Prancūzijos vienuolynuose, mistinių religijų ekspertė, keistas vienuolių - Apokalipsės angelų ordinas…

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas pasaulio kraštas, bet dar paslaptingesnis europiečiui savo papročiais – Siamas, į kurį 1862 metais atvyksta jauna našlė (Jodie Foster) mokyti visų 58 karaliaus vaikų. "Ana ir karalius" (TV3, 20.05) – graži ir politiškai subalansuota melodrama visiems apie civilizacijų skirtumus ir draugystes, kurios, suprantama, baigiasi meile. Nors iki jos eita kiek per ilgai (filmo trukmės prasme).

Sekmadienis

Paulas Austeras mums geriau žinomas iš literatūrinės "Niujorko trilogijos" ir kaip kultiniu tapusio "Dūmo" scenaristas. "Lulu ant tilto" (TV 1000, 17.00, ir pirmadienį, 11.00) – jo režisūrinis darbas, vedantis gijas iki Vedekindo dramos "Pandoros skrynia". Harvey Keitelio vaidinamas saksofonistas sužeidžiamas per susišaudymą kavinėje ir negali groti, tuoj seka ir jo barniai su žmona (Gina Gershon) bei depresija, - kol nepasirodo fatališkoji Lulu (Mira Sorvino). Keistas dramos ir romantikos mišinys, kuriantis paslaptingą vargu ar tipiško Amerikos miesto nuotaiką,- gal todėl ir šis filmas susilaukia daug gerbėjų?

REKLAMA

"Purpurinių upių" tęsinys – dar normalu. Bet kas yra "Veidas taikinyje (2)" (LTV 2, 20.10), gali pasakyti tik LTV išleidėjai į eterį. Matyt, daugiau nei dvi valandas trunkantis kūrinys privalo būti skeltas pusiau, todėl pažiūrėkite kitą įdomios baltiškai-britiškos Chestertono ekranizacijos dalį su puikiu Tėvu Gaidžiu, atsiprašau, Braunu. Povilas Gaidys išties meistriškai sujungia angliškąjį humorą su šaltu detektyvo protu.

O kodėl žudo "Kriminaliniai meilužiai" (BTV, 23.00) – tai jau šios epochos mįslė. Atsakymas, deja, paprasčiausias: nes neturi jokios priežasties. Nes gal taip nori įsitvirtinti ar paprasčiausiai kažką nuveikti. Dar nesuburžuazėjusio, dar prancūzų enfant terrible Fran?ois Ozono kūrinys toks pat etapinis, tiksliai indikuojantis laikmečio pokyčius, kaip ir Michaelio Hanekes "Žiaurūs žaidimai".

REKLAMA

"Pasmerktieji" (Ren TV, 23.20) yra neseniai "Snobo naktyje" rodytas "Apgultyje", kurį galima būtų priskirti Bernardo Bertoluccio "afrikietiškajam" ciklui, nors beveik viskas nufilmuota prie garsiųjų Ispanijos laiptų Romoje. Iš Afrikos į Romą atklydusi simpatiška juodaodė Šandurai parsisamdo pas muzikos mokytoją (simpatiškasis Davidas Thewlis) tarnaite ir laukia, kol jos vyras bus išleistas iš kalėjimo diktatoriškoje Afrikos valstybėje. Bet kai šis išeina į laisvę (ne be muzikos mokytojo pagalbos) – ar jausmų apgultis baigiasi? Puikūs Bertolucci ir Thewliso muzikiniai pasažai, itališkai-afrikietiška Romos atmosfera ir operatoriaus meistrystė pinti ornamentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienis

Jei norėtumėte kitų civilizacijų – keliaukime į Graikiją Amerikoje. Ar dar ką nors galima pasakyti apie stulbinančio pasisekimo sulaukusią komediją "Mano didelės storos graikiškos vestuvės" (TV1, 21.00)? Gal pridursiu nebent tai, kad graikai daugeliu atvejų panašūs į lietuvius (visa kas gera - ir apskritai visas pasaulis - kilo iš Lietuvos), o kai mes juokiamės iš universalių dalykų, Graikijoje juokiamasi iš savęs: sako, filmo kūrėjai tiesiog iki mažiausių detalių perteikia graikišką mentalitetą.

Žinoma, dar per meilės akcijų ir šv.Valentino dieną galima būtų apsistoti ties "Krokodilo Dandžio" (LTV, 14.45) pirmąja, labiausiai pavykusia dalimi. Bet ne daugiau. Užuot leidus beprasmiškas valandas ties tomis akcijomis ir meilės žaidimais per TV, geriau pabūti su savo mylimuoju ar desperatiškai pulti jo ieškoti. Tikrai pasiseks labiau.

REKLAMA

Antradienis

Filmu "Didieji lūkesčiai" (TV3, 23.15) Alfonso Quaronas pabandė priartinti Charleso Dickenso nemirtingąjį romaną prie mūsų dienų ir pasakoja apie kadaise pabėgusį kalinį, šiandien prisimenantį savo geradarį. Režisierius subūrė puikią aktorių komandą – Robertas De Niro, Ethanas Hawke'as ir britų emblema Gwyneth Paltrow. Aiškus Quarono stiliaus pojūtis, primenantis, kad būtent šis filmas, o ne lengvos erotikos "Taip pat ir tavo motiną" nulėmė šį režisierių pasirinkti trečiajai "Hario Poterio" ekranizacijos daliai.

REKLAMA

Trečiadienis

Jau pripratus akiai prie didžiųjų ekraninių Žemės katastrofų ir jos gelbėtojų, viena atgaiva gali būti linksmai pažvelgti į tai kinematografinio išdykėlio, fantazijų nestokojančio Timo Burtono akimis. "Marsas atakuoja" (LNK, 10.00) – deramas atsakas megagigantams ir kitokioms nepriklausomybės dienoms, ypač smagiai čia vaidina (ir jaučiasi vaidindami) prezidentų šeimynėlė – Glenn Close ir Jackas Nicholsonas. "Kine" skaičiau, kad net Algis Greitai šį filmą žiūri kiekvienąkart, kai tik jį rodo.

Valstybės dienai vienu iš tinkamiausių šiai progai filmų priskirčiau Vytauto V.Landsbergio ir Sigito Parulskio "Epitafiją ant poeto kapo" (LTV, 15.10) – gražų poeto žemininko Henriko Nagio portretą. Filme panaudoti archyviniai poeto kadrai, artimų žmonių prisiminimai. Tiesiog derama kūrėjui epitafija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O jei dar pasektume tėvyninius ir užatlantės ryšius – tam tiktų ""Raudonojo Spalio medžioklė" (LTV, 21.00), pasakojanti apie sovietų laivo tikrus ir politinius manevrus, grįsta realia lietuvio Jono Pleškio istorija.

Kokia tarpukariu buvo Latvija ir kokios 1940-aisiais buvo paskutinės jos nepriklausomybės dienos, pasakoja "Klaiki vasara" (BTV, 13.50). Šis filmas 2000 m. sumušė visus Latvijos kino lankomumo rekordus. Visgi šalia nostalgijos nepraeina įspūdis, kad regime kiek suholivudintą ir retro kadrais pasaldintą istorijos versiją. Galime rinktis, kas geriau – "Klaiki vasara" ar "Vienui vieni"?

REKLAMA

"Smulkūs sukčiai" (Baltarusijos TV, 22.05) tiesiog būtų linksma, bet visgi eilinė istorija apie banko apiplėšimą. Tik – jei jos nekurtų Woody Allenas, o tuo, regis, visas stilius iškart ir nusakomas. Tikiuosi, žinote, ko reikėtų laukti...

Ketvirtadienis

Šiandien - keletas įžymybių. "Wilde'as" (TV1000, 17.00) – kur rasi geresnę medžiagą aktoriui? Plėšytis įmanoma į visas puses nuo "De profundis" kančių kalėjime iki arogantiško salonų liūto Londono Strande ir Paryžiaus bulvaruose. Bet kažin ar bent vienu filmu pats poetas būtų patenkintas. Deja, ir Stephenas Fry kuria gan aptakų jo paveikslą – matyt, iš begalinės pagarbos. Labiau sekasi Jude'ui Law, sukūrusiam Bozį, ir Wanessai Redgrave – kietai poniai Wilde, poeto motinai.

REKLAMA

Su Filipu Jankovskiu neakivaizdžiai buvome pažįstami iš Andrejaus Tarkovskio "Veidrodžio", kur jis vaidino penkiametį berniuką. Tokia pradžia ir tėvas Olegas Jankovskis turėjo duoti vaisių. "Bėgimas" (5 kanalas, 19.15) yra Filipo Jankovskio, jau režisieriaus, debiutas, kuris laikomas trisdešimtmečių kartos (tos, kuriai tiek buvo 2000-aisiais) kino manifestu.

Penktadienis

Dar viena savaitės mistika, ir vėl prancūziška – "Vilko brolija" (1 Baltijos kanalas, 22.20). Šimtai nužudytų, žiauriai sužalotų žmonių, kurie, įtariama, buvo sudoroti paslaptingo žvėries. Du 18 a. pabaigos ševaljė, beveik "inspektoriai", keliauja išsiaiškinti paslaptingų žmogžudysčių ir aptinka pėdsakus, kurie veda… ne arčiau nei į indėnų Kanadą. Per mistiką ir paslapties kupinus kadrus rizikuoji prarasti ryšį su logika.

Kita mistika – jau iš transliuotojų pusės. Kas toks yra "Nepaliečiamasis" (5 kanalas, 23.45), galima tik gūžčioti pečiais. Bet kaip "eterio inspektorius", turiu įtarimų, kad tai "Neliečiamieji", puikus Briano de Palmos filmas "The Untouchables", kuriam scenarijų parašė Davidas Mametas. JAV prohibicijos laikai, storas ir draugiškas su žurnalistais šių dienų politiko analogas Al Kaponė (Robertas De Niro) ir su juo bandantys susiremti Kevinas Kosneris ir Seanas Connery. Filmas tikrai nenubanalėja ir gražiai išvinguriuoja tarp įprastinių standartų, pasakodamas apie tai, kaip Kaponė atsiduria kalėjime … dėl nuslėptų mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų