REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų ministro Antano Valionio manymu, šiuo metu nederėtų kelti klausimo ir reikalauti iš Rusijos sovietų okupacijos padarytos žalos Lietuvai atlyginimo. Toks reikalavimas, jei būtų keliamas dabar, anot A. Valionio, tik dar labiau paaštrintų abiejų šalių santykius.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl minėtas klausimas dėl žalos atlyginimo nebuvo aptariamas ir praėjusį savaitgalį Maskvoje vykusiame A. Valionio susitikime su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

REKLAMA

"Mes tą klausimą kelsime, bet ne tokio formato susitikimuose, o vėl pirmininkų (Rusijos ir Lietuvos tarpvyriausybinės komisijos - ELTA) susitikimuose, jei bus nutarta, kad šį klausimą reikės kelti. Šiuo metu, galiu atvirai pasakyti, kada yra girdimos įvairios spekuliacijos ir iš Lietuvos, ir iš Rusijos pusės, dar labiau aštrinti santykius tikrai nėra reikalo", - pirmadienį po susitikimo su Prezidentu Valdu Adamkumi žurnalistams sakė A. Valionis.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras priminė, jog, vykdant 2000 m. Seimo priimtą SSRS okupacijos žalos atlyginimo įstatymą, dar 2001 m. Lietuvos pusė siūlė įtraukti okupacijos žalos atlyginimo klausimą į Lietuvos ir Rusijos tarpžinybinės komisijos darbotvarkę, tačiau Rusijos pusė tąkart kategoriškai atsisakė svarstyti šį klausimą.

Pasak A. Valionio, tuomet reikėjo spręsti kitus svarbius klausimus, o Rusijos kategoriškas atsisakymas bei Lietuvos griežta reakcija tąkart galėjo įšaldyti daugelio kitų ypač svarbių dalykų sprendimą.

Speciali vyriausybinė komisija dar 2000 m. yra paskaičiavusi, kad SSRS okupacijos padaryta žala Lietuvai sudaro apie 20 milijardų JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2000 m. Seimo priimtas įstatymas įpareigoja Vyriausybę derėtis su Rusija dėl SSRS okupacijos žalos atlyginimo. Tačiau realiai šis Rusijos griežtai sukritikuotas įstatymas kol kas nevykdomas.

Vizitas sumažino įtampą Lietuvos ir Rusijos santykiuose

Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis mano, kad praėjusį penktadienį įvykęs jo vizitas Maskvoje sumažino pastaruoju metu apžvalgininkų pastebimą įtampą Lietuvos ir Rusijos santykiuose.

Tai ministras sakė po pirmadienį vykusio susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi, kuriam pristatė praėjusią savaitę vykusius savo vizitus Maskvoje bei Tbilisyje bei šią savaitę numatomą viešnagę Ukrainoje.

REKLAMA

Paklaustas, ar jo vizitas Maskvoje padėjo sumažinti santykiuose su Rusija kilusią įtampą, A.Valionis atsakė: "Neabejoju, kad taip".

"Taip tiesiogiai mano kolega Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir pasakė: "Mes neturime pasiduoti isterijai, Rusijai geri santykiai su Lietuva reikalingi ne mažiau nei Lietuvai su Rusija ir kas, jei ne užsienio reikalų ministrai, tuos santykius tokiais lemiamais momentais susitinka ir normalizuoja", - pasakojo A.Valionis.

Praėjusį penktadienį A.Valionis Maskvoje susitiko su S.Lavrovu bei transporto ministru Igoriu Levitinu. Susitikimuose ministrai pabrėžė abiejų šalių suinteresuotumas kurti palankią aplinką konstruktyviam dvišaliam bendradarbiavimui.

REKLAMA

Svarstymus apie galimą Rusijos ir Lietuvos santykių paaštrėjimą paskatino Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus sprendimas nevykti į Maskvą gegužės 9-ąją minėti pergalės prieš nacistinę Vokietiją 60-mečio, taip pat užgaulūs Rusijos ambasadoriaus Vilniuje Boriso Cepovo pasisakymai apie šalį kurioje reziduoja bei Rusijos valdžios atstovų bandymai pateisinti nusikalstamą 1939 metų Molotovo-Ribbentropo paktą tarp stalininės Rusijos ir hitlerinės Vokietijos. Pats S.Lavrovas viename pasisakymų kovotojus prieš sovietinę okupaciją arba už tautų laisvę netiesiogiai sutapatino su teroristais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ambasadoriui B.Cepovui žiniasklaidoje apie Lietuvą pasakius, jog "susidaro įspūdis, kad tai ne šalis, o skandalų mėgėjų susibūrimo vieta", Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos atstovai viešai suabejojo ambasadoriaus galimybėmis toliau dirbti Lietuvoje.

A.Valionio teigimu, jis su S.Lavrovu sutarė nekomentuoti kai kurių dvišalių klausimų, tarp jų ir Rusijos ambasadoriaus pasisakymų.

"(...) Diplomatai turi galvoti apie esmę, apie mūsų santykių gerinimą, o ne kurio nors ambasadoriaus ar ministerijos darbuotojo likimą", - kalbėjo Lietuvos UR ministras.Atsakydamas į klausimą, ar B.Cepovo klausimas yra Rusijos ar ir Lietuvos problema, A.Valionis teigė, kad "Lietuva čia jokios problemos nemato".

BNS, ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų