REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už Konstitucijos pažeidimus nušalinto eksprezidento Rolando Pakso Seimo rinkimams suformuota vadovaujama koalicija sieks perrašyti pagrindinį šalies įstatymą - Konstituciją.

REKLAMA
REKLAMA

"Koalicijos programoje numatytos trys pagrindinės reformos - konstitucinė, valstybės valdymo ir teisinės sistemos", - penktadienį spaudos konferencijoje Vilniuje sakė buvęs Seimo narys, Europos Parlamento narys Rolandas Pavilionis. Spaudos konferencijoje buvo pristatyta R.Pakso koalicija "Už tvarką ir teisingumą".

REKLAMA

Anot R.Pavilionio, koalicija sieks "atsinaujinimo bei pokyčių valstybės ir piliečių gyvenime" ir tai darys, inicijuodama Konstitucijos pataisas. Pirmiausiai bus siekiama padidinti prezidento vaidmenį Lietuvos politiniame gyvenime.

"Prezidentas turi atlikti aktyvų vaidmenį, atsakyti ne tik už užsienio, bet ir už vidaus politiką - tai turi būti įrašyta Konstitucijoje. Taip pat reikia padidinti asmeninę prezidento atsakomybę bei numatyti prezidento teisę, prieš pasirašant Seimo priimtus teisės aktus, tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą, jeigu jam kyla abejonių dėl teisės aktų atitikimo Konstitucijai", - sakė anksčiau R.Paksą rėmusio pilietinio judėjimo "Už teisingumą ir demokratinę Lietuvą" valdybos pirmininkas R.Pavilionis.

REKLAMA
REKLAMA

Pats R.Paksas teigė, kad prieš atnaujinant Konstituciją, pirmiausia visuomenėje turėtų vykti diskusijos, o tik tada Seime arba referedumo keliu toks atnaujinimas patvirtintas.

R.Pakso koalicijos "Už tvarką ir teisingumą" steigiamasis suvažiavimas įvyks antradienį Telšiuose. Prie šios koalicijos prisijungs Liberalų demokratų partija, pilietinis judėjimas "Už tvarką ir teisingumą", parlamentaro Juliaus Veselkos vadovaujama Lietuvos liaudies sąjunga "Už teisingą Lietuvą", Lietuvos profesinė sąjunga "Solidarumas" bei Lietuvos smulkiųjų ir vidutinių žemdirbių sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau buvo kalbėta, jog prie koalicijos prisijungs ir Kazimiros Prunskienės vadovaujama Valstiečių ir naujosios demokratijos sąjunga bei buvęs krikdemų lyderis Kazys Bobelis. Kaip konferencijoje sakė Liberaldemokratų pirmininkas Valentinas Mazuronis, koalicijos formavimas dar nėra iki galo baigtas, be to, "ji yra atvira visiems politiniams ir visuomeniniams judėjimams".

R.Paksas teigė, jog koalicija planuoja gauti daugumą vietų Seime per rudenį vyksiančius rinkimus.

Jo teigimu, Liberaldemokratų partija turi maždaug 6 tūkst. žmonių, pilietinis judėjimas "Už tvarką ir teisingumą" - 10 tūkst., Lietuvos profesinė sąjunga "Solidarumas" - 57 tūkst., Lietuvos liaudies sąjunga "Už teisingą Lietuvą" - 600, Lietuvos smulkiųjų ir vidutinių žemdirbių sąjunga - apie 3 tūkstančius narių.

REKLAMA

Pavasarį Konstituciniam Teismui nustačius, kad tuometinis prezidentas R.Paksas triskart šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, Seimas per surengtą apkaltą nušalino R.Paksą nuo prezidento posto.

Vėliau Konstitucinis Teismas konstatavo, kad Konstitucijos pažeidėjai visą gyvenimą negali užimti tam tikrų pareigų valstybės valdžioje - būti prezidentu, Seimo nariu, Vyriausybės nariu ar premjeru, įvairaus lygio teisėju, valstybės kontrolieriumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų