REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politinė situacija Lietuvoje yra labai bloga, tai - valstybės valdymo krizė. Didėja valdžios ir žmonių priešprieša, kuri yra visomis priemonėmis skatinama teisėsaugos institucijų, sakė Nidoje atostogaujantis premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė, kad nebebūdamas politinių įvykių sūkuryje, į juos pažvelgė kitomis akimis.

Koneveikė teisėsaugą

- Ar atostogų metu skaitote laikraščius, stebite šalyje vykstančius politinius įvykius?

- Žinoma, nuo to nepabėgsi. Nemalonūs dalykai. Kai būni įvykių sūkuryje, būni tarp žmonių, patarėjų, gauni papildomos, pašalinės informacijos, taigi ir požiūris kitoks. Dabar aš izoliuotas, tad į korupcijos skandalą žvelgiu kiek kitaip.

REKLAMA

- Kilus skandalui Jūs vengėte jį komentuoti. Gal dabar galite pasakyti savo nuomonę?

- Aš manau, kad politinė situacija yra labai bloga. Todėl kad didėja valdžios ir žmonių priešprieša, ji visomis tomis priemonėmis skatinama teisėsaugos institucijų.Aš negaliu atskirti, kur yra teisiniai, procesiniai veiksmai, o kur politiniai žingsniai, o taip teisėsaugos institucijos neturėtų dirbti. Tai - pavojingiausia vieta. Negali būti taip, kad visi, kurie yra valdžios institucijose - blogi, bet visiems metamas šešėlis. Jei vienas žmogus padarė ką negero, šešėlis metamas ant visos partijos, Seimo, Vyriausybės. Reikia atskirti, kur yra teisėsauga, o kur žmogaus personalinė atsakomybė.

REKLAMA
REKLAMA

Įžvelgia psichozę

- Kaip vertinate tai, kad, remiantis apklausomis, Jūsų vadovaujama Socialdemokratų partija įvardijama kaip labiausiai korumpuota?

- O jūs man pasakykite, kokiais principais vadovaujantis buvo padarytos tokios išvados? Aš nesuprantu. Kokie yra faktai? Na, politikui užfiksavo blogus dalykus, aš to neneigiu. Tai yra žmogaus atsakomybė. Bet kodėl valdžios institucijas kaltina? Tai - valstybės valdymo krizė.

Na, gerai, įsiveržia į partijos būstinę, paima dokumentus, padaro kratą, išneša medžiagą, po to praeina kiek laiko, ir kas? Kur ir kokie kaltinimai? Nieko! Viskas tvarkoje. Galioja kažkoks nebaudžiamumas, jokios atsakomybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

To neturi būti, nes valstybė normaliai gyvena, mes labai tvirtai atrodome tarp naujųjų Europos Sąjungos narių, o dabar visa tai yra griaunama. Kalbu apie priešpriešą. Sako: "Valdžia - korumpuota". Tokios prielaidos ir toliau skatinamos, tai - baisu. Aš tai net pavadinčiau psichoze.

Pakeitė požiūrį

- Susiklosčiusi politinė situacija yra personalijų, ar visos sistemos problema?

- Tai asmenybių problema. Mūsų valdymo sistema yra demokratinė, todėl klausimas yra personalijose. Negaliu jų nei smerkti, nei teisinti. Bet Seimas tapo "prokuroru". Juk nė viena parlamentinė komisija negali atlikti prokuroro darbo.

REKLAMA

Valstybėje vyksta visuotinis pokalbių pasiklausymas. Kas čia yra? Reikės dar grįžti ir grįžti prie to klausimo. Tikiuosi, kad mūsų naujasis prezidentas Valdas Adamkus - tas žmogus, į kurį reikia remtis. Reikia sutvarkyti tą teisinę sistemą.

- Kai sužinojote apie ką ir kaip kalba korupcija įtariami parlamentarai, ar nustebote?

- Taip, požiūris į tuos žmones dabar pasikeitė. Jie elgėsi ne taip, kaip derėtų. Visa tai man buvo netikėta. Matote, lobizmas egzistuoja visame pasaulyje, o mes prie jo dar nepripratę.

Jaučia nostalgiją

"Vakarų ekspresas" A. Brazausko pasiteiravo ir apie atostogas Nidoje, kur jis poilsiauja nuo praeito šeštadienio.

REKLAMA

Su žurnalistais premjeras susitiko pakilios nuotaikos - pavaišino kava ir įkalbinėjo būtinai suvalgyti cepelinų.

Bendraujant su ministru pirmininku, Nidoje poilsiaujantys žmonės vis norėdavo nusifotografuoti su politiku, pakalbinti jį ar paspausti ranką.

"Norėčiau pabūti negyvenamoje saloje. Dar neteko gyvenime visiškai pabėgti nuo žmonių - vis viena suranda, ypač jūs, žurnalistai", - juokavo ministras pirmininkas.

Pasidomėjus, kodėl A. Brazauskas vis pasirenka poilsį Nidoje, premjeras prisipažino, jog Kuršių nerija jį masina ne tik dėl unikalios gamtos, bet ir dėl nostalgijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Pirmą kartą į Nidą atplaukiau iš Kauno 1957 metais. Gana aktyviai buriuodavau, čia vykdavo respublikinės regatos, kuriose dalyvaudavau. Tad viešnagė Nidoje man pirmiausiai susijusi su jaunystės prisiminimais - įsivaizduojate, tais laikais mus sutikdavo pasieniečiai su automatais. Vėliau atostogos Nidoje tapo tradicija. Dabar tai ne tik mano, bet ir vaikų, anūkų tradicija", - sakė Vyriausybės vadovas.

Trūksta gyvumo

Premjere, ar Jums užtenka paslaugų, kurios Nidoje siūlomos poilsiautojams?

- Man užtenka paslaugų paketo. Tiesą pasakius, mano labai maži poreikiai - nueinu į koncertą, kasdien vaikštau suplanuotais maršrutais, plaukioju jachta, žvejoju ir man to pakanka. Antra vertus, Nidą reikėtų padaryti gyvesnę.

REKLAMA

- Gal mes ne pakankamai efektyviai išnaudojame Kuršių nerijos rekreacines galimybes?

- Manau, kad ne pakankamai. Nidoje yra viena silpna vieta - sezoniškumas, gal todėl nėra nė vieno rimtesnio viešbučio, kuriame būtų gera konferencijų salė. Tą barjerą reikia perlipti.

Kitas dalykas - Nidoje nėra didelio potraukio vandens turizmui. Tai irgi blogai. Rekreacija pirmiausiai turi rūpintis vietinė valdžia. Žinoma, didelė turistų koncentracija vienu metu gali atnešti daugiau žalos nei ištęstas sezonas.

- Ačiū už pokalbį.

Denisas NIKITENKA

“Vakarų ekspresas”, (www.ve.lt), “VE” nuotrauka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų