REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš prezidento pareigų pašalintas Rolandas Paksas bus apklaustas keturiuose Generalinės prokuratūros atliekamuose ikiteisminiuose tyrimuose - netekęs šalies vadovo posto R. Paksas negali atsisakyti atvykti liudyti prokuratūroje. Kita vertus, jei R. Paksas kandidatuotų pirmalaikiuose prezidento rinkimuose, jis vėl įgytų neliečiamumą.

REKLAMA
REKLAMA

Tai penktadienį, atsakydamas į žurnalistų klausimus, sakė generalinis prokuroras Antanas Klimavičius. Jis tą pačią dieną susitiko su laikinuoju prezidentu Artūru Paulausku.

REKLAMA

Pasak A. Klimavičiaus, R. Paksui generalinio prokuroro kvietimų atvykti liudyti nereikia, "nes R. Paksas jau - nebe prezidentas".

"Prokurorai, atliekantys tyrimus, pasikvies liudytoją R. Paksą standartiniu raginimu atvykti, gal jau ir pakvietė - to dar nežinau", - teigė A. Klimavičius.

“Eltos” žiniomis, R. Paksas gali būti kviečiamas prokuratūron liudyti jau kitą savaitę, iškart po Velykų.

Apskritai šiuo metu, A. Klimavičiaus teigimu, ikiteisminius tyrimus vykdyti yra lengviau, nes, R. Paksui netekus prezidento pareigų, neliko ir gausos apribojimų, iki šiol kiek apsunkinusių procesą.

REKLAMA
REKLAMA

"Pasikeitė tik tiek, kad dabar jau buvęs prezidentas negali atsisakyti duoti parodymų, be to, apklausa yra lengvesnė, nes R. Paksas bus apklausiamas tik vienas. Apklausoje nedalyvaus įtariamasis ir jo gynėjas, kaip kad buvo anksčiau dėl to, kad prezidentas negali duoti parodymų teisme. Procesas buvo apsunkintas", - sakė A. Klimavičius.

Generalinis prokuroras nenurodė, ką reikštų R. Pakso, kaip kandidato į prezidentus, įgytas imunitetas atliekamų ikiteisminių tyrimų atžvilgiu.

Prezidento rinkimų įstatymas numato, kad "kandidatas į Prezidentus rinkimų kampanijos metu, taip pat po rinkimų negali būti be Vyriausiosios rinkimų komisijos sutikimo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas, jam negali būti taikomos administracinės nuobaudos teismine tvarka už veiksmus, padarytus Prezidento rinkimų kampanijos metu".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, pagal įstatymą, Vyriausioji rinkimų komisija kartu su Vidaus reikalų ministerija turi pasirūpinti kandidato į Respublikos prezidentus apsauga, apmokama iš valstybės lėšų. Kandidatas į prezidentus gali atsisakyti tokios apsaugos, taip pat samdyti apsaugą už savo lėšas.

A. Klimavičius sakė nežinąs, ar gali būti pakeistas R. Pakso statusas atliekamuose ikiteisminiuose tyrimuose iš liudytojo į įtariamojo.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų