• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas pasakė baigiamąją kalbą Seimo apkaltos posėdyje. Joje jis pripažino, kad padarė kelias klaidas, ypač akcentuodamas Jurijaus Borisovo paskyrimą savo patarėju. Bet savo kalbos pabaigoje R. Paksas retoriškai paklausė Seimo narių, ar jie visada buvo įsitikinę savo teisumu?

REKLAMA
REKLAMA

Kalbą prezidentas pradėjo pripažindamas, kad apkaltos procesas jam yra asmeninė drama ir tragedija. R. Paksas taip pat pridūrė, kad tai ir išbandymas valstybei. Vėliau prezidentas pakomentavo Konstitucinio Teismo sprendimą, pažymėdamas, kad teismo išvadose nebeliko specialiosios Seimo komisijos suformuluotų kaltinimų dėl bendradarbiavimo nu Rusijos nusikalstamomis struktūromis.

REKLAMA

Prezidentas taip pat trumpai aptarė jam iškeltus kaltinimus. Kaltinimą, kad neteisėtai suteikė pilietybę Jurijui Borisovui, jis atmetė, teigdamas kad prezidentai Algirdas Brazauskas ir Valdas Adamkus pilietybę suteikė 800 žmonių, iš jų nuopelnų Lietuvai neturėjo 200 žmonių. Prezidentas taip pat pacitavo parlamentaro Aloyzo Sakalo prašymą suteikti pilietybę kažkokiam Sokolko.

Kaltinimą dėl to, kad J. Borisovui pranešė apie jo telefoninių pokabių klausymąsi, prezidentas atmetė teiginiu, kad J. Borisovas jau 5 metus tai žinojo ir jis (R. Paksas) nieko naujo jam negalėjo pasakyti. Prezidentas savo kalboje priminė, kad nuo 1994 metų iš Lietuvos spec. tarnybų dingo 174 dokumentai su žyma “Ypač slapta”.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltinimą dėl to, kad jis darė įtaką “Žemaitijos kelių” akcininkų sprendimams, prezidentas tiesiog atmetė. Tiesa, jis pripažino, kad jam buvo skambinama ir, ramindamas savo jaunystės draugą, R. Paksas pavartojo prezidentui nederančią leksiką.

Kalboje prezidentas prisiminė kelias senesnių laikų teismų istorijas. Tarp jų paminėjo ir Prancūzijoje XX a. pradžioje vykusią Dreyfuso bylą.

Kalbos pabaigoje R. Paksas prisiminė skandalingą istoriją su J. Borisovo paskyrimą savo patarėju. Prezidentas teigė, kad šį žingsnį jis padarė veikiamas psichologinio spaudimo ir išsekimo, bet pripažino, kad tai buvo didelė klaida ir dar kartą atsiprašė Seimo narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baigdamas kalbą, R. Paksas priminė Seimo nariams, kad su daugeliu yra pažįstamas asmeniškai ir su daugeliu yra tekę kartu dirbti. Prezidentas paklausė parlamentarų: “Ar niekad neteko suabejoti savo teisumu”.

R. Paksas dar kartą patikino, kad Seimo sprendimą priims garbingai.

Po prezidento kalbos Seimas pradėjo balsavimo procedūrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų