REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus arkivyskupas metropolitas, kardinolas Audrys Juozas Bačkis paskelbė 2004-uosius Šventojo Lietuvos globėjo Kazimiero jubiliejiniais metais.

REKLAMA
REKLAMA

Ganytojiškame laiške Šv. Kazimiero iškilmei kardinolas pažymi, kad šiemet sukanka 400 metų nuo tų dienų, kai Lietuvos pasiuntinių iš Romos į Vilnių atgabenta popiežiaus brevė, leidusi karalaitį Kazimierą minėti su šventajam derama iškilme. 1604-ųjų gegužę vilniškių ir sostinės svečių džiaugsmas išsiliejo į didelę šventę, triumfo eiseną Vilniaus gatvėmis dangiškojo užtarėjo garbei. Tais metais Vilniuje buvo iškilmingai pašventintas pirmosios šv. Kazimiero titulo šventovės kertinis akmuo.

REKLAMA

Iškeldamas vienintelio Lietuvos šventojo reikšmę šių laikų žmogui, kardinolas A. J. Bačkis savo laiške pažymi: "Tik šventumas įstengia keisti žemės veidą, išdrįsta liudyti laimę, kurią žmogui teikia švari sąžinė, dosni širdis ir tarnaujančios rankos. Todėl Šventasis Tėvas nuolat primena evangelinį raginimą: kiekvienas krikščionis pašauktas siekti šventumo. Tegu mūsų tautos šventojo pagerbimas tampa iš paklydimų laisvinančio šventėjimo kelio gaire, tegu šios iškilmės pasibeldžia į mūsų atmintį kviesdamos, pasak seno aforizmo, "nepamiršti sekti tais, kuriuos švenčiame".

REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kazimiero Jogailaičio sūnus šv. Kazimieras (1458-1484) per savo trumpą gyvenimą buvo labai pamaldus, atmetė turto ir žemiškos galybės kelią, kurį jam piršo karališka kilmė, o po mirties pagarsėjo kaip stebukladaris. Pasakojama, jog 1518 m. Kazimieras pasirodęs danguje ant balto žirgo ir padėjęs Lietuvos kariuomenei laimėti mūšį su maskviečiais dėl Polocko tvirtovės.

1521 m. popiežius Leonas X paskelbė Kazimierą šventuoju. Popiežius Klemensas VIII 1602 m. savo breve pakėlė Šv. Kazimiero šventę Lietuvoje ir Lenkijoje į aukštesnį liturgijos laipsnį. Popiežius Urbonas VIII paskelbė Kazimierą Lietuvos dangiškuoju globėju, o popiežius Pijus XIII 1948 m. karalaitį Kazimierą paskelbė šventuoju ir visos lietuvių jaunuomenės globėju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kardinolas A. J. Bačkis kviečia tikinčiuosius šiais jubiliejiniais metais aplankyti Vilnių, Aušros Vartų ir šv. Kazimiero miestą, kuriame lauks gražios iškilmės, tauri muzika, teatralizuota proginė eisena.

Šįmet kovo 4 dieną sukaks 15 metų, kai karstas su šv. Kazimiero palaikais buvo sugrąžintas į Vilniaus arkikatedros Šv. Kazimiero koplyčią. Iki 1989 m. kovo 4-osios šventojo relikvijos saugotos sostinės Šventųjų Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje, į kurią perkeltos 1953 m. uždarius Arkikatedrą.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų