REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apkaltos taikiklyje atsidūręs parlamentaras Vytautas Šustauskas pirmadienį išplūdo Etikos ir procedūrų komisijos narius, nesvarsčiusius jo skundo dėl Seimo pirmininko Artūro Paulausko pasisakymų, o pastarąjį apkaltino ėmus paramą iš nusikalstamo pasaulio atstovų. Teigiama, kad parlamentarui nebus inicijuojamas ir apkaltos procesas, nes tai “per brangus malonumas”.

REKLAMA
REKLAMA

Komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas žurnalistams pareiškė, jog siūlys komisijai dėl tokio parlamentaro elgesio daugiau nesvarstyti V.Šustausko skundų.

REKLAMA

"Manyčiau, jog komisija turėtų susilaikyti nuo V.Šustausko prašymų svarstymo ir nebereaguoti, jeigu jis taip elgiasi", - sakė A.Salamakinas.

Komisija V.Šustausko skundo svarstymą atidėjo remdamasi tuo, jog pats parlamentaras pranešė kreipsiąsis į prokuratūrą dėl Seimo pirmininko pasisakymų.

Komisijai adresuotame skunde jis reikalavo "priversti" Seimo pirmininką viešai paneigti savo teiginius, jog V.Šustauskas ne tik neslepia savo kontaktų su nusikalstamo pasaulio atstovais, bet ir gauna iš jų nurodymus, kaip balsuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Tai A.Paulauskas žurnalistams sakė praėjusių metų liepą, pranešęs apie galimybę inicijuoti V.Šustauskui apkaltą.

Seimo pirmininkas komisija pateiktame paaiškinime teigia nematąs reikalo atsiprašyti. Jo teigimu, iš Generalinės prokuratūros pateiktos medžiagos matyti, jog V.Šustauskas "nėra laisvas apsispręsti dėl sprendimų priėmimo ir dėl to yra pažeidžiamas, kas yra nesuderinama su laisvo Seimo nario mandato principu".

Tokią išvadą A.Paulauskas teigia padaręs iš parlamentaro pokalbių su Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetu Henriku Daktaru, kurio V.Šustauskas prašo organizuoti žmones dalyvauti mitinge, palaikyti jo poziciją balsuojant televizijos laidoje "Korida", perduoti Kauno miesto tarybos nariui "Kauno grūdų" generaliniam direktoriui Tautvydui Barščiui, jog šis tam tikru klausimu balsuotų "už".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Šie faktai yra patvirtinti Generalinės prokuratūros surinktoje medžiagoje", - teigia savo atsakyme komisijai A.Paulauskas.

Nepaisant to, jog prokuratūra V.Šustausko veiksmuose nenustatė nusikaltimo požymių, Seimo pirmininkas teigė negalįs sutikti su tuo, jog parlamentaras "nepalaikė ryšių su abejotinos reputacijos asmenimis ir nederino su jais tam tikrų klausimų".

Savo ruožtu, V.Šustauskas pareiškė komisijos nariams, jog 1997 metais į prezidentus kandidatavęs A.Paulauskas gavo paramą iš nusikalstamo pasaulio atstovų.

REKLAMA

"Kai ateis laikas, įrodysime", - sakė žurnalistams V.Šustauskas, paklaustas ar turi įrodymų.

A.Salamakinas žurnalistams pareiškė manąs, jog Seimo pirmininkas galėtų kreiptis į prokuratūrą dėl baudžiamosios bylos iškėlimo V.Šustauskui, nes šis viešai apkaltino parlamento vadovą nusikaltimu.

Seime yra pradėta rengti medžiagą dėl V.Šustausko apkaltos, tačiau abejojama, ar ji bus pradėta.

Parengtame teikimo dėl apkaltos projekte V.Šustauskas kaltinamas savo veiksmais sulaužęs duotą priesaiką vykdyti Konstituciją ir įstatymus. Teikimo projekte primenami parlamentaro antisemitiniai, prievartą kurstantys, žmogaus orumą žeminantys ir nepagarbą teisėsaugos institucijoms ir įstatymams demonstruojantys žodžiai ir veiksmai.

REKLAMA

Pats V.Šustauskas teigia laukiantis apkaltos ir piktinasi delsimu ją pradėti.

"Aš laukiu apkaltos. Aš nebijau. Jeigu aš kaltas, prisiekiu atsidėti ir 10, ir 20 metų, net mirties nebijau, bet negalima taip užmesti ir nepabaigti sakyti", - žurnalistams piktinosi V.Šustauskas, jaunystėje Sovietų Sąjungoje teistas ir kalėjęs už chuliganizmą.

Tuo tarpu A.Salamakinas žurnalistams pareiškė manąs, jog Seime neverta pradėti apkaltą V.Šustauskui, nes tai būtų "per brangiai kainuojantis malonumas".

Pirmadienį komisija prieš visų V.Šustausko pažeidimų pridėjo dar vieną. Ji konstatavo, jog V.Šustauskas ir dar keturi Seimo nariai pažeidė įstatymą, gruodžio pabaigoje dalyvaudami Vilniuje surengtame nesankcionuotame prezidento Rolando Pakso šalininkų mitinge.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Seimo nariai pažeidė įstatymą. Jie žinojo, jog dalyvauja nesankcionuotame mitinge", - žurnalistams sakė A.Salamakinas.

Be V.Šustausko, mitinge dalyvavo Liberaldemokratų frakcijos nariai Dailis Barakauskas, Egidijus Skabalius, Henrikas Žukauskas bei Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų frakcijos narys Julius Veselka.

V.Šustauskas vadovauja radikaliai Lietuvos laisvės sąjungai, yra vienintelis jos atstovas Seime.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų