• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mūsų krašte itin mėgstami burtažodžiai. Ypač politikoje. Vieną jų iki šiol buvo galima laikyti stebuklingu - tai bet koks žodžių junginys, į kurį įeitų "Mažeikių nafta".

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, skausmo pervertu veidu pasakius: "O ką jie su "Mažeikių nafta"? padarė", prieš akis iš karto iškyla blogiukai amerikiečiai ir konservatoriai, gerutis Paksas ir jo draugai. Kyla kraujospūdis, dažnėja pulsas, apima neviltis ir norisi keršto.

REKLAMA

Pasakose užburtus žmones paprastai atburia. Jie pagaliau supranta buvę užburti ir laimingai be rūpesčių toliau gyvena. Tikrame gyvenime būna sudėtingiau. Burtai apie "Mažeikių naftą", prasidėję vieną rudenį nuo Rolando Pakso pasakytos jausmingos kalbos per televiziją, sklaidosi sunkiai ir lėtai.

Taigi ką jie padarė su "Mažeikių nafta?"

Kitaip nei bankrutavusios "Inkaro" ir "Bangos", kitaip nei Staklių gamyklos likimas Kaune, "Elfos", "Ventos" ir kitų Vilniuje, "Sirijaus" Klaipėdoje, "Auridos" Panevėžyje ar "Nuklono" Šiauliuose, "Mažeikių nafta" dabar dirba sėkmingai, tūkstančiai žmonių Mažeikiuose turi gerai apmokamą darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Atkreiptinas dėmesys - "Mažeikių nafta" dirba pagal tą pačią 1999-ųjų sutartį, kurią iki šiol garsieji burtininkai vadina "pražūtinga". Beje, "Mažeikių naftos" vadybai vadovauja amerikietis, jų nemažai ir tarp kitų gamyklos vadybininkų.

Burtams visada naudojami magiški skaičiai. Garsiausias ir stebuklingiausias skaičius šiandieniniame burtininkų arsenale - 1,5 milijardo. Kadangi mažą pensiją gaunančiam žmogui ir 1,5 tūkstančio daug, tai 1,5 milijardo jau savaime yra magiškas. Šis skaičius, kartotas keletą metų, įkaltas į smegenis lyg vinis - štai tiek pinigų pavogta, atimta, išvežta, paslėpta ir panašiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neseniai pasakėme: kiekvienas, ir toliau paistantis apie neva pavogtus 1,5 milijardo arba apie neva padarytą žalą už 1,5 milijardo, bus duodamas į teismą.

Burtininkai aptilo, bet ar ilgam?

Su tuo 1,5 milijardo žalos istorija tokia: tai paskolinti pinigai, kurie su 10 proc. (!) palūkanų tvarkingai grįžta į valstybės biudžetą. Dabartinė "Mažeikių naftos" valdytoja "Jukos" net mėgino derėtis su Vyriausybe, kad leistų paskolą grąžinti anksčiau. Nebuvo pritarimo, nes Vyriausybei neapsimoka atsisakyti papildomų pajamų, gaunamų iš palūkanų. Skolos bus pradėtos grąžinti pagal sutartį, paskolinti pinigai niekur nedingo. Tačiau kas gi tie burtininkai, "Mažeikių naftą" taip meistriškai apipynę magiškais burtažodžiais?

REKLAMA

Nori nenori, akys krypsta į Rusijos bendrovę "Lukoil", kurios interesai "Mažeikių naftoje" buvo (atrodo, kad ir tebėra) akivaizdūs. "Lukoil" interesai rado atgarsį tuometinės R. Pakso Vyriausybės, jo paties veiksmuose. Gal todėl, kad R. Pakso verslo interesai Chanty-Mansijske buvo bendri su "LUKoil"? O gal verta kapstyti giliau? Anksčiau ar vėliau visa tai paaiškės, o kol kas verta prisiminti ir R. Pakso bičiulio Jurijaus Borisovo dokumentuose rastą planą "Strekoza"? Atkreiptinas dėmesys - kaip pagrindinį įrankį, siekiant sukompromituoti jau dabartinę valdančiąją daugumą, buvo rengtasi vėl naudoti "Mažeikių naftą". Kol kas gyvename užburti. Tačiau kaip paspartinti išsivadavimą nuo burtų? Vienintelis vaistas - baigti kalbėti burtažodžiais ir "Mažeikių naftos" istoriją ištirti iš esmės, atsakant į svarbiausius klausimus. Jie paprasti:

REKLAMA

- kokius nuostolius valstybė būtų patyrusi, jei sutartis 1999-aisiais nebūtų pasirašyta? Viena ir dabar aišku - vien paskolų už Būtingės naftą per metus iš biudžeto būtų reikėję grąžinti už 800 milijonų litų. Gamyklai bankrutavus, tūkstančiai žmonių būtų išėję į gatvę;

- kokią įtaką tuometinei R. Pakso Vyriausybei darė Rusija, jos įmonė "LUKoil"?

- jei sutartis, kaip teigiama burtažodžiais, buvo "pražūtinga", tai kodėl pagal tą pačią sutartį dirbanti įmonė dabar gauna pelną ir yra pati didžiausia mokesčių mokėtoja Lietuvoje?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neatrodo, kad nuodingais burtais švaistęsi veikėjai būtų suinteresuoti atsakyti į šiuos klausimus. Tačiau reikės atsakyti. Kitaip gyvensim užburti ir valdomi burtininkų.

Beje, generalinis prokuroras Antanas Klimavičius, dar praėjusių metų pabaigoje žadėjęs atiduoti "Mažeikių naftos" bylą teismui, kažkodėl delsia. Gal, kaip ir reikėjo tikėtis: prieita aklavietė, todėl laukiama senaties? Taigi "Mažeikių naftos" burtai, nors ir senstelėję, bet dar veikia. Matyt, labai norima jų galiojimą pratęsti iki rinkimų.

"Omni laiko" redakcijos nuomonė nebūtinai sutampa su autorių pareikštomis mintimis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų