• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas pareiškė, kad politinėms partijoms pratęsus susitarimą, kuriuo įsipareigojama krašto apsaugai skirti ne mažiau 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), pasauliui būtų parodytas tvirtas šalies politinis konsensusas dėl narystės NATO.

REKLAMA
REKLAMA

Aljanso nare Lietuva taps šį pavasarį.

Spaudos konferencijoje antradienį R.Paksas sakė, kad Lietuva turi tęsti kariuomenės reformą, pritaikydama ją NATO reikmėms ir nūdienos iššūkiams.

REKLAMA

"Manau, kad būtų labai svarbu, kad būtų pratęstas susitarimas dėl 2 proc. nuo bendro vidaus produkto skyrimo nacionaliniam saugumui. Tai dar kartą pademonstruotų visiems, kad vidaus politinis konsensusas dėl Lietuvos narystės NATO, dėl jos nacionalinio saugumo, yra tvirtas", - sakė R.Paksas.

Apie tokią būtinybę pirmadienį kalbėjo ir Prezidentūroje apsilankęs krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius.

Remiantis Seimo patvirtintu biudžeto įstatymu, šiemet, kaip ir pernai, krašto apsaugai ketinama skirti 2,01 proc. BVP. Šiemet šio rodiklio finansinė išraiška - 1 mlrd. 147 mln. 495 tūkst. litų, dėl BVP augimo - 70,5 mln. litų daugiau nei pernai.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tiesiogiai KAM, o tuo pačiu - ir visos kariuomenės, išlaidos šiemet sudarys 1,52 proc. BVP, arba 868,5 mln. litų - 0,64 proc, arba 5,5 mln. litų daugiau negu pernai.

Likusioji krašto apsaugos sistemai skiriamų lėšų dalis - 0,49 proc. BVP arba 278,8 mln. litų - skiriama per krašto apsaugos biudžetą kitoms institucijoms - Valstybės sienos apsaugos tarnybai, Vidaus reikalų ministerijos Vidaus tarnybos 1-jam ir 2-jam pulkams.

NATO ekspertai ir Aljanso šalių vadovai gerai įvertino 2000-aisiais ketveriems metams pasirašytą Lietuvos politinių partijų susitarimą kasmet krašto apsaugai skirti ne mažiau kaip 2 proc. BVP. Tačiau, Lietuvos KAM pareigūnų ir diplomatų teigimu, NATO ekspertai ir kariniai planuotojai jau kelerius metus pastebi ir neigiamai vertina dalies krašto apsaugos lėšų skyrimą tiesiogiai su gynyba nesusijusioms statutinėms struktūroms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas taip pat pasidžiaugė, kad 19 NATO valstybių baigė ratifikuoti septynių naujų Aljanso narių stojimo protokolus ir ragino Lietuvos politikus ruoštis NATO steigiamosios, vadinamosios Vašingtono sutarties, ratifikavimui Seime.

"Tai bus istorinis momentas ir jis turi įvykti ir greitai, ir sklandžiai", - teigė R.Paksas.Tikimasi, kad Lietuva Vašingtono sutartį ratifikuos iki kovo 11-osios, o Lietuva kartu su kitomis šešiomis Rytų ir Vidurio Europos šalimis taps balandžio antroje pusėje.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų