• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausios Rusijoje naftos bendrovės "Jukos" vadovas prognozuoja didesnius mokesčius ir daugiau permainų šalies naftos sektoriuje. Tačiau Semionas Kukesas mano, kad persistengta nebus, ir pokyčiai užtikrins didesnį stabilumą investuotojams, praneša naujienų agentūra AP.

REKLAMA
REKLAMA

Vengdamas klausimų apie "Jukos" įkūrėją, kuris buvo suimtas dėl turto grobstymo ir kitų kaltinimų, S. Kukesas prognozavo, kad šiais metais 9 proc. padidės bendrovės gavyba, per kitus kelerius metus pasieksianti 10,5-11 mln. barelių per dieną. "Jukos" vadovo nuomone, iki 2009 metų Rusija aplenks Saudo Arabiją ir taps didžiausia pasaulyje žalios naftos tiekėja.

REKLAMA

Pastaraisiais mėnesiais užsienio investuotojai su nerimu stebi Rusiją, nes pernai buvo suimtas "Jukos" įkūręs milijardierius Michailas Chodorkovskis. Be to, sausį buvo atšaukti svarbaus konkurso dėl Ramiojo vandenyno pakrantės išteklių rezultatai. Investuotojai taip pat jau kurį laiką ragina Rusiją tobulinti painius licencijų išdavimo ir gamtos išteklių įstatymus.

Pareigūnai apkaltino M. Chodorkovskį sukčiavimu, mokesčių vengimu ir turto grobstymu. Teigiama, kad "Jukos" įkūrėjas nesumokėjo milijonų JAV dolerių mokesčių. Be to, Rusijos mokesčių ministerija pareiškė, esą "Jukos" yra nesumokėjusi 98 mlrd. rublių (3,4 mlrd. JAV dolerių) mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak analitikų, griežtomis priemonėmis siekiama neleisti M. Chodorkovskiui didinti savo politinės įtakos ir finansuoti opozicinių partijų. Verslininko suėmimas sukėlė Jungtinių Valstijų kritiką ir investuotojų įspėjimus, kad bus pakenkta Rusijos verslo aplinkai. Areštas taip pat paskatino nutraukti susiliejimą tarp "Jukos" ir jos mažesnės konkurentės "Sibneft".

Pirmadienį kalbėdamas Rusijos užsienio reikalų taryboje S. Kukesas atsisakė atsakyti į kelis klausimus apie M. Chodorkovskio suėmimą. "Neturėčiau į šį klausimą atsakinėti, nes tai niekam neduos nieko gero", - teigė "Jukos" vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo požiūris atspindėjo nesenus aukštų Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausybės pareigūnų pareiškimus apie mokesčių ir verslo taisyklių peržiūrėjimą. S. Kukesas tvirtino, kad Maskva yra tikrai suinteresuota pritraukti rimtų, ilgalaikių investuotojų. "Nematau dėl ko jaudintis, - sakė "Jukos" vadovas. - Jei pokyčių bus, jie bus teigiami ir užtikrins didesnį stabilumą Vakarų investuotojams. Tai neatbaido. Nemanau, kad Rusija persistengs".

Rusijos ekonominės plėtros ir prekybos ministras Germanas Grefas praėjusią savaitę Maskvoje vykusioje verslo konferencijoje sakė, kad šalies naftos bendrovių mokami mokesčiai padidės ne daugiau kaip 3 mlrd. JAV dolerių, arba 8 proc. Šiuo metu sektorius moka apie 36 mlrd. dolerių mokesčių.

REKLAMA

Nerimą dėl Rusijos verslo aplinkos sustiprino Rusijos vyriausybės sprendimas atšaukti konkurso dėl naftos projekto prie Sachalino salos rezultatus. "ExxonMobil Corp.", kuri konkursą laimėjo kartu su "ChevronTexaco Corp.", atstovas teigė, jog sprendimas tapo "labai prasta žinia užsienio investuotojų bendruomenei".

Rusijoje gimęs, tačiau JAV pilietybę turintis S. Kukesas, kuris "Jukos vadovu tapo įkalinus M. Chodorkovskį, teigė, kad jo vadovaujamai įmonei daugiau naudos duotų naftotiekis iš Sibiro telkinių į Kiniją. Japonija spaudžia rusus tiesti naftotiekį per Rytų Sibirą į Ramiojo vandenyno uostą Nachodką.

REKLAMA

"Mums svarbu kaip įmanoma greičiau nutiesti naftotiekį", - aiškino S. Kukesas. "Jukos" vadovas pridūrė, kad siūlomą naftotiekį į neužšąlantį Arkties uostą Murmanską turėtų kontroliuoti ne privačios bendrovės, o Rusijos naftotiekių monopolininkė "Transneft". Iš Murmansko apsimokėtų dideliais tanklaiviais eksportuoti naftą į Jungtinių Valstijų ir kitas rinkas.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų