REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žurnalas "Forbes" paskelbė kasmetinį turtingiausių pasaulio žmonių sąrašą.Pirmuoju jame jau dešimtus metus įrašytas "Microsoft" įkūrėjas Billas Gatesas (Bilas Geitsas). Šių metų staigmena - ne milijardai, kuriais disponuoja šio pasaulio galiūnai, bet pasikeitusi milijardierių nacionalinė sudėtis: į trečiąją vietą po JAV ir Vokietijos išsiveržė Rusija.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijai sąraše atstovauja 25 pavardės. Pats turtingiausias Rusijos pilietis -šiuo metu kalinys Michailas Chodorkovskis su 15 mlrd. dol., įkandin jo eina Romanas Abramovičius (10,6 mlrd. dol.) ir Michailas Fridmanas (5,6 mlrd. dol.).

REKLAMA

M.Chodorkovskio gyvenamoji vieta nurodyta trumpai: Rusija, Maskva. Žurnalo nuomone, ten pat yra ir Leonidas Nevzlinas su 2 mlrd. dol. bei dar vienas asmuo, susijęs su naftos bendrove "Jukos" - Vladimiras Dubovas ( 1,8 mlrd.).

Kaip nurodyta, ten pat gyvena ir visi likusieji, išskyrus "Chelsea" savininką R.Abramovičių, kuris priregistruotas Anadyrėje, Aleksejų Mordašovą (3,5 mlrd.), kuriuo gali didžiuotis Čerepovecai, ir Vladimirą Bogdanovą (1,7 mlrd.) iš Surguto. Taigi Maskva - antras megapolis po Niujorko, kuriame susikoncentravę milijardieriai.

REKLAMA
REKLAMA

10 turtingiausių Rusijos žmonių

M.Chodorkovskis - 15 mlrd.R.Abramovičius - 10,6 mlrd.M.Fridmanas - 5,6 mlrd.Vladimiras Potaninas - 4,9 mlrd.Michailas Prochorovas - 4,8 mlrd.Vladimiras Lisinas - 3,8 mlrd.Aleksejus Mordašovas - 3,5 mlrd.Olegas Deripaska - 3,3 mlrd.Viktoras Vekselbergas - 3.3 mlrd.Vagitas Alikperovas - 2,7 mlrd.

Užtat Rusija tvirtai pirmauja trumpame už grotų atsidūrusių milijardierių sąraše. Be M.Chodorkovskio ir P.Lebedevo (1,8 mlrd.) toks pat likimas ištiko tik japoną Yasuo Takei (Jasuo Takei) - 6,2 mlrd. dol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pažymi sąrašo sudarytojai, faktas, jog 587 pavardžių sąraše atsirado devynios naujos rusiškos pavardės, pirmiausia reikėtų aiškinti didėjančiomis naftos kainomis. Didžioji dauguma Rusijos milijardierių turtus sukaupė iš naftos ir dujų verslo, ir tik saujelė jų susijusi su metalų eksportu.

Pirmajame pasaulio milijardierių dešimtuke pelningų šakų įvairovė nepalyginamai didesnė: B.Gatesas (46,6 mlrd.) ir Paulas Allenas (Polas Alenas, 21 mlrd.) pelnosi kurdami kompiuterių programas, Warrenas Buffettas (Vorenas Bafetas, 42,9 mlrd.) ir Saudo Arabijos princas Alwaleedas Bin Talalas (Alvalydas bin Talalas) turtėja iš investicijų, Samo Woltono (Semo Voltono), prekybos centrų "Wal-Mart" tinklo įkūrėjo ir savininko, įpėdiniai (sąraše yra 5 šeimos nariai, kurių kiekvieno pajamos - po 20 mlrd.) ir turtingiausias vokietis Karlas Albrechtas (23 mlrd.) praturtėjo iš mažmeninės prekybos.

REKLAMA

Tarp įspūdingų naujokų šiame sąraše - dar ne per seniausiai iš bedarbio pašalpos gyvenusi Harry Potterio (Hario Poterio) kūrėja J.K.Rowling (Dž.K. Rouling, 1 mlrd). Ant to paties, 552-ojo, laiptelio - "Google" paieškos sistemos kūrėjai Sergejus Brinas ir Larry Page`as (Laris Peidžas), taip pat su 1 mlrd. dol.

Tarp turtingiausiųjų pateko ir Kanados "Saulės cirko" įkūrėjas Guy Laliberte`as (Gi Laliberas, 1,1 mlrd.).

Kalbėdami apie visą sąrašą apskritai, sudarytojai pažymi pagerėjusį ekonominį klimatą. Po dvejus metus trukusio turtų smukimo beveik visos pajamos padidėjo, o kylant euro kursui dolerio atžvilgiu europiečių dalis sąraše padidėjo kone perpus.

"Reuters"-BBC-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų