REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"Lietuvos dujų" Dispečerinis centras patvirtino, kad 17.15 val. Lietuvos laiku pradėtas dalinis dujų tiekimas į Lietuvą iš Baltarusijos pusės (per Kotlovkos dujų apskaitos stotį). Įprastas dujų tiekimas šia kryptimi bus atkuriamas laipsniškai per parą.

REKLAMA
REKLAMA

Dujų tiekimas iš Rusijos per Baltarusiją į Lietuvą buvo nutrauktas trečiadienio vakarą ir avariniu būdu per kelias valandas organizuotas per Latviją. Lietuva gavo 30-40 proc. reikalingų dujų ir buvo priversta atitinkamai apriboti dujų tiekimą šilumą ir elektrą gaminančioms įmonėms, kurios turi rezervinio kuro.

REKLAMA

Žiemą per parą normalia tvarka tranzitu per Baltarusiją į Lietuvą ir Kaliningradą patiekiama iki 14 mln. kub. metrų.

Trečiadienį dujų tiekėjas Rusijos bendrovė "Trans Nafta" nutraukė dujų tiekimą Baltarusijos dujų kompanijai, tačiau ši kompanija toliau naudojo dujas, kurios tranzitu turėjo būti perduotos į Lietuvą ir kitas užsienio valstybes. "Gazprom" 2004 metais dujų Baltarusijos dujų kompanijai nebetiekia. Kadangi Baltarusijos dujų kompanija naudojo tranzitines dujas, "Gazprom", kaip sistemos operatorius, nutraukė dujų tranzitą per Baltarusijos teritoriją.

REKLAMA
REKLAMA

"Lietuvos dujų", "Gazprom" ir "Latvijas Gaze" susitarimu, naktį iš vasario 18-osios į vasario 19-ąją gamtinės dujos Lietuvai avariniu režimu buvo pradėtos tiekti per Latvijos teritoriją.

"Lietuvos dujų" teigimu, visiems gyventojams, naudojantiems dujas šildymui ir maistui gaminti, reikalingos dujos buvo tiekiamos ir neribojamos. Dujų tiekimas taip pat nebuvo ribojamas šilumos tiekimo įmonėms, kurios neturi rezervinio kuro, įmonėms, kurios dujas naudoja nenutrūkstamame technologiniame procese (stiklo fabrikai, šiltnamiai), švietimo, sveikatos apsaugos, slaugos įstaigoms, ligoninėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl sumažėjusio gamtinių dujų tiekimo koncernui "Achemos grupė" priklausanti azotinių trąšų gamintoja "Achema" buvo priversta dirbti minimaliu režimu.

"Kai kurie mūsų gamyklos cechai jau sustabdyti. Kituose iki minimumo sumažinome gamybą. Dujas naudoję katilai perjungti į mazutą. Tokiu režimu galime išsilaikyti dvi tris paras. Tikimės, kad per tą laiką kaimynai išspręs problemas, ir Lietuva vėl bus normaliai aprūpinama dujomis", - sakė "Achemos grupės" direktorius logistikai ir komercijai Geraldas Statulevičius.

Jo teigimu, jeigu azotinių trąšų gamykla būtų visiškai sustabdyta, per parą ji turėtų apie 2 milijonus litų nuostolių. Kokių nuostolių bendrovė patyrė dėl dalies trąšų gamyklos sustabdymo, paaiškės artimiausiomis dienomis.

REKLAMA

Sumažintais kiekiais dujos tranzitu per Lietuvą taip pat buvo tiekiamos į Kaliningrado sritį.

Ketvirtadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Igoris Ivanovas ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis per pokalbį telefonu, be kitų klausimų, aptarė koncerno "Gazprom" sprendimą sustabdyti gamtinių dujų tiekimą Baltarusijai bei dujų tranzitą per šios šalies teritoriją.

Pagal Užsienio reikalų ministerijos pranešimą, A. Valionis teigė esąs susirūpinęs, kad dėl to kenčia tiek Lietuva, tiek Rusijos Kaliningrado sritis. Lietuvoje tenka riboti dujų tiekimą kai kurioms įmonėms.

REKLAMA

I. Ivanovas pareiškė suprantąs Lietuvos susirūpinimą bei pabrėžė, kad Rusija artimiausiu metu atnaujins dujų tiekimą Lietuvai.

"Trans Nafta" ir Baltarusijos bendrovė "Beltransgaz" ketvirtadienį pasirašė naują sutartį dėl Rusijos dujų tiekimo Baltarusijai.

"Ketvirtadienį pasirašyta nauja sutartis tėra dalinė priemonė, kuri negarantuoja patikimo tiekimo ateityje", - sakė žurnalistams koncerno "Gazprom" vadovo spaudos sekretorius Sergejus Kuprijanovas. Šią nuomonę patvirtino ir kompanijos "Trans Nafta" generalinis direktorius Vladimiras Kondračiukas, kuris žurnalistams sakė, kad tolesnio dujų tiekimo perspektyvos kol kas neaiškios.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų