• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentūra nekomentuoja ketvirtadienio vakarą priimto Seimo sprendimo pradėti apkaltą prezidentui Rolandui Paksui.

REKLAMA
REKLAMA

"Komentarų nėra. Prezidentas savo poziciją pasakys per spaudos konferenciją antradienį", - penktadienį ryte BNS sakė prezidento atstovė spaudai Jūratė Overlingienė.

REKLAMA

Seimas vėlų ketvirtadienio vakarą priėmė nutarimą pradėti apkaltos prezidentui R.Paksui procesą ir kreipėsi į Konstitucinį Teismą, ar prezidentas savo veiksmais pažeidė Konstituciją.

Už nutarimą pradėti apkaltos prezidentui R. Paksui procesą Seime balsavo 62 parlamentarai, prieš - 11, susilaikė 3. Iš viso posėdyje užsiregistravo 79 iš 137 parlamentarų.

Už nutarimą prašyti Konstitucinio Teismo išvados dėl kaltinimų prezidentui pažeidus pagrindinį šalies įstatymą balsavo 65 parlamentarai, prieš - 1, susilaikė 6.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininko Artūro Paulausko siūlymu parlamentarai priėmė nutarimą ypatingos skubos tvarka.

Nutarimas pradėti apkaltą priimtas po plenariniame posėdyje septynias valandas trukusio Seimo specialiosios tyrimo komisijos išvadų skaitymo.

Komisija kaltina prezidentą šiurkščiu Konstitucijos pažeidimu ir priesaikos sulaužymu dėl to, jog jis prisiėmė su valstybės interesais nesuderinamus įsipareigojimus savo rėmėjui Jurijui Borisovui ir veikė jo interesų naudai, neužtikrino valstybės paslapties apsaugos, naudodamasis savo statusu, duodamas neteisėtus nurodymus patarėjams ir kitais veiksmais darė įtaką privačių asmenų ir ūkio subjektų sprendimams turtiniuose santykiuose, savo veikloje nesuderino viešųjų ir privačių interesų, diskreditavo valdžių autoritetą, davė neteisėtus nurodymus savo patarėjams ir nesiėmė veiksmų užkirsti kelią atskirų patarėjų piktnaudžiavimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Borisovas rinkimų R.Pakso rinkimų kampanijai paaukojo 1,2 mln. litų, o prezidentas išimties tvarka jam suteikė Lietuvos pilietybę. Vėliau Konstitucinis Teismas konstatavo, jog suteikdamas pilietybę prezidentas vadovavosi ne valstybės, o savo asmeniniai interesais.

Komisijos nuomone, tokiu būdu prezidentas diskreditavo ir valdžių autoritetą. Jis taip pat kaltinamas savo viešais pasisakymais diskreditavęs Prezidentūros skandalą tyrusią Seimo laikinąją komisiją dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui ir Konstitucinį Teismą.

REKLAMA

Taip pat komisija konstatavo, jog R.Paksas "sąmoningai" leido J.Borisovui suprasti apie tai, jog pastarojo pokalbių telefonu klausosi spectarnybos.

Komisija konstatavo, jog prezidentas davė neteisėtą nurodymą savo patarėjams, o šie - Specialiųjų tyrimų tarnybai, rinkti informaciją apie 44 privačius asmenis. Savo ruožtu, prezidentas turėjo, bet nesikreipė į spectarnybas dėl 30 iš 33 patarėjų reputacijos prieš juos paskirdamas.

Komisija taip pat nustatė, jog prezidentas davė nurodymus savo patarėjui teisėsaugos klausimais Visvaldui Račkauskui "pasinaudojant tarnybine padėtimi siekti per teisėsaugos institucijas paveikti bendrovės "Žemaitijos kelių" vadovų ir akcininkų sprendimus dėl akcijų perleidimo R.Paksui artimiems asmenims".

REKLAMA

Tačiau komisija nepatvirtino įtarimų, jog prezidento rinkimų kampanijoje talkinę Rusijos viešųjų ryšių kompanijos "Almax" darbuotojai yra susiję su šios šalies specialiosiomis tarnybomis. Taip pat nepatvirtinti įtarimai, jog nusikalstamo pasaulio atstovai siekė daryti įtaką prezidentui, kad būtų pakeisti teisėsaugos institucijų vadovai.

Prognozuojama, jog balsavimas dėl prezidento nušalinimo gali būti surengtas balandį.

Prezidentui nušalinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų. Šiuo metu Seime yra 137 parlamentarai, dar keturios vietos yra laisvos.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų