REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos Audito rūmai ketvirtadienį paskelbė, jog tarp Rusijos ir Baltijos šalių tebelieka neišspręsti tarpusavio finansiniai ir turtiniai klausimai, susiję su Sovietų Sąjungos iširimu. Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis šias pretenzijas pavadino absurdu.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos Federacijos (RF) Audito rūmų ataskaitoje teigiama, kad Rusijos ir trijų Baltijos valstybių santykiuose iki šiol neišspręsti tarpusavio finansiniai ir turtiniai santykiai, susiklostę po TSRS iširimo. Apie tai ketvirtadienį pranešė Rusijos Audito rūmų informacijos ir ryšių su visuomene valdyba.

REKLAMA

RF Audito rūmų auditoriai nusprendė, kad tarpvalstybinėse derybose, kurios vyksta tarp Rusijos ir Baltijos valstybių, nenustatytas vienos šalies, esančios kitos šalies teritorijoje, nuosavybės teisinis režimas, neišspręsti abipusio nuosavybės teisių pripažinimo ir kompensacijos Rusijai už buvusios TSRS nuosavybę, likusią Latvijos, Lietuvos ir Estijos teritorijose, klausimai.

Audito rūmų manymu, iki šiol nesureguliuoti klausimai, susiję su išorine ir vidine buvusios sąjunginės valstybės skola. RF centrinio banko vertinimu, minėtų valstybių įsiskolinimo dalis valiutiniuose buvusios TSRS įsipareigojimuose, kuriuos prisiėmė Rusijos Federacija, (išorinė skola) – 3,06 milijardai JAV dolerių. Be to, Rusijos Federacijos išmokų pagal išorinę buvusios TSRS skolą suma iki 2003 m. spalio 1 d. sudarė 1,07 milijardo JAV dolerių, praneša informacijos agentūra “Regnum”.

REKLAMA
REKLAMA

Patikrinimas parodė, kad išvedant rusų kariuomenę iš Baltijos valstybių liko neišspręsta nemaža teisinių ir organizacinių klausimų, neužtikrinta kariškių, jų šeimos narių bei ginkluotųjų pajėgų pensininkų socialinių teisių apsauga. Auditoriai teigia, kad neįvykdytas Rusijos vyriausybės nutarimas "Dėl priemonių užtikrinant rusų kariuomenės, išvedamos iš kitų šalių į Rusijos federacijos teritoriją, priėmimo ir įkurdinimo”, pagal kurį Rusijos užsienio reikalų ir gynybos ministerijoms buvo pavesta siekti į tarpvalstybines derybas su Latvija, Lietuva ir Estija įtraukti klausimą dėl kompensacijos už ginkluotųjų pajėgų paliekamą nekilnojamąjį turtą, kuri būtų panaudojama išvedamų karių įkurdinimui Rusijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikrinimas vyko nuo 2003 m. balandžio iki 2004 m. birželio pagal praėjusių ir šių metų Audito rūmų planą. Patikrinimo rezultatai buvo peržiūrėti šių metų rugsėjo 10 d. Audito rūmų kolegijos posėdyje, kuriam pirmininkavo Sergejus Stepašinas.

Pasak Rusijos Audito rūmų informacijos ir ryšių su visuomene valdybos pranešimo, Audito rūmai nusiuntė Rusijos Federacijos Federalinio susirinkimo rūmams patikrinimo rezultatų, priimtų Rusijos vyriausybės dėl TSRS nuosavybės ir federalinės Rusijos Federacijos nuosavybės Latvijos respublikoje, Lietuvos respublikoje ir Estijos respublikoje, teisėtumo ir efektyvumo, o taip pat jos naudojimo efektyvumo, ataskaitą.

REKLAMA

Laišką su patikrinimo rezultatais drauge su analitiniu lydraščiu Audito rūmai taip pat nusiuntė Rusijos vyriausybei ir prezidento Vladimiro Putino administracijai, rekomenduodami imtis visų būtinų priemonių, kad derybose su Baltijos valstybėmis būtų pasiektas susitarimas dėl ginčytinų turtinių ir finansinių santykių sureguliavimo.

Reaguodamas į tokią informaciją, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis teigia, kad Rusijos bandymai kelti finansines pretenzijas Baltijos šalimis už jų teritorijose paliktą buvusios Sovietų Sąjungos turtą yra absurdiškas bandymas paneigti šių šalių aneksiją.

REKLAMA

A. Valionis sako, kad Rusija tokiais veiksmais bando paneigti aneksiją, kai tuo tarpu 1991 metais su Lietuva pasirašytoje sutartyje Rusija pripažino 1940 metų aneksiją ir įsipareigojo pašalinti jos priežastis.

Pasak ministro, “agresoriui reikalauti kompensacijų yra negirdėtas įžūlumas".

Regnum.ru, LRT, OMNI naujienos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų