• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmogaus teisių gynimo organizacijos - Britų Helsinkio grupės - atstovai įsitikinę, kad, nušalintajam prezidentui Rolandui Paksui užkirtus kelią į šį postą, galėjo būti pažeistos jo ir rinkėjų teisės.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje viešintys Helsinkio grupės teisininkai ragina R. Paksą kreiptis į Europos žmogaus teisių teismą Strasbūre. Kaip “Eltai” sakė Seimo Liberaldemokratų frakcijos narys Rolandas Pavilionis, jie įsitikinę, kad yra didelė galimybė, jog į šį kreipimąsi Strasbūre bus pažiūrėta pakankamai rimtai.

REKLAMA

Anot R. Pavilionio, į Žmogaus teisių teismą būtų kreipiamasi dėl neva pažeistų rinkėjų teisių. Primename, kad R. Pakso kandidatūrą prezidento rinkimuose parėmė 37 tūkst. rinkėjų. Seimo nario įsitikinimu, Konstitucinio Teismo (KT) nutarimu iš šių žmonių buvo atimta teisė balsuoti už norimą kandidatą.

Teismui ketinama apskųsti KT nutarimą ir Vyriausiojo administracinio teismo atsisakymą priimti grupės piliečių skundą dėl buvusio prezidento neregistravimo kandidatu.

REKLAMA
REKLAMA

Dviem dienoms į Lietuvą atvykę teisininkai Markas Almonas, Christine Stone (Kristin Stoun) ir Johnas Laughlandas (Džonas Lolandas) ketvirtadienį maždaug tris valandas bendravo su R. Paksu.

Penktadienį jie susitiko su parlamentaru Raimondu Šukiu, kuris atstovavo Seimui KT procese, kai buvo sprendžiamas kai kurių R. Pakso veiksmų atitikimas Konstitucijai. Tąsyk KT paskelbė, kad R. Paksas tris kartus šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką.

Britus domina po apkaltos susiklosčiusi situacija Lietuvoje ir antradienį paskelbtas KT nutarimas. Šiuo nutarimu per apkaltą nušalintam valstybės vadovui buvo uždrausta užimti bet kokį įtakingesnį politinį postą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po susitikimo R. Šukys sakė svečiams išaiškinęs Lietuvos teisės sistemą, KT vaidmenį ir nutarimo reikšmę.

Seimo narys teigė susidaręs įspūdį, kad teisininkai turi gana kategorišką ir "nelabai teisingą" nuomonę apie Lietuvoje vykstančius procesus.

Po viešnagės Lietuvoje Helsinkio grupės atstovai ketina savo įspūdžius aprašyti britų ir prancūzų spaudoje. R. Šukys nuogąstauja, kad taip gali būti paskleista iškreipta informacija. "Būtų negerai, jei remiantis šia informacija Europos Taryboje, Europos Parlamente ir Žmogaus teisių teisme būtų suformuotas požiūris į Lietuvą kaip į žmogaus teises pažeidinėjančią valstybę", - teigė parlamentaras.

REKLAMA

Anot R. Pavilionio, britų teisininkai R. Pakso šalininkus susirado patys vos prasidėjus apkaltos procesui. Seimo narys patikino, kad Helsinkio grupės atstovai už savo paslaugas nereikalauja nė lito.

ELTALietuvos teisininkai abejoja eksprezidento šalininkų galimybėmis Žmogaus teisių teisme laimėti bylą, nes praeityje panašus skundas jau buvo atmestas.1998 metais Europos žmogaus teisių komisija nepriėmė nagrinėti Liucijos Baškauskaitės skundo dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos atsisakymo registruoti ją kandidate į Prezidentus. Jos skundas buvo atmestas remiantis tuo, kad Žmogaus teisių konvencija nėra taikoma valstybės vadovo rinkimams. Konvencija garantuoja tik teisę rinkti ir būti išrinktam į įstatymų leidybos instituciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų