REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas, kuriam neleista dalyvauti valstybės vadovo rinkimuose, svarsto galimybę paremti vieną iš likusių penkių kandidatų. Tačiau kuris pretendentas gali pelnyti buvusio šalies vadovo simpatijas, jo bendražygiai neatskleidžia.

REKLAMA
REKLAMA

"Tokia galimybė svarstoma. Priimsime ir Lietuvai, ir demokratijai geriausią sprendimą", - ketvirtadienį “Eltai” sakė Liberalų demokratų partijos vicepirmininkas Seimo narys Henrikas Žukauskas, tačiau atsisakė pasakyti, kurį kandidatą gali paremti R. Paksas.

REKLAMA

Paklaustas, ar nušalintojo prezidento paramos gali tikėtis Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos pirmininkė Kazimira Prunskienė, kuri per Prezidentūros skandalą ne kartą yra stojusi į R. Pakso pusę, parlamentaras pakartojo, kad "bus priimtas geriausias sprendimas".

Birželio 13 dieną vyksiančiuose pirmalaikiuose prezidento rinkimuose, be K. Prunskienės, dalyvaus kadenciją baigęs valstybės vadovas Valdas Adamkus, buvęs vyriausiasis euroderybininkas Petras Auštrevičius, Socialdemokratų partijos vicepirmininkas, laikinasis Seimo vadovas Česlovas Juršėnas bei socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Per apkaltą iš prezidento posto nušalintas R. Paksas taip pat pretendavo tapti šalies vadovu, tačiau Vyriausioji rinkimų komisija atsisakė jį registruoti kandidatu, remdamasi atitinkamomis įstatymo pataisomis.

Seimas Prezidento rinkimų įstatymo pataisomis nustatė, kad valstybės vadovu negali būti renkamas asmuo, kurį Seimas per apkaltą pašalino iš užimamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, jei nuo pašalinimo iš užimamų pareigų ar mandato panaikinimo praėjo mažiau kaip 5 metai.

Konstitucinis Teismas šias pataisas pripažino antikonstitucinėmis, tačiau paskelbė, kad per apkaltą iš posto nušalintas asmuo nebegali tapti prezidentu, Vyriausybės ar Seimo nariu, teisėju ar valstybės kontrolieriumi.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų