REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaltinimus prezidentui Rolandui Paksui nagrinėjanti Seimo komisija pirmadienį ketina išklausyti apkaltos iniciatorių motyvus.

REKLAMA
REKLAMA

Apkaltą prezidentui pasiūlė inicijuoti 86 įvairioms frakcijoms priklausantys parlamentarai, kurie kaltina R.Paksą šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką pagal 6 punktus.

REKLAMA

Pirmadienį į komisijos posėdį kviečiamas ir pats prezidentas, tačiau paskelbtoje jo darbotvarkėje nėra numatytas dalyvavimas komisijos posėdyje.

Konstitucinis Teismas praėjusią savaitę konstatavo, jog prezidentas, išimties tvarka suteikdamas Lietuvos pilietybę dosniausiam savo rėmėjui Jurijui Borisovui, pažeidė Konstituciją ir Pilietybės įstatymą.

Pilietybės suteikimo J.Borisovui aplinkybės yra vienas iš apkaltos epizodų.

BNS žiniomis, J.Borisovas yra įtrauktas į preliminarų liudytojų, kuriuos ketina apklausti kaltinimus prezidentui nagrinėjanti komisija, sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau praėjusią savaitę Valstybės saugumo departamentas (VSD) pasiūlė po Konstitucinio Teismo sprendimo pilietybės netekusį J.Borisovą paskelbti nepageidaujamu asmeniu Lietuvoje.

J.Borisovas turi Rusijos pilietybę.

Komisija yra numačiusi apklausti daugiau kaip 40 asmenų, tarp jų - Renatą Smailytę ir buvusį prezidento verslo partnerį bendrovės "Restako" vadovą Algirdą Drakšą.

Apkaltos komisija iki kitų metų vasario 13 dienos turi pateikti Seimui išvadą, ar kaltinimai prezidentui yra pagrįsti.

Parlamentinei tyrimo komisijai nustačius, jog kaltinimai prezidentui dėl Konstitucijos ir priesaikos pažeidimo yra pagrįsti, Seimas turės balsuoti dėl jo nušalinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentui nušalinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų. Iš viso Seime dabar yra 137 parlamentarai, dar keturios vietos yra laisvos.

Kaltinimus prezidentui nagrinėjančią komisiją sudaro dvylika narių - šeši parlamentarai ir šeši teisininkai. Jai vadovauja Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko patarėjas Pranciškus Žalkauskas.

R.Paksas prezidento pareigas eina nuo šių metų vasario. Prezidentūros skandalas, paviešinus VSD surinktą medžiagą, kilo spalio pabaigoje.

Gruodžio pradžioje VSD medžiagą nagrinėjusi kita parlamentinė komisija konstatavo, jog prezidentas dėl savo ryšių "buvo ir yra pažeidžiamas" ir tai kelia grėsmes Lietuvos nacionaliniam saugumui.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų