• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos pramonininkų konfederaciją įsiutino Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos sprendimas, pagal kurį nuo šių metų įmonėms pabrango elektra, trečiadienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį vykusiame susitikime su Ūkio ministerijos sekretoriumi Anicetu Ignotu ir komisijos vadovu Vidmantu Jankausku Pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Vaclovas Šleinota valdžiai pagrasino teismais ir pažadėjo, kad pramonininkai pradės daužyti energetikos sistemą - patys statys elektrines.

REKLAMA

Praėjusių metų rudenį Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos sprendimu vidutinėje įtampoje buvo padidintas vidutinis tarifas - nuo 16 iki 16,73 cento už kilovatvalandę.

Pramonininkų atstovas Pijus Ralys apskaičiavo, kad vidutiniškai elektra pramonės įmonėms pabrango 5 proc., o per metus energetikams papildomai apie 44 mln. litų.

Pasak dienraščio "Verslo žinios", tarp vidutinės įtampos (6-35 kWh) elektros tinklų vartotojų yra 620 pramonės įmonių - jos sunaudoja apie 12 proc. visos elektros energijos Lietuvoje. Didžioji dauguma įmonių naudojasi Vakarų skirstomųjų tinklų paslaugomis.

REKLAMA
REKLAMA

Teisindamas kainų didinimą komisijos vadovas V.Jankauskas sakė, kad pramonės įmonės turi nereikalingų energijos galių, už kurias niekas nieko iki šių metų nemokėjo. Jis informavo, kad dėl didėsiančių kainų Vakarų ir Rytų skirstomieji tinklai gaus 16 mln. litų papildomų pajamų.

Elektros perdavimo bendrovės "Lietuvos energija" pelnas 2003 metais turėtų siekti 80 mln. litų, Rytų skirstomųjų tinklų - apie 20 mln. litų, o Vakarų skirstomųjų tinklų - apie 42 mln. litų.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Bronislovas Lubys sakė, kad jam yra nesuprantami komisijos motyvai, kodėl reikia didinti kainas, jeigu energetikos įmonės gauna didelį pelną: "Apie tokį pelningumą, kokį turi energetikos įmonės, pramonės įmonės gali tik pasvajoti".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Šleinota teigė, kad dėl padidėjusių elektros kainų jo vadovaujamos bendrovės "Vilniaus Vingis" išlaidos elektrai (22 mln. litų per metus) padidės 250 tūkst. litų.

"Po 5-6 metų jūs turėsite savo modernizuotas įmones, o mes būsime priversti imtis drastiškų priemonių - susivieniję į regionines grupes, prisikursim savo elektrinių, ir ką tada jūs darysit? Mes ne verksim, o veiksim", - teigė V.Šleinota.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų