REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV planuoja sparčiai panaudoti kosmosą savo gynybos ir ekonomikos tikslams. Šalies gynybos sekretorius Donaldas Ramsfeldas (Donaldas Rumsfeldas) seniai primygtinai teigia, jog būtina kurti technologijas, kurios leistų Jungtinėms Valstijoms kontroliuoti dirbtinius Žemės palydovus, taip pat įgyvendinti brangiai kainuojančią ilgalaikę priešraketinės gynybos kūrimo programą, panaudojant į kosmosą iškeltus sensorius.

REKLAMA
REKLAMA

JAV kosmoso programa, kuri buvo priimta 1996 metais, kai JAV prezidentas buvo Billas Clintonas (Bilas Klintonas) ir kuri vis dar tebegalioja, numato panaudoti kosmoso erdvę "visų tautų pastangomis visos žmonijos labui".

REKLAMA

Drauge programoje teigiama, kad "taikūs tikslai apima veiksmus gynybos ir žvalgybos interesais siekiant nacionalinio saugumo".

"Remdamosi įsipareigojimais sutartyse Jungtinės Valstijos kurs ir išlaikys tvarkingus kosmoso kontrolės objektus, kad užsitikrintų veiksmų kosmose laisvę ir, esant reikalui, atremtų panašius priešininko veiksmus", - sakoma 1996 metų programoje.Nė viena pasaulio šalis taip nepasikliauja kosmoso aparatais kaip JAV.

REKLAMA
REKLAMA

"Ir vis dėlto grėsmei JAV ir jų sąjungininkams kosmose ir iš kosmoso neskiriama tiekdėmesio, kiek jam teikia JAV struktūros ir agentūros, kurių uždavinys - užtikrinti nacionalinį saugumą", - pareiškė b8simojo Pentagono vadovo D.Rumsfeldo vadovaujamas skyrius prie JAV Kongreso likus 10 dienų iki to, kai George`as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) tapo naujuoju Baltųjų rūmų šeimininku.

Gynybos informacijos centro ekspertės Theresos Hitchens (Terezos Hičens) nuomone, po 20 metų sugebėjimai kariauti "žvaigždžių karus" iš fantastikos taps realybe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Netolimoje ateityje klausimą, ar bus atšauktas 50-čiai metų numatytas draudimas perkelti ginkluotę į kosmosą, spręs ne technologijos, o vyriausybės", - rašo Th.Hitchens neseniai paskelbtame tyrime.

Praėjusią savaitę G.W.Bushas pateikė JAV kosmoso programą. Joje numatoma įsteigti nuolatinę JAV bazę Mėnulyje ir pastatyti kosmodromą pilotuojamiems kosmoso erdvėlaiviams į Marsą bei toliau esančius kosmoso objektus.

Kai kurie analitikai mano, jog Jungtines Valstijas žengti į priekį verčia rungtyniavimas su Kinija, kuri 2003 metais paleido savo pirmąjį pilotuojamą erdvėlaivį į Žemės orbitą ir pareiškė planuojanti skrydį į Mėnulį.

REKLAMA

Be to, Jungtinės Valstijos siekia ekonominių tikslų. Sparčiau įsisavinti kosmosą suinteresuotos daugelis Amerikos korporacijų, tarp jų "Lockheed Martin", "Boeing" ir "Northrop Grumman", kurios bendradarbiauja su NASA ir Pentagonu.

Mokslininkų nuomone, Mėnulyje yra neišsemiamų atsargų vertingo, ekologiškai švaraus branduolinio kuro - izotopo helis-3, kuris per termobranduolinę reakciją nepalieka radioaktyvių atliekų."Jeigu mes gausime to (helio atsargų) monopoliją, mums nereikės jaudintis dėl Saudo Arabijos. Tada mes galėsime visiems diktuoti energijos kainas", - sakė tyrimų kompanijos "GlobalSecurity.org." direktorius Johnas Pikeas (Džonas Paikas).

REKLAMA

Savo ruožtu Termobranduolinių technologijų instituto prie Viskonsino universiteto eksperto Geraldo Kulcinski (Džeraldo Kulcinkio) vertinimais, helio-3 tona galės kainuoti iki 4 mlrd. dolerių.

Kaip mano mokslininkai, helio-3 atsargos siekia milijoną tonų. To pakanka aprūpinti Žemę energija kelis tūkstančius metų. Anot G.Kulcinski pranešimo elektroniniu paštu, vieno erdvėlaivio skrydžio į Mėnulį pakaks, kad Jungtinės Valstijos metus neturėtų energijos problemų (erdvėlaivio keliamoji galia - 30 tonų).

Kai dėl gynybos tikslų, tai Pentagonas per artimiausius penkerius metus planuoja išleisti bent 50 mlrd. dolerių daugiapakopio priešraketinio skydo aplink JAV - pirmą kartą pasiūlyto dar Ronaldo Reagano (Donaldo Reigano) - kūrimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tada JAV priešraketinės gynybos skydas apims, be orbitinių sensorių, kosminius priešo raketų gaudytuvus, kurie bus pirmieji žmonijos istorijoje kosminiai ginklai.2003 metais Pentagonas gavo lėšų tyrimams, kaip dislokuoti kosmose tris ar daugiau gaudytuvų, kad dešimtmečio pabaigoje būtų galima surengti bandymus.

Kaip sakė penktadienį Pentagono atstovas, JAV kol kas nepriėmė sprendimo dėl raketų gaudytuvų dislokavimo kosmose pagal priešraketinės gynybos sistemą, "nors mes atliekame tyrimus ir rengiame projektus šioje srityje".

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų