• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime minint Laisvės gynėjų dieną opozicinės Tėvynės sąjungos lyderis parlamentaras Andrius Kubilius paragino kovoti su nauja grėsme laisvei - piliečių "protų okupacija".

REKLAMA
REKLAMA

"Šiandien pradedame suprasti, kad laisvei sunaikinti nereikia ir tankų. Tauta laisvę praranda ne tik tada, kai jos žemė yra okupuojama, bet ir tada, kai jos piliečių protai yra okupuojami", - sakė jis.

REKLAMA

"Anksčiau mūsų mintis siekė užvaldyti Kremlius, dabar - dideli, praktiškai nekontroliuojami pinigai, skiriami politinei reklamai. O ir tie pinigai, kaip parodė šiandieninė krizė, yra Kremliaus žymėti", - pridūrė konservatorius.

Lietuvoje jau keli mėnesiai tęsiasi politinė krizė dėl kaltinimų prezidentui Rolandui Paksui savo ryšiais sukėlus grėsmes nacionaliniam saugumui. Be to, Konstitucinis Teismas konstatavo, kad suteikdamas išimties tvarka Lietuvos pilietybę dosniausiam savo rinkimų kampanijos finansuotojui Rusijos piliečiui Jurijui Borisovui prezidentas sulaužė duotą priesaiką.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu kaltinimus prezidentui svarsto Seime sudaryta specialioji tyrimo komisija, nuo kurios išvadų priklausys, ar parlamente bus balsuojama dėl R. Pakso nušalinimo.

A. Kubiliaus teigimu "tik švari politika gali apginti laisvę", todėl jis paragino visas "neciniškąsias partijas" pasirašyti susitarimą dėl rinkėjų apsaugos nuo "nešvarių pinigų, nuo korupcijos, nuo reklaminių manipuliacijų jų jausmais".

"Visi mes, ir esantys kairėje, ir esantys dešinėje, esame kalti, kad leidome ciniškajai politikai Lietuvoje užimti tokias plačias erdves. [...] Už tai mokame didžiulę kainą: nešvarių pinigų ir Rusijos specialiųjų tarnybų įtaka Lietuvoje pakilo iki pavojingai aukštų postų", - pažymėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Kubiliaus, prieš 13 metų tauta apgynė Seimą, o dabar Seimas turi apginti tautą nuo ciniškosios politikos, o partijos - pasirašyti sutartį dėl "Lietuvos žmonių protų apsaugos nuo naujos okupacijos".

Iškilmingame Seimo posėdyje kalbėjęs Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas paragino "tradicines partijas" neleisti populistams susikrauti politinio kapitalo iš žmonių nusivylimo per lėtai gerėjančius gyvenimu.

"Laisvę reikia saugoti, nes, kaip parodė šiandiena, į ją nuolat kėsinamasi. Jau, žinoma, ne tankais, ne brutalia, atvira karine jėga, o daug subtiliau, nepastebimiau, klastingiau, todėl - ir pavojingiau", - pažymėjo Seimo pirmininkas.

REKLAMA

Sausio 13-oji Lietuvoje minima kaip Laisvės gynėjų diena, pagerbiant žuvusiuosius Vilniuje 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės ir KGB mėginimą nuversti teisėtą Lietuvos valdžią.

Sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14 ir buvo sužeista daugiau kaip tūkstantis žmonių.

Nors kariškiams pavyko užimti televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pastato.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų