REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys, buvęs užsienio reikalų ministras Algirdas Saudargas mano, kad neoficialaus Vašingtono poziciją komentavęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis neviršijo savo kompetencijos, o atsakomybė dėl pareikštų minčių tenka jam asmeniškai - kaip politikui.

REKLAMA
REKLAMA

"Jei ministras cituotų oficialią Jungtinių Valstijų nuomonę, tai atsakomybė dėl jos tektų JAV. Jei cituojama nuomonė yra neoficiali, jos šaltinis neatskleidžiamas, tai ministras asmeniškai prisiima atsakomybę", - antradienį (01.27) tvirtino A. Saudargas.

REKLAMA

Pasak buvusio užsienio reikalų ministro, A. Valionis, kaip politikas, gali spręsti, kuri iš neoficialių šaltinių gauta informacija yra svarbi ir viešintina. "Niekas šiuo atžvilgiu jo kompetencijos nenustato - nebent Vyriausybės nuomonė būtų kitokia", - pažymėjo A. Saudargas.

Prezidentas Rolandas Paksas pirmadienį pareiškė prašysiąs A. Valionio pasiaiškinti dėl ministro išviešintų neoficialių žinių apie tai, kad JAV laukia jo atstatydinimo. Taip prezidentas reagavo į užsienio reikalų ministro A. Valionio po susitikimo su Seimo pirmininku Artūru Paulausku pateiktus teiginius, kad Vakarų pasitikėjimas Lietuvos demokratija priklausys nuo apkaltos prezidentui rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio reikalų ministro teigimu, Konstitucinio Teismo sprendimas, kad prezidentas R. Paksas pažeidė priesaiką ir Konstituciją, Vakaruose vertinamas kaip "labai rimtas argumentas". Anot A. Valionio, Vakarų diplomatai neoficialiai pripažįsta, kad Lietuvos demokratija Vakaruose bus pasitikima tuo atveju, jei apkalta įvyks ir R. Paksas bus atstatydintas. "Neoficialiuose pokalbiuose buvo aiškiai pasakyta, kad jie supranta sėkmingą apkaltos pabaigą kaip prezidento R. Pakso atstatydinimą", - teigė A. Valionis. "Verslo žinios" antradienį skelbia, kad ir Lietuvos ambasada Vašingtone patvirtino, kad neoficialusis Vašingtonas laukia Lietuvos vadovo Rolando Pakso atstatydinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu JAV ambasadorius Lietuvoje Stephenas Mullas (Styvenas Malas) po susitikimo su A. Valioniu pirmadienį pareiškė, kad JAV neturi pozicijos dėl prezidento R. Pakso veiksmų jam inicijuojamos apkaltos atžvilgiu.

"Jeigu tai yra neoficiali informacija, kuri dabar paviešinta, tai susitikęs su užsienio reikalų ministru paprašysiu, kad jis man paaiškintų, kodėl taip yra elgiamasi, ir dar paprašysiu pavardžių tų neoficialių šaltinių", - pirmadienį teigė R. Paksas.

Praėjusią savaitę A. Valionis su vizitu lankėsi JAV, kur susitiko su Jungtinių Valstijų Kongreso atstovais ir prezidento George’o W. Busho (Džordžo V. Bušo) aplinkos pareigūnais.

A. Saudargas sakė nematąs pagrindo kritikuoti A. Valionio komentarus kaip neatsakingus ar viršijančius jo kompetenciją. "Jo, kaip politiko, kompetencija tai daryti. Negalima tvirtinti, kad jis peržengė savo kompetenciją", - teigė buvęs užsienio reikalų ministras.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų