• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinė Tėvynės sąjunga ragina prezidentą Rolandą Paksą duoti parodymus parlamentinei apkaltos komisijai ir Generalinei prokuratūrai, nes tai, anot konservatorių, esantis vienintelis būdas išspręsti dabartinę politinę krizę.

REKLAMA
REKLAMA

Tai pirmadienį spaudos konferencijoje Seime pareiškė Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius.

REKLAMA

Jis pranešė, jog konservatoriai gavo R.Pakso praėjusią savaitę Seimo nariams išsiuntinėtą laišką kuriame prezidentas, motyvuodamas tuo, kad iki narystės ES liko trys mėnesiai, kviečia atvirai diskusijai apie padėtį Lietuvoje.

"Galime pasidžiaugti, kad prezidentas jau pradeda suprasti, kad su Seimu reikia kalbėtis. Mes, Tėvynės Sąjungos frakcija, esame pasiruošę susitikti su prezidentu dvišaliam pokalbiui ir aptarti tą nerimą keliančią padėtį, į kurią prezidento neatsakinga veikla įstūmė Lietuvą", - sakė A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, konservatoriai pasiruošę perduoti R.Paksui tai, ko jis "turbūt neišgirsta" per nuolat rengiamus susitikimus su savo šalininkais įvairiose Lietuvos vietose.

"Žmonių nerimas dėl Lietuvos ateities yra labai didelis", - sakė A.Kubilius.

TS lyderis paragino R.Paksą "išdrįsti ateiti" į Seimą liudyti apkaltos prezidentui pagrindus tiriančiai Seimo specialiajai komisijai bei nebijoti duoti papildomus parodymus Generalinei prokuratūrai.

"Prezidentas turi suvokti, kad tiesa yra vienintelis būdas, kaip išspręsti šiandieninę krizę. Tiesa randama ne susitikimuose su šalininkais, bet Konstitucijos nustatyta tvarka", - sakė A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Paksas iki šiol atsisako liudyti apkaltos komisijai, motyvuodamas tuo, kad negauna susipažinti su visa komisijos turima medžiaga, o jam atstovaujantys advokatai negauna leidimų dirbti su slapta informacija.

R.Paksas atsisakė liudyti ir lapkritį dirbusiai Seimo laikinajai tyrimo komisijai dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui. Tąkart komisija nustatė, kad R.Paksas dėl savo ryšių yra pažeidžiamas ir tai kelia pavojų Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Prezidentas taip pat iki šiol nesutiko duoti parodymų ikiteisiminiuose tyrimuose, kuriuos Generalinė prokuratūra atlieka dėl slaptos informacijos nutekėjimo iš Prezidentūros, galimo valdininkų poveikio privačioms verslo struktūroms ir grasinimų prezidentui.

REKLAMA

Apkaltos komisija iki vasario 13 dienos turi Seimui pateikti išvadą, ar kaltinimai prezidentui šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir savo priesaiką yra pagrįsti ir rimti. Savo išvadą dėl kaltinimų pažeidus Konstituciją turėtų pateikti ir Konstitucinis Teismas.

Prognozuojama, jog balsavimas dėl prezidento nušalinimo gali būti surengtas balandžio mėnesį. Prezidentui nušalinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų.

Iš viso Seime yra 137 parlamentarai, dar keturios vietos yra laisvos.

R.Paksas teigia esąs nekaltas ir tapęs politinio revanšizmo taikiniu.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų