REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos naftos kompanija "LUKoil" kartu su keletu užsienio energetikos firmų Saudo Arabijoje išgaus dujas.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į milžiniškas Saudo Arabijos išteklius, projektas yra nedidelis, tačiau susitarimas sukuria potencialiai naudingą naują ryšį tarp Naftą eksportuojančių šalių organizacijos pirmaujančios gamintojos ir antros pagal mastą pasaulyje naftos eksportuotojos.

REKLAMA

Nors Rusijos kaip naftos eksportuotojos vaidmuo auga, ji nepriklauso OPEC ir mezga ryšius su JAV bei kitomis didžiulėmis energijos vartotojomis. Rusijos ir Saudo Arabijos susitarimas buvo priimtas po simbolinės faktinio Saudo Arabijos valdytojo princo Abdulos (Abdullah) kelionės į Rusiją.

"Šis susitarimas bus naudingas rusams ir sukurs pagrindą tolesniam bendradarbiavimui", - sakė vienas Vakarų naftos kompanijos atstovas.

Saudo Arabijos naftos ministerija paraiškas išgauti dujas atrinkinėjo pagal griežtus techninius kriterijus. Persijos įlankos šalis trečiadienį ketina paskelbti dar dvi šalis, su kuriomis bendradarbiaus dujų gavybos srityje.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos naftos bendrovė "LUKoil" teigė su Saudo Arabijos valstybės valdoma "Saudi Aramco" įkursiant bendrą įmonę, kurios 80 proc. akcijų priklausys Rusijos įmonei, o 20 proc. - "Saudi Aramco".

Po praėjusiais metais žlugusio 25 mlrd. JAV dolerių vertės plano Rijadas, siekdamas vėl sudominti investuotojus, vasarą pasiūlė investuoti į tris iš viso 120 tūkst. kvadratinių kilometrų Pietų Ghavare esančius plotus. "Saudi Aramco" taps trijų projektų partnere.

Rusijos "LUKoil" išgavinės dujas 29 tūkst. 900 kvadratinių kilometrų apimančiame plote, pavadintame bloku A.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Saudo Arabijos naftos telkiniai išlieka valdžios rankose, tačiau Rijadas siekia pritraukti užsienio investicijas į šalies dujų sektorių ir taip skatinti dujų vartojimą.

Rijado dujų gavybos sandoriai pasirašomi po to, kai praėjusiais metais žlugo dvejus metus trukusios derybos su tarptautinėmis kompanijomis dėl trijų milžiniškų pramoninių sandorių.

Vienintelis nežlugęs 2 mlrd. JAV dolerių vertės susitarimas dėl eksploatavimo ir gavybos buvo pasirašytas su stambiomis Europos kompanijomis "Royal Dutch/Shell" ir "Total".

REKLAMA

Šios bendrovės tapo pirmosiomis užsienio kompanijomis, pasirašiusiomis sandorius eksploatuoti milžiniškus išteklius po aštuntąjį dešimtmetį įvykusios nacionalizacijos.

Pagal naftos atsargas pirmaujančios Saudo Arabijos dujų ištekliai yra ketvirti pagal dydį pasaulyje ir sudaro 235 trilijonus kubinių pėdų.

"LUKoil" Rusijos naftos sektoriuje pirmavo pastarąjį dešimtmetį ir neseniai pirmaujančią poziciją perdavė "Jukos".

Šiuo metu vienas iš pagrindinių kompanijos uždavinių - atgauti teisę Irake eksploatuoti Vakarų Kurnos naftos telkinį, dėl kurio 1997 m. sutartį "LUKoil" pasirašė su Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) valdžia. 2002 metų pabaigoje S. Huseino valdžia panaikino sutartį, tačiau "LUKoil" teigia, kad ji vis dar galioja.

“Reuters”-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų