REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kultūros ministerijoje įvyko kasmetinis Knygos meno konkursas "Vilnius 2003". Iš konkursui pateiktų 64 knygų komisija atrinko 30, o pirmąsias premijas skyrė šiems trims dailininkams.

REKLAMA
REKLAMA

Eugenijui Karpavičiui už knygą "Antanas Mončys" (Lietuvos dailininkų sąjungos Dailės leidybos ir informacijos centras; spaustuvė "Sapnų sala"); Sigutei Chlebinskaitei už knygą "Mineralinis miestelis" (Vilniaus dailės akademijos leidykla, spaudė P. Kalibato PĮ "Petro ofsetas"); Mildai Kairaitienei už Giedrės Jankevičiūtės knygą "Dailė ir valstybė" (Lietuvos nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus; spaustuvė "Spaudos praktika").

REKLAMA

"Dialogas" paklausė garbių laureatų, kokias knygas dailininkai skaito ne darbui, o širdžiai.

E. Karpavičius: “Ką tik užverčiau Haruki Murakami romaną "Avies medžioklė" (iš anglų k. vertė M. Daškus, D. Saukaitytė, V.: Baltos lankos, 2003, 359 p.). Nepasakyčiau, kad tai geriausia mano gyvenimo knyga, bet įspūdį padarė. Nusipirkau ją pagautas emocijos (knygas tiktai perku, neimu iš bibliotekos, nesiskolinu). Patraukė, kad susipina dvi temos: Rytai-Vakarai, autorius japonas, bet jaučiama Vakarų įtaka. Siužetą "priėmiau" labai emocionaliai, perskaičiau per savaitgalį - ji ir išleista "Savaitgalio skaitinių" serijoje. Iš pirmo žvilgsnio knyga atrodo visai elementari - pavaizduotas vidutinybės gyvenimas, galima net pasakyti, degradacija. Bet įsiskaičius atsiveria visai kiti klodai. Šis romanas verčia galvoti apie save, todėl, jeigu domitės šiuolaikiniu romanu, verta jį perskaityti.

REKLAMA
REKLAMA

Namuose turiu knygų kolekciją - ji negausi, bet "patikima". Gunteris Grassas, Ingmaras Bergmanas, Alessandro Barico, Umberto Eco - tai tik keletas mano mėgstamų autorių.”

S. Chlebinskaitė: “Dažniausiai skaitau tai, "kas reikia", kaip ir dabar - "Abeliaro ir Eloizos laiškus" (sud. Sigitas Narbutas, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas). Šita netikėta knygutė, versta iš lotynų kalbos, pasirodys pavasariop, knygų mugėje. Atsipalaiduoti, "skaityti sau" nelabai lieka laiko, nebent kelionėse. Patinka čekų rašytojas Bohumilas Hrabalas, o šiaip - Konfucijus, Seneka ir panašūs autoriai.”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Kairaitienė: “Skaitau Bohumilo Hrabalo "Pernelyg triukšminga vienatvė" (iš čekų k. vertė V. Visockas, V.: Strofa, 2003, 304 p.). Prieš Kalėdas dar perskaičiau Salmano Rushdie naujausius romanus. Mėgstamiausi autoriai - Erichas Maria Remargue’as, Umberto Eco. Patinka, kad skaitant U. Eco, pats esi priverstas mąstyti. Nesirenku, ar klasika, ar modernas: perverti knygą - jeigu užkimba, jeigu smagu skaityt, imu. Patraukia intrigos, pasakojimo "sumetimas", teksto ir minties dėliojimas, bet paprastai atsirenki intuityviai. Man dar tenka skaityti ir menotyros knygas. Pastarųjų dviejų autorių - Giedrės Jankevičiūtės ir Jolitos Mulevičiūtės - knygas, už kurias ir gavau premiją, skaityti buvo tikrai smagu.”

“Dialogas”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų