REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus meras Vilius Navickas šią savaitę pareiškė nematąs problemų kitąmet sostinėje surengti Baltijos šalių gėjų paradą. Tolerantiškai nusiteikusiems žmonėms sveikinant tokį mero požiūrį, kuris skiriasi nuo buvusio mero Juozo Imbraso pozicijos, Šeimos gynimo centro pirmininkas Justas Subačius tvirtina, kad krikščioniškoje šalyje neturi būti vietos homoseksualumo propagandai.

REKLAMA
REKLAMA

J. Subačius: homoseksualumas - nuodėmė

Šeimos gynimo centro pirmininkas Justas Subačius portalą „Balsas.lt“ tikino, kad bus stengiamasi „padaryti viską“ kad gėjų paradas nevyktų. „Dievo žodis labai aiškiai sako, kad tai yra nuodėmė. Nuodėmė neturi būti manifestuojama krikščioniškoje šalyje. Mes turime savo vertybes ir požiūrį, o kažkam yra labai naudinga tą požiūrį pakeisti“, - piktinosi J. Subačius.

REKLAMA

Tačiau J. Subačius pabrėžė, kad centras nėra nusistatęs asmeniškai prieš netradicinės seksualinės orientacijos žmones kaip asmenis - „mes esame nusiteikę prieš homoseksualizmo propagandą“, aiškino jis, pridurdamas, kad per tokią reklamą „homoseksualai dauginasi“.

Šeimos gynimo centro pirmininkas nenorėjo sutikti, kad homoseksualumas yra įgimtas. Pasak jo, tai taipogi yra gėjų bei lesbiečių propaganda – esą „didžioji dalis yra jais tapę“.

REKLAMA
REKLAMA

J. Subačius neneigė, kad homoseksualai turi įstatymuose numatytą susirinkimų laisvę, tačiau tikino, kad jie ją gali įgyvendinti savo naktiniuose klubuose ir panašiose vietose, o ne eiti į gatves, kadangi taip žmonėms į galvas neva bruktų idėją, jog tai yra normalu. „Jie jaučiasi nenormaliai, todėl jiems reikalingi šitie paradai ir pripažinimas“, - „Balsui.lt“ kalbėjo J. Subačius.

Jis taip pat tikino, kad netradicinės lytinės orientacijos žmonės neapsiriboja tik paradais - „jie nukloja kelią kitiems iškrypimams“. Be to, antras žingsnis po gėjų paradų, pasak J. Subačiaus, būna santuokų įteisinimo reikalavimas. Šeimos gynimo centro pirmininkas griežtai pasisakė prieš tokių šeimų kūrimo teisę ir tuo labiau leidimą įsivaikinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Subačius „Balsą.lt“ tikino, kad tokie žodžiai kaip „tolerancija“, „diskriminacija“ ir „homofobija“ esą yra homoseksualų ginklai, o šiais žodžiais yra manipuliuojama. „Kas yra homofobas? Jie sako, kad mes bijome homoseksualių žmonių, ir taip nepagrįstai bijome, kad esame psichiškai nesveiki. Bet aš turiu pagrindą, aš turiu argumentus“, - tvirtino jis. „O kodėl mano nuomonės netoleruoja? Kodėl bandoma įstatymiškai man uždrausti šnekėti, kad homoseksualumas yra blogis?“, - kalbėjo centro pirmininkas.

REKLAMA

Anot J. Subačiaus, „kalbėdami apie homoseksualumą mes pirmiausia turime atsakyti į klausimą, ar tai yra pozityvas, ar negatyvas. Ar tai stato visuomenę, ar griauna?“.

A. M. Pavilionienė: visų žmonių teisės lygios

Socialdemokratė Aušrinė Marija Pavilionienė portalui „Balsas.lt“ sakė, kad nors Lietuvos visuomenė galbūt dar nėra pakankamai brandi homoseksualių žmonių viešiems renginiams, tačiau „toks paradas prisidėtų prie švietimo ir padėtų subrandinti visuomenės nuomonę, kad šita žmonių grupė turi teisę rengti susirinkimus, teisę reikšti savo mintis, nes tokias teises jiems garantuoja įstatymai“. Tačiau pašnekovė pabrėžė, kad prieš tai reikia atlikti parengiamąjį šviečiamąjį darbą, kurio dabar labai trūksta.

REKLAMA

Neseniai dalyvavusi tokiame renginyje kaimyninės Latvijos sostinėje Rygoje, A. M. Pavilionienė kalbėjo, kad lietuviai ne visada nori suprasti sudėtingą žmogaus prigimtį, kad homoseksualūs žmonės tokie gimsta, ir už tai juos niekina.

Socialdemokratė atkreipė dėmesį, kad paprastai tokie paradai nebūna vien tik spalvingi paradai – prieš tai vyksta įvairios diskusijos, susitikimai su žurnalistai, tarptautinės organizacijos „Amnesty International“ atstovais, pasisako Vyriausybių nariai.

„Aš manau, atėjo laikas. Aš tikrai nemanau kad reikia to bijoti“, - apie kitąmet Vilniuje planuojamą rengti  Baltijos šalių gėjų paradą „Balsui.lt“ kalbėjo A. M. Pavilionienė. „Jeigu bus suteikta erdvė renginiams, dalyviai bus saugomi, prieš tai vyks paruošiamasis darbas, bus aiškinama, kad šitie žmonės nėra ligoniai, kad jie nori turėti gyvenimą, o jie turi teisę turėti asmeninį privatų savo gyvenimą, kurį garantuoja įstatymai, kad lygių galimybių politika yra ES viena iš vertybių, tai kodėl mes turime šito bijoti?“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mane stulbina tai, kad katalikai krikščionys, kurie turi propaguoti meilę ir supratimą kitam žmogui, yra tie asmenys, kurie reiškia didžiausią neapykantą“, - stebėjosi pašnekovė.

A. M. Pavilionienė sakė besitikinti, jog išrinkus prezidente moterį, kuri „mąsto europietiškai, kuri žino, ką reiškia gerbti žmogaus teises, Lietuvoje prasidės didesnio tolerantiškumo politika ir įsitvirtins požiūris, kad kiekvieną žmogų reikia gerbti“.

***

Šį savaitgalį Tolerantiško jaunimo asociacija Lietuvoje paminės Tarptautinę dieną prieš homofobiją ir transfobiją. Šeštadienį, gegužės 23 d., Vilniaus universiteto bibliotekos B3 auditorijoje rengiama diskusija „Ar homoseksualūs asmenys Lietuvoje diskriminuojami?“. Debatuose dalyvaus ne tik žinomi mokslo ir visuomenių organizacijų atstovai - kandidatė į Europos Parlamentą prof. Marija Aušrinė Pavilionienė, lygių galimybių ekspertas Algis Davidavičius („Naujoji kairė 95“), Žmogaus teisių ekspertė Jolanta Samuolytė, Tolerantiško jaunimo asociacijos valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis, tačiau ir žinomi homoseksualių santykių kritikai Seimo nario Kazimiero Uokos padėjėjas, Piliečių sąšaukos „Už dorą ir tautą” administratorius Romualdas Repšys, operos solistas, Kriščioniškos bendruomenės „Naujoji karta” pastorius Vaidas Vyšniauskas bei Paulius Peciulevičius, kuris atstovaus Patriotinio jaunimo skinų subkultūrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų