REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisės projektų ir tyrimų centro tarybos pirmininkas, buvęs Seimo narys Kęstutis Čilinskas teigia, kad nacionalinės energetikos bendrovės "Leo LT" išformavimas būtų naudingas valstybei. Jis ragina kuo greičiau sandorį pripažinti niekiniu, o pats restitucijos procesas, anot teisininko, nebūtų sudėtingas.

REKLAMA
REKLAMA

"Pasekmės bus tiktai teigiamos valstybei, kadangi valstybei sugrįžta apie 7 mlrd. litų vertės kapitalas, taip pat sugrįžta to kapitalo duodamas pelnas, tai irgi labai didelis papildymas į biudžetą", - interviu Lietuvos radijui ketvirtadienį teigė K.Čilinskas.

REKLAMA

Anot jo, labai svarbu ir tai, kad "Leo LT" atžvilgiu sprendimus ruošiamasi priimti greitai, nes Lietuvai naudojant milijardinę Europos Sąjungos paramą, dalis pinigų atitektų ir "Leo LT", o kartu ir jos privačiam savininkui - VP dešimtuko valdomai bendrovei "NDX energija".

"Todėl sandorio pripažinimas niekiniu, kuo greitesnė restitucija yra labai svarbi Lietuvos interesams. Reikia pažymėti, kad pagal civilinį kodeksą vykstanti restitucija nėra sudėtinga - kiekviena šalis atsiima ką įnešusi, taip pat visos įneštos lėšos funkcionavimui, administravimui turi būti išdalintos proporcingai. Lietuva atgautų dalį pinigų, kurie buvo išleisti", - kalbėjo K.Čilinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, Atominės elektrinės įstatyme bei "Leo LT" steigimo sutartyje numatyta, kad sprendžiant ginčus taikoma Lietuvos teisė, todėl pagal Civilinio proceso kodeksą, jei jų nepavyktų išspręsti derybų keliu, pirmiausia nagrinėtų Vilniaus apygardos teismas.

Pasak K.Čilinsko, "Leo LT" akcininkų sutartis, bendrovės įstatai bei kiti teisės aktai nenumato jokių kliūčių išformuoti "Leo LT".

"Lietuvos įstatymai, ką jau pasakė Konstitucinis Teismas, gina viešąjį interesą, valstybės interesus, nes Konstitucijoje parašyta, kad valstybės turtas gali būti privačiam investuotojui ar kam nors perduotas tik siekiant visuomenei naudos. Buvo paskleisti neteisingi gandai, kad esą bus čia keli milijardai išmokų", - kalbėjo teisininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, panaikinus sandorį būtų vėl atverti keliai naujos atominės elektrinės statybai, nes valstybei atgavus įdėtą kapitalą ji prisiviliotų potencialius partnerius ir investuotojus, kurie iki šiol nedrįso rizikuoti ir prisijungti prie šio projekto.

"Leo LT" akcininkų sutartyje numatyta, kad jos nuostatų aiškinimui ir taikymui, taip pat klausimams, susijusiems su sutarties pažeidimu, galiojimu ar negaliojimu, spręsti taikytina Lietuvos teisė.

Tačiau sutartyje taip pat teigiama, kad visi ginčai, nesutarimai ar reikalavimai, kylantys iš šios sutarties ar susiję su jos pažeidimu, nutraukimu bei galiojimu, galutinai sprendžiami arbitražu pagal Stokholmo prekybos rūmų arbitražo instituto taisykles, o arbitražinio proceso vieta bus Stokholmas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų