• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio valstybių  konkurencingumo tyrime (IMD World Competitiveness Yearbook 2009) Lietuva pakilo iš 36 į 31 vietą 57 valstybių reitinge, pirmą kartą pralenkdama Estiją, Lenkiją bei euro zonos naujokę Slovėniją, pranešė VšĮ „Lietuvos ekonominės plėtros agentūra.

REKLAMA
REKLAMA

„Konkurencingiausiomis išliko Lietuvai svarbios prekybos partnerės Danija, Norvegija, Švedija, Suomija, Nyderlandai, o  labiausiai konkurencingumas dėl ekonominės krizės smuko Ukrainoje, Rumunijoje, Vengrijoje, Rusijoje. Lietuvos konkurencingumas sustiprėjo trijose iš keturių vertinimo kategorijų: nors šalies ekonominė būklė pablogėjo, tačiau nurodomas išaugęs valdžios veiklos efektyvumas, ypač viešųjų finansų politikos srityje, verslo veiklos efektyvumas, taip pat pagerėjo šalies infrastruktūra“, - sako IMD partnerės Lietuvoje ir jau trečius metus tyrimui duomenis pateikiančios Lietuvos ekonominės plėtros agentūros (LEPA) generalinis direktorius Mantas Nocius.

REKLAMA

Šveicarijoje veikiančio Tarptautinio vadybos vystymo instituto (International Institute for Management Development – IMD) tyrimas parodė, kad Lietuvos konkurencingumą labiausiai smukdė išaugęs biudžeto deficitas, 2008 metais išsikerojusi infliacija, smukusi ekonominė plėtra, pablogėjusios verslo kreditavimo sąlygos, išaugęs nedarbo lygis, sumenkusi tiesioginių užsienio investicijų dalis šalies bendrajame vidaus produkte.

Konkurencingiausių valstybių sąraše, kaip ir pernai, išliko JAV, Honkongas ir Singapūras. Šiemet žemyn labiausiai nukrito Estija (iš 12 į 35 vietą), taip pat pastebima, kad pastaraisiais metais gerokai sumenko Airijos konkurencingumas (šiemet ji yra tik 19-ta, 2000 metais buvo penkta).

REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, šiemet atliktas „streso testas“, kurio esmė įvertinti šalies pasirengimą įveikti krizę,  parodė, kad Lietuva  jame užėmė tik 41 poziciją, tačiau aplenkė Estiją ir Lenkiją. JAV pagal atsparumą ekonominiam nuosmukiui atsidūrė tik 28 vietoje.  Šis testas  parodė, kad mažos, į eksportą orientuotos ir socialiai bei politiškai stabilios šalys po šoko terapijos turi daugiau galimybių atsigauti greičiau.  

IMD konkurencingumo tyrimas paremtas 329 kriterijų vertinimu, iš kurių 2/3 yra statistinė informacija ir 1/3 – įmonių vadovų nuomonės įvertinimas. „Streso testas“ yra testas, kuris atliktas pasirinkus tik 20 ateities vertinimus ir perspektyvas nusakančių kriterijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų