REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prancūzijos prezidento žmona Carla Bruni užsipuolė popiežių Benediktą XVI dėl jo pasisakymų apie kontracepciją Afrikoje, rašo „The Telegraph“.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji Prancūzijos dama teigia, kad toks popiežiaus požiūris į gimstamumo kontrolę Afrikoje daro didelę žalą šiam žemynui. Rizikuodama užsitraukti Prancūzijos ir kitų šalių tikinčiųjų pyktį, Bruni pareiškė, kad tokios deklaracijos parodo katalikų bažnyčios būtinybę keistis.

REKLAMA

Kovo mėnesį vizito Afrikoje metu Popiežius padarė kontraversišką pareiškimą dėl žemyną apėmusios AIDS pandemijos. Anot pontifiko, „aprūpinimas prezervatyvais nesustabdys, o tik pablogins situaciją“.

„Esu katalikė, buvau pakrikštyta, mano pažiūros – labai pasaulietiškos. Tačiau negaliu nutylėti, kad popiežiaus pasisakymas - galbūt ir iškraipytas žiniasklaidos - daro didelę žalą. Manau, kad Bažnyčia turi keisti požiūrį į šią problemą. Prezervatyvus ji vertina kaip blogį, nors tai yra vienintelė priemonė, padedanti apsisaugoti nuo AIDS“, - sakė Carla Bruni moterų žurnalui „Femme Actuelle“.

REKLAMA
REKLAMA

Toks ponios Sarkozy komentaras sulaukė nemažai kritikos Prancūzijoje, kur, nors Bažnyčia ir Valstybė yra atskirta, daugelis gyventojų yra katalikai.

Konstitucijos istorikas André Roux sakė: „Tai, kad pirmoji šalies dama kritikuoja Popiežių - neturintis precedento atvejis. Charles de Gaulle‘o žmona buvo pavyzdinga katalikė ir visais klausimais išlaikydavo diskretiškumą. Taip pat elgėsi ir Bernadette Chirac, nereiškusi nuomonės religiniais ar tarptautinės politikos klausimais. Net ir Even Danielle Mitterrand, François Mitterrand‘o žmona, kuri nebuvo tikinti ir neslėpė savo politinių pažiūrų, niekuomet nebuvo užsipuolusi popiežiaus. Mano nuomone, valstybės vadovo žmonos pareiga susilaikyti nuo tokių komentarų. Savo asmeninės pozicijos išsakymas tokiu atveju gali sulaukti kur kas didesnės reakcijos, nei tiesiog asmeninis Carlos Bruni požiūris“.

Tapusi Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy žmona Carla Bruni prisijungė prie kovos su AIDS Afrikoje kampanijos. Popiežiaus pasisakymas prieš prezervatyvų naudojimo būtinybę Afrikoje buvo labai kritikuojamas Prancūzijoje - net ir daugelio katalikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų