• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo praėjusių metų liepos Seime besitęsiantis Aukščiausiojo Teismo pirmininko Vytauto Greičiaus atleidimo procesas turėtų pajudėti iš vietos. Konstitucinis Teismas (KT) penktadienį paskelbė, kad pasibaigus Aukščiausiojo Teismo pirmininko (ar šio teismo skyriaus pirmininko) įgaliojimų laikui nėra jokių konstituciškai pateisinamų aplinkybių, dėl kurių teisėjų neatleidimas iš pareigų būtų suderinamas su Konstitucija ir Seimo nario priesaika.

REKLAMA
REKLAMA

Nei Seimas, nei Seimo nariai negali ignoruoti ne tik Konstitucijos, bet ir įstatyme įtvirtinto teisinio reguliavimo, nustatančio Aukščiausiojo Teismo pirmininko ar šio teismo skyriaus pirmininko įgaliojimų (kadencijos) trukmę.

REKLAMA

Prezidento prašomose išaiškinti Konstitucinio Teismo 2006 m. gegužės 9 d. nutarimo motyvuojamosios dalies nuostatose, be kita ko, nustatyta, kad Prezidentas, gavęs teisėjų institucijos patarimą atleisti teisėją, privalo atleisti atitinkamą teisėją iš pareigų. Jeigu atleidžiamas Aukščiausiojo Teismo teisėjas - privalo teikti jį Seimui atleisti, o jeigu atleidžiamas Apeliacinio teismo teisėjas - privalo prašyti Seimo pritarimo jį atleisti. Konstatuotina, kad tokiais atvejais pagal Konstituciją tą teisėją atleisti yra privaloma

REKLAMA
REKLAMA

Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad konstituciškai pateisinama bendro konstitucinio draudimo pratęsti teisėjo įgaliojimus pasibaigus jų laikui arba teisėjui sulaukus pensinio amžiaus išimtis negali būti interpretuojama kaip reiškianti, esą kokiu nors panašiu pagrindu gali būti pratęsiami teismų pirmininkų ar skyrių pirmininkų įgaliojimai.

KT pažymėjo, kad Seimo nario laisvas mandatas, kuriuo yra grindžiamas konstitucinis Seimo nario statusas, negali būti suprantamas kaip Konstitucijos ir įstatymų nevaržoma Seimo nario absoliuti laisvė veikti taip, kad būtų priimti nesuderinami su Konstitucija Seimo sprendimai. Šiame sprendime pabrėžta, kad Seimo nario pareiga veikti taip, kaip jį įpareigoja jo duota priesaika, negali būti interpretuojama kaip reiškianti konstitucinio Seimo nario laisvo mandato principo ribojimą, priešingai - šio principo aiškinimas, esą Seimo narys, vykdydamas savo konstitucinę priedermę, tam tikrais atvejais gali nepaisyti iš Konstitucijos ir Konstitucijai neprieštaraujančių įstatymų kylančių reikalavimų, yra nesuderinamas su konstitucine Seimo nario laisvo mandato principo samprata.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas V. Adamkus tris kartus savo dekretais siūlė atleisti V. Greičių iš AT pirmininko pareigų pasibaigus įgaliojimų laikui, primena ELTA. Buvusios kadencijos Seimas jau yra du kartus balsavęs ir atmetęs šalies vadovo dekretą dėl V. Greičiaus atleidimo iš AT vadovo pareigų. Trečiajam dekretui dėl V. Greičiaus atleidimo iš pareigų po pateikimo parlamentas yra pritaręs, bet liko svarstymo ir priėmimo stadijos.

V. Greičiaus galiojimai baigėsi praėjusių metų liepos 8-ąją.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų