REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepsnojantys konkurentų šiukšlių konteineriai, sostinės valdžios ultimatumai atliekų vežėjams, perdalijant rinką. Verslininkai neabejoja, kad padėčiai nesikeičiant visas itin pelningas šiukšlių verslas Vilniuje netrukus atsidurs vienose - visų valdžių globojamos "Rubicon group" - rankose.

REKLAMA
REKLAMA

Vasarį iš Tėvynės sąjungos (TS), Liberalų ir centro sąjungos (LiCS), Liberalų sąjūdžio (LS), Socialdemokratų bei Nepriklausomos frakcijos politikų suformuota naujoji Vilniaus valdančioji koalicija vienu pagrindinių savo tikslų įvardijo siekį sumažinti įmonių grupės "Rubicon group" įtaką sostinėje.

REKLAMA

Šios grupės, ypač sustiprėjusios LiCS lyderio Artūro Zuoko vadovavimo sostinei metais, verslai šiuo metu apima platų spektrą: šilumos ūkio tvarkymą, mokyklų ir darželių šilumos ūkio priežiūrą, pastatų administravimą, atliekų išvežimą. Visų šių verslų pelningumas tiesiogiai susijęs su savivaldybės, nustatančios kainas už paslaugas bei atrenkančios jų teikėjus, sprendimais.

"Prieš kelis mėnesius vyliausi, kad nauja valdančioji koalicija atsispirs "Rubicon group" įtakai. Dabar ši viltis labai smarkiai silpsta, - LŽ sakė Vilniaus vicemeras, LS atstovas Vidmantas Martikonis. - Tai, kad "Rubicon group" įtaka, atėjus šiai koalicijai, gerokai sustiprėjo, yra akivaizdu."

REKLAMA
REKLAMA

V.Martikonio teigimu, tiek LiCS, tiek Nepriklausomos frakcijos atstovai aiškiai gina "Rubicon group" interesus. Į tą pusę esą linksta ir socialdemokratai, o konservatoriai dar bando laviruoti.

Pasak vicemero, tendencijos sostinėje yra bauginančios. "Viskas pereina į vienas - "Rubicon group" - rankas. Ir šilumos tiekimas, ir namų administravimas, ir šiukšlių verslas. Susiduriame su monopoline struktūra, veikiančia, sakyčiau, nelabai garbingais ir sąžiningais metodais. Panašus atvejis buvo šiukšlėmis užtvindytame Neapolyje, kur valdžiai teko nacionalizuoti komunalinį ūkį", - neslėpė vicemeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atranka nepasitvirtino


Sutvarkyti Vilniaus atliekų išvežimą savivaldybė užsimojo dar 2007 metais. Iki tol sostinės atliekų tvarkymo srityje be jokios sistemos veikė 12 bendrovių, bet didžiąją rinkos dalį dalijosi keturios: "VSA Vilnius" (buvęs Vilniaus specialusis autoūkis - red.), Atliekų tvarkymo tarnyba, "Švarus miestas" bei "Rubicon group" įmonė "Ecoservice".

2007-aisiais surengusi konkursą, savivaldybė atrinko septynias bendroves, su kuriomis sudarė sutartis aštuoneriems metams. Toliau konkursus rengė namų administratoriai, pagal kainą pasirinkdami vieną iš septynių atliekų vežėjų. Tačiau, atrenkant šiukšlių vežėjus, Vilnius nebuvo suskirstytas atskiromis teritorijomis, todėl vienoje seniūnijoje iki šiol dirba net po kelias atliekų vežimo bendroves, sudariusias sutartis su skirtingais administratoriais, atskiromis bendrijomis ar įmonėmis.

REKLAMA

Galima būtų teigti, kad net tokia sistema užtikrina konkurenciją tarp šiukšlių vežėjų, jei ne faktas, jog didžiąją gyvenamųjų pastatų administratorių, sudarančių sutartis su vežėjais, rinkos dalį užima kita tos pačios "Rubicon group" įmonė - "City Service". Nors oficialiai ši bendrovė administruoja vos 37 visame mieste išsidėsčiusius pastatus, iš tiesų situacija yra visai kita.

Perėmė administratorius

Nuo 2007-ųjų pavasario, baigiantis A.Zuoko kadencijai, "City Service" savo rankose pradėjo telkti namus administruojančias įmones.

REKLAMA

2007-ųjų balandį, paskutinėmis A.Zuoko darbo dienomis, "City Service" per privatizavimo aukcioną įsigijo savivaldybei priklausiusią įmonę "Lazdynų būstas". Už ją sumokėta 7,5 mln. litų - kaip teigta, beveik perpus mažiau, nei įmonė buvo verta. Vis dėlto po metus trukusių teismų 2008-ųjų kovą įmonė perėjo į "Rubicon" rankas.

2007-ųjų birželį "City Service" įsteigė antrines bendroves "Sinsta" bei "Fervėja". Toks žingsnis, kaip teigta, buvo susijęs su bendrovės plėtros planais. Netrukus, liepą, "Sinsta" įsigijo daugiabučius administruojantį Namų priežiūros centrą, o kartu su juo - ir 100 proc. Pašilaičių mikrorajono namus prižiūrinčios įmonės "Pašilaita" akcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2008-ųjų rugpjūtį į "City Service" rankas perėjo namų administratorė "Vilko pėda" (prižiūrėjusi Gerosios Vilties - Savanorių prospekto rajoną).

Netrukus "Rubicon group" nusitaikė į kitą gardų kąsnį: Vilniaus tarybos narės Jūratės Žeimienės bendrovę "Būsto investicijų valdymas", kuriai priklausė keturi namų administratoriai - "Karoliniškių būstas", "Viršuliškių ūkis", "Naujamiesčio būstas" ir "Antakalnio ūkis". Procesas pajudėjo, šioms bendrovėms pareiškus pageidavimą per kelis mėnesius nutraukti sutartį su šiukšles išvežančia "Rubicon group" įmone "Ecoservice" bei pasirinkti kitą vežėją.

REKLAMA

"Rubicon" atstovai raštu kreipėsi į Vilniaus merą bei administracijos direktorių, prašydami iš Naujamiesčio, Karoliniškių ir Viršuliškių daugiabučius prižiūrinčių bendrovių atimti atliekų vežimo administravimo teises. Tuo pat metu kreiptasi ir į prokuratūrą, prašant iškelti joms baudžiamąsias bylas dėl lėšų, surinktų iš gyventojų, iššvaistymo. Esą finansinių sunkumų spaudžiami administratoriai iššvaistė iš gyventojų surinktus 4 mln. litų, skirtų atsiskaityti už atliekų vežimo paslaugas.

"Raginame Vilniaus miesto savivaldybę sustabdyti administratorių savavaliavimą ir apginti vilniečių interesus. Taip pat prašome atsisakyti nepatikimo administratorių tarpininkavimo renkant lėšas už atliekų tvarkymą iš gyventojų. "Ecoservice" yra pasirengusi prisiimti atsakomybę - tiesiogiai teikti atliekų vežimo paslaugą Naujamiesčio, Žvėryno, Karoliniškių ir Viršuliškių gyventojams ir užtikrinti nenutrūkstamą šios paslaugos tiekimą", - tuo metu teigė "Ecoservice" generalinis direktorius Saulius Budrevičius.

REKLAMA

Nors "Būsto investicijų valdymo" akcininkė J.Žeimienė ne kartą viešai tvirtino, kad jos valdomos bendrovės juodinamos, "Rubicon" siekiant perimti jas į savo rankas, padėties tai nepakeitė. 2008-ųjų pabaigoje per antrinę įmonę "Fervėja" "City Service" įsigijo 100 proc. "Būsto investicijų valdymo" akcijų, o kartu su jomis ir "Karoliniškių būstą", "Viršuliškių ūkį", "Naujamiesčio būstą" bei "Antakalnio ūkį". 2008-ųjų gruodį "City Service" įsigijo 99,9 proc. "Fervėjos" akcijų. Keturių bendrovių perėmimas buvo įvykdytas, jam, kaip panašiais kitais atvejais, lengvai pritarus ir neleistinos įmonių grupės koncentracijos neįžvelgus Konkurencijos tarnybai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas "Rubicon" nepasisekė tik vieną kartą - tų pačių 2008-ųjų pabaigoje pagal jau patikrintą schemą bandant perimti su finansinėmis problemomis susidūrusią namų administratorę "Verkių ūkis". Nors tuometinis Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius socialdemokratas Gintaras Paluckas jau buvo paskelbęs ketinimus iš šios bendrovės atimti teisę administruoti daugiabučius, "Verkių ūkis" prieš spaudimą sugebėjo atsilaikyti.

Nepaisant šios nesėkmės, "Rubicon group" įmonė "City Service" vos per pusantrų metų sugebėjo perimti 9 iš 19 daugiabučius administruojančių bendrovių (dar 8 bendrovės iki šiol oficialiai kontroliuojamos savivaldybės). Tiesiogiai ir per antrines įmones "City Service" valdo daugiabučius administruojančias bendroves "Antakalnio ūkis", "Karoliniškių būstas", "Lazdynų būstas", Namų priežiūros centrą, "Naujamiesčio būstas", "Pašilaita", "Viršuliškių būstas", "Vilko pėda", "Fabeta". Taip pat įmonė teikia paslaugas Perkūnkiemio, Bajorų kalvų, kitų naujų gyvenamųjų kvartalų gyventojams.

REKLAMA

Turbūt niekam ne paslaptis, kad visos "City Service" priklausančios namų administratorės šiukšlių išvežimo paslaugas užsisako ne iš ko kito, kaip iš tos pačios grupės įmonės - "Ecoservice". Tiesa, savivaldybės turimos administratorių sutartys, sudarytos po 2007-aisiais skelbtų konkursų, rodo visai ką kita: pagal jas septyni šiukšlių vežėjai tolygiai pasiskirstę po miestą, o "Ecoservice" dalis tarsi ir nėra tokia didelė.

Sostinės valdininkai šiuo metu svarsto, kad "City Service", perėmusi namų administratorius, nutraukė anksčiau jų sudarytas sutartis su šiukšlių vežėjais ir, net dėl akių nesivargindama skelbti naujų konkursų, pasirašė susitarimus su savo grupės įmone.

REKLAMA

Teismų maratonas

Nutraukti oficialiai sudarytas sutartis tam, kad būtų galima pasirašyti naujas - tik jau su "Ecoservice", galima visai nesunkiai. Tai savo pavyzdžiu rodo pati Vilniaus savivaldybė. Šių metų vasarį, nepraėjus nė porai savaičių nuo naujos valdančiosios koalicijos, garsiai skelbusios karą "Rubicon", sudarymo, ji ėmėsi permainų daugiabučius administruojančioje bendrovėje "Šnipiškių ūkis".

Vasario pabaigoje naujosios koalicijos diriguojama Vilniaus taryba iš pareigų atleido lėšų grobstymu įtariamą savivaldybės bendrovės "Šnipiškių ūkis" laikinąjį vadovą Vidmantą Tamulionį. Vietoj jo laikinuoju (iki šiol tebedirbančiu) vadovu buvo paskirtas Juozas Šiaudinis. "Antirubikoninės koalicijos" atstovų nesustabdė nei tai, kad J.Šiaudinis iki tol dirbo "City Service" valdomo "Lazdynų būsto" vadovu, nei tai, kad ir naujojoje darbovietėje jis nedelsdamas ėmė taikyti šeimininkų žaidimo taisykles.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės duomenimis, šiuo metu "Šnipiškių ūkyje", administruojančiame vieną didžiausių teritorijų mieste, pagal 2007 metų birželį sudarytas sutartis dirba dvi bendrovės - "VSA Vilnius" bei "Švarus miestas". Tačiau tikrovėje situacija yra kita.

"Mes dirbome Šnipiškėse. Dabar jau nebedirbame. Yra tam tikrų dalykų, kurių nenorėčiau komentuoti, bet, vasarį pasikeitus miesto valdžiai, labai greitai pasikeitė "Šnipiškių ūkio" vadovas, ir labai greitai, nuo balandžio 1-osios, teritorijoje pasikeitė atliekų tvarkytojas", - LŽ sakė tarptautinei įmonių grupei "Tonsmeier" priklausančios bendrovės "Švarus miestas" direktorius Robertas Notkus.

Šiuo metu savo teises teismuose ginančios bendrovės vadovas neslepia, kad "Švarus miestas" savivaldybės kontroliuojamos įmonės buvo išstumtas iš Šnipiškių. Jis kalba ir apie tai, kad po "Šnipiškių ūkio" pranešimo apie nutraukiamą sutartį sulaukė "Ecoservice" atstovų skambučio. "Jie pasiūlė nupirkti mūsų atliekų surinkimo konteinerius, nes pasirašė sutartį su "Šnipiškių ūkiu", nors mūsų sutarties nutraukimas dar nagrinėjamas teisme", - aiškino R.Notkus.

Tiesa, negalima sakyti, kad miesto valdžia vienareikšmiškai nusiteikusi remti tik "Rubicon group" įmones. Šiuo metu teismas nagrinėja dar ankstesnės, "Tvarkos ir teisingumo" partijos vadovautos koalicijos darbo metu tuometinio savivaldybės administracijos direktoriaus socialdemokrato G.Palucko palaimintą sprendimą. Su šio politiko žinia savivaldybės kontroliuojama daugiabučių namų administratorė įmonė "Priemiestis" (tvarkanti Naujosios Vilnios butų ūkį) 2008-ųjų pabaigoje nutraukė sutartį sau šiukšlių vežėja "VSA Vilnius". Ją Naujojoje Vilnioje tučtuojau, neskelbiant konkurso, pakeitė kita bendrovė - "A.S.A. Vilnius".

REKLAMA

Tuo metu dėl vis didėjančios "Priemiesčio" skolos už atliekų išvežimo paslaugas (142 tūkst. litų) "VSA Vilnius" laikinai sustabdė šiukšlių išvežimą iš Naujosios Vilnios. "Priemiesčio" vadovai suskubo pareikšti, kad tai negarbingas verslininkų kerštas už jau anksčiau sumažintą jų išvežamų atliekų kiekį.

"Mes buvome nepatenkinti "VSA Vilnius" teikiamomis paslaugomis, todėl savo iniciatyva nuo gruodžio (2008 m. - red.) sumažinome jų konteinerių skaičių. Tačiau gyventojai nuo to nenukentės, nes šias paslaugas vykdo "A.S.A. Vilnius", - tuo metu neslėpė "Priemiesčio" vadovai.

Jau vėliau, teikdami paaiškinimus teismui, savivaldybės kontroliuojamos įmonės atstovai tikino apklausę atliekų tvarkymo operatorius dėl paslaugų įkainių ir nustatę, kad šias sąnaudas galima sumažinti net penktadaliu, palyginti su "VSA Vilnius" nustatytais įkainiais.

Iš tikrųjų "Priemiestis" atrasta galimybe sumažinti šiukšlių išvežimo kainas rajono gyventojams nepasinaudojo. Tai, kad įkainiai liko tokie patys, kaip ir dirbant ankstesnei bendrovei, LŽ patikino "A.S.A. Vilniaus" generalinis direktorius Vaidas Povilėnas.

"Dėl "Priemiesčio" su "VSA Vilniumi" susirėmimo nebuvo. Ten administratorius ieškojo naujo vežėjo. Mes tik laiku atėjome. Atliekų išvežimo kaina išliko tokia pati", - neslėpė verslininkas.

REKLAMA

Jis taip pat patikino, kad, kitaip nei bendrovė "VSA Vilnius", jie neturi pagrindo skųstis nei "Priemiesčio" atsiskaitymais už suteiktas paslaugas, nei bendravimu.

Rinkos perdalijimas - ne paslaptis

Tai, kad Vilniuje vis labiau įsiplieskia tikras karas dėl atliekų vežimo, neslepia nei į jį įtraukti verslininkai, nei savivaldybės atstovai.

Kaip LŽ sakė Vilniaus savivaldybės Aplinkos skyriaus vėdėjas Rimantas Kertinauskas, jų kas ketvirtį sisteminama informacija akivaizdžiai rodo, kaip vyksta koncentracija daugiabučių administravimo bei atliekų vežimo srityse.

"Mes matome, kas praranda rinką, kas užima didesnę jos dalį. Matome, kaip traukiasi "VSA Vilnius" (nuo sovietmečio valdžiusi didžiąją rinkos dalį - red.), matome, kaip didėja "Ecoservice" dalis", - aiškino valdininkas.

Karas dėl šiukšlių rinkos, iki šiol paprastiems vilniečiams buvęs nelabai pastebimas, dabar, jau įgauna viešai matomus ir grėsmingus pavidalus. Pirmieji nerimą keliančius faktus į bando viešinti, tiesa, beveik nesulaukdami atgarsio, bendrovės "VSA Vilnius" vadovai. Bendrovė, per pusantrų metų buvusi priversta užleisti nemažą anksčiau turėtos rinkos dalį, iki šiol užima gan tvirtas pozicijas. Tačiau gali būti, kad ir čia padėtis netrukus pasikeis.

REKLAMA

Kaip LŽ sakė "VSA Vilnius" atstovaujanti advokatės D.Gumbrevičiūtės kontoros advokato padėjėja Vilma Ramanauskaitė, šių metų kovo-balandžio mėnesiais Senamiestyje įrengti bendrovės atliekų konteineriai liepsnoja beveik kasnakt. Vos per du mėnesius bendrovė neteko 45 buitinių atliekų konteinerių, patyrė daugiau kaip 13,5 tūkst. litų nuostolių.

"Jei vertinsime ligšiolinę patirtį, toks masinio konteinerių degimo atvejis yra pirmasis nuo mūsų įmonės privatizavimo, - LŽ sakė "VSA Vilniaus" direktorė Jurgita Petrauskienė. - Žinoma, ir anksčiau, ir kitose bendrovėse konteineriai kartkartėmis užsidegdavo, tačiau peraugęs į sisteminius veiksmus ir labai lokaliai orientuotoje Senamiesčio teritorijoje procesas nebuvo niekada."

Bendrovės įtarimus patvirtina Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos statistika. Šiemet vasarį Vilniuje šiukšlių konteineriai liepsnojo 33 kartus, iš jų 16 kartų - Senamiestyje. Kovo mėnesį iš 65 konteinerių užsidegimų net 47 fiksuoti Senamiestyje, balandį - 15 iš 54.

"Taip, šiukšlių konteineriai dega, tas vyksta, nors bendrovės mums ir neteikia skundų, - LŽ aiškino Vilniaus tarybos Aplinkos komiteto pirmininkas Vidas Urbonavičius. - Apie šiukšlių vežimo bendrovių karą teko girdėti, bet tai susiję su daugeliu dalykų, kurių dalį gali tik nujausti."

REKLAMA

Tai, kad konkurencija atliekų vežimo srityje stiprėja, neslepia ir "A.S.A. Vilniaus" vadovas V.Povilėnas. "Galima pasakyti daugiau - vyksta kainų karas, o tai atsiliepia visų bendrovių finansiniams rodikliams: ir toms, kurios pradeda tą karą, ir toms, kurios noromis nenoromis į jį įtraukiamos", - kalbėjo verslininkas.

Bendrovės "Švarus miestas" vadovas R.Notkus dar atviresnis. Jo teigimu, Vilniuje situacija darosi "įdomi". "Galiu įvardyti faktą, kad viskas daroma gana tendencingai. Viena įmonė - "City Service", administruoja didžiąją dalį butų ūkio mieste, gal 60-70 proc., ir tose zonose dirba tos pačios grupės vežėjas - "Ecoservice", - kalbėjo "Švaraus miesto" vadovas. - Tai, kad "City Service" bando išstumti kitus vežėjus, labai jaučiama, o paramos iš miesto nesulaukiame jokios. Jaučiama tendencija, kad "Rubicon group" turi labai stiprų miesto valdžios palaikymą."

Vilčių maža

Šiuo metu Vilniaus savivaldybės Aplinkos skyriaus specialistai rengia naują atliekų tvarkymo mieste sistemą. Ji turėtų apibrėžti kitokį kainos už atliekų išvežimą skaičiavimą, taip pat - suskirstyti Vilnių zonomis, o kiekvienoje jų leisti dirbti tik vienam konkursą laimėjusiam vežėjui.

REKLAMA

LŽ duomenimis, iniciatyvos pabandyti įvesti tvarką mieste ėmėsi dabartine padėtimi neapsikentę specialistai. "Mes labai aiškiai matome problemas, kurias reikia taisyti. Dabar skelbiamas konkursas parengti naują atliekų tvarkymo sistemą - jo rezultatai gali paaiškėti šį mėnesį", - aiškino Aplinkos skyriaus vedėjas R.Kertinauskas.

Verslininkai, nors ir sveikindami siekį pagaliau įvesti tvarką tarp Vilniaus atliekų vežėjų, kol kas abejoja, ar gražūs savivaldybės norai nevirs tik deklaracijomis. Dar daugiau nerimo kelia abejonės, ar gražiai pateikiamas sumanymas padalyti Vilnių teritorijomis, kuriose dirbs tik po vieną vežėją, netaps tik dar viena galimybe dabar jau teisėtai šiukšlių išvežimo verslą atiduoti į vienos, geriausiu atveju - dviejų bendrovių rankas.

Optimizmo neįkvepia ir procesą kontroliuojančios Vilniaus valdžios pozicija. Pasiteiravus, kada Vilniuje galėtų įsigalioti naujoji šiukšlių vežimo bendrovių darbo tvarka, šį klausimą kuruojantis sostinės vicemeras socialdemokratas Romas Adomavičius atsakė trumpai: "Laukite."

Pasak vicemero, kol kas vyksta konkursas, siekiant parinkti rangovus naujai tvarkai parengti. Vėliau jų pateiktus siūlymus dar turės patvirtinti miesto taryba. "Tai užtruks. Bet esame įsitikinę, kad naujoji tvarka bus visiems patogesnė ir pigesnė, arba bent ne brangesnė nei iki šiol", - aiškino jis.

REKLAMA

Pasiteiravus, ar, priėmus naują tvarką, Vilniaus šiukšlių verslas neatsidurs "Rubicon group" įmonių rankose, vicemeras buvo atviras: "Teoriškai atsitikti gali visaip. Pasaulyje, kaip žinoma, visko nutinka. Bet mes įvertinome šią aplinkybę ir, be abejo, sieksime, kad viskas vyktų, kaip dera normaliame pasaulyje."

Tuo metu "Rubicon" savo siekius deklaruoja atvirai. "Būtų gerai būti vienvaldžiais lyderiais, bet taip nėra. Argi jūs nenorėtumėte, kad jūsų laikraštis būtų vienintelis rinkoje?" - apie veikimą Vilniaus mieste kalbėjo "Ecoservice" komercijos direktorė Daiva Skrupskelienė.

Pasiteiravus, ar turi pagrindo kitų atliekų vežėjų skundai, kad "Rubicon" stumia juos iš rinkos, "Ecoservice" atstovė patikino: "Nežinau, ar galima sakyti, kad juos stumia, bet mes savo pardavimą siekiame didinti."

Administratorius / Priklausomybė

UAB "Avarija" Savivaldybė

UAB "Grigiškių komunalinis ūkis" Savivaldybė

UAB "Naujininkų ūkis" Savivaldybė

UAB "Priemiestis" Savivaldybė

UAB "Rasų valda" Savivaldybė

UAB "Senamiesčio ūkis" Savivaldybė

UAB "Jurita" Savivaldybė

UAB "Šnipiškių ūkis" Savivaldybė (įmonės direktorius atėjo dirbti iš "Rubicon" valdomos įmonės "Lazdynų būstas)

AB "City Service" "Rubicon group"

UAB "Antakalnio ūkis" "City Service"

UAB "Fabeta" "City Service"

UAB "Karoliniškių būstas" "City Service"

UAB "Lazdynų būstas" "City Service"

UAB Namų priežiūros centras UAB "Sinsta" (antrinė "City Service" įmonė)

UAB "Pašilaita" UAB "Sinsta" (antrinė "City Service" įmonė)

UAB "Naujamiesčio būstas" "City Service"

UAB "Viršuliškių būstas" "City Service"

UAB "Vilko pėda" "City Service"

UAB Būsto renovacijos agentūra savarankiška

UAB "Adminsta" savarankiška

UAB "Corpus A" savarankiška

UAB "Šilėja" savarankiška

UAB "Fiksum" savarankiška

UAB "Litmilma" savarankiška

UAB "Naujoji Pilaitė" savarankiška

UAB "Rasų valda" savarankiška

UAB "Verkių ūkis" savarankiška

UAB "Vilniaus valda" savarankiška

Jurga TVASKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų