REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Seimo operatyvinės veiklos komisijos posėdį trečiadienį atvykęs Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Povilas Malakauskas išsamiau žurnalistams nekomentavo žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos, jog VSD pareigūnai galėjo fabrikuoti įkalčius baudžiamojoje byloje.

REKLAMA
REKLAMA

P. Malakauskas žurnalistams sakė, jog byloje nuteisti keturi iš septynių kaltinamųjų, o trys išteisinti. Pastarieji, anot jo bylinėjasi dėl savo teisių siviline tvarka ir teismo procesai dar nėra pasibaigę. „Nei aš, nei joks kitas pareigūnas ar politikas negali daryti įtakos teismų sprendimams," - aiškino P. Malakauskas.   

REKLAMA

Komisijos pirmininkas Aleksandras Sacharukas patvirtino, jog komisijos nariai išklausė informaciją apie minėtą bylą, taip pat apie bendrą padėtį VSD. Jis negalėjo pasakyti ar pateikta informaciją komisiją patenkino. Anot jo, po savaitės organizuojamas išvažiuojamasis komisijos posėdis VSD, kurio metu bus aiškinamasi, kaip vykdoma operatyvinė veikla, telefoninių pokalbių pasiklausymai ir pan. Patikslinti - kokius būtent klausimus ketinama užduoti pareigūnams - A. Sacharukas negalėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Skandalas dėl klastočių

Praėjusią savaitę dienraštis „Lietuvos žinios“ paskelbė straipsnį, kuriame informuojama, jog VSD pareigūnai galėjo klastoti įkalčius baudžiamojoje byloje dėl avalynės kontrabandos. Anot straipsnio, visų instancijų teismai patvirtino, jog VSD pateiktose telefoninių pokalbių išklotinėse yra įrašyti žodžiai, kurių pačiuose pokalbių įrašuose nėra.

Išteisindami Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininkas Robertą Pocių, teismai nurodė, kad tiek įtarimas, tiek kaltinimas jam pareikšti remiantis praktiškai suklastotais nurodymais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nustatyta, kad tuometinis VSD Trečiosios valdybos poskyrio viršininkas Linas Jurgelaitis, surašęs 2003m. balandžio 30 d. telefoninių pokalbių pasiklausymo protokolą, įrašė į jį žodį „krovinys“, kuris nebuvo ištartas. Kol vyko bylinėjimasis, pareigūnas buvo nušalintas nuo darbo, neturėjo pragyvenimo šaltinio, patyrė didelę turtinę žalą ir ligi šiol bylinėjasi su valstybe.

Pats svarstymas vyksta vėl paaštrėjus politinei įtampai aplink pastaraisiais metais nuolat skandalų krečiamą VSD vadovybę, kurią padidino viešas departamento vadovybę ginti ėmusio Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Arvydo Anušausko ir minėto dienraščio vyriausiojo redaktoriaus Valdo Vasiliausko viešas disputas.

REKLAMA

Senos problemos

Minėto VSD pareigūno L. Jurgelaičio, po pulkininko Vytauto Pociūno žūties tapusio tos pačios valdybos viršininku ir asmeniu atsakingu už valstybės ekpnominių interesų apsaugą, žygdarbiai patraukė dėmesį dar praėjusios kadencijos Seimo NSGK vykdyto parlamentinio tyrimo metu. Paaiškėjo, kad dar prieš padarydamas karjerą, kuomet buvo VSD Kauno apygardos viršininku, šis asmuo ko gero dėjo daug pastangų, jog Kauno termofikacinė elektrinė atitektų Rusijos dujų monopolininkei „GAZPROM“.

Vėliau būtent jo vadovaujama VSD valdyba neįžiūrėjo nieko blogo LEO LT projekte ir įsivėlė į privačių interesų karus Vilniaus tarptautinio oro uosto reikaluose.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų