• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saudo Arabijos merginos varžysis dėl „Mis Dorybės“ karūnos

Šalyje, kur islamo religijos principų laikomasi itin griežtai, vakarietiški grožio konkursai yra neįmanomi. Po čadromis pasislėpusios merginos vertinimo komisijai demonstruoja ne išorinį, o vidinį grožį, rašo „The Daily Mail“.

REKLAMA
REKLAMA

Sukaina al-Zayer toli gražu neprimena tradicinių vakarietiškų grožio konkursų dalyvių. Jos kūną ir veidą, pagal islamo tradicijas, dengia juodas audeklas, todėl niekas negali pasakyti, kaip ši mergina iš tiesų atrodo. Pati Sukaina teigia esanti apkūnoka.

REKLAMA

Tačiau Saudo Arabijos grožio konkurso komisijai gražus veidelis ir tobulas kūnas neturi jokios reikšmės. Konkursą „Mis Dorybė“ laimi mergina, labiausiai mylinti ir gerbianti savo tėvus.

„Pagrindinė konkurso idėja - įvertinti, kaip merginos laikosi islamo moralės principų. Tai - alternatyva įprastuose grožio konkursuose matomam dekadansui, kai vertinama tik merginos išorė - jos veidas, figūra. Konkurso laimėtoja nebūtinai turi būti graži, mums svarbiausia - jos sielos grožis ir moralė“, - sako konkurso steigėja Khadra al-Mubarak.

REKLAMA
REKLAMA

Konkurso, prasidėjusio šį šeštadienį (gegužės 9 dieną), metu apie 200 merginų 10 savaičių lankys pamokas, o vėliau bus egzaminuojamos tokiomis temomis kaip „Atrask savo vidines stiprybes“, „Lyderių ugdymas“ bei „Mama, rojus yra prie tavo kojų“. Pastaroji frazė priklauso islamo pranašui Muhamedui: ji pabrėžia, kad pagarba tėvams yra vienas svarbiausių tikėjimo principų.

Konkurso dalyvės taip pat turės vieną dieną praleisti kaimo name kartu su savo motinomis. Moteriškos lyties konkurso žiuri nariai jas stebės ir vertins jų bendravimą su motinomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu, kai konkursas nebus transliuojamas per televiziją ir šalia nebus vyrų, merginos galės nusivilkti čadras ir juodus abitus, kuriuos privalo dėvėti būdamos viešumoje.

„Mis Dorybės“ konkursas yra vienas iš pastarųjų pavyzdžių, kaip konservatyvieji musulmonai kopijuoja vakarietiškų renginių formatą, siekdami atsverti užsienio įtaką, pasiekiančią regiono gyventojus per internetą ir palydovinę televiziją.

Šį mėnesį vienam Egipto verslininkui priklausantis islamo muzikos kanalas „American Idol“ stiliumi pradėjo transliuoti dainų religinėmis temomis konkursą. Kai kurie musulmonų dvasininkai tapo pokalbių šou žvaigždėmis, primenančiomis Oprah Winfrey, tokiu būdu sukurdami kontrastą tradiciniam solidaus dvasininko įvaizdžiui televizijoje.

REKLAMA

Konkursas „Mis Dorybė“ vyksta tik antrus metus, tačiau palyginti su 2008-aisiai, kai dalyvavo 75 moterys, šiemet dalyvių – tris kartus daugiau.

Konkurse gali dalyvauti 15-25 metų amžiaus moterys. Nugalėtoja ir dvi antrosios vietos laimėtojos bus paskelbtos liepos mėnesį, „Dorybės karalienei“ atiteks 2600 dolerių ir kiti prizai, o antrųjų vietų laimėtojoms - po 1300 dolerių.

Praėjusių metų konkurso laimėtoja Zahra al-Shurafa sako, kad šis renginys skatina jaunas moteris ir paaugles rodyti didesnę pagarbą savo tėvams.

REKLAMA

Konservatyviame arabų pasaulyje vyksta vos keli grožio konkursai. Daugiausia įvairovės Libane - liberaliausioje regiono valstybėje. Čia organizuojamo konkurso, kuris rodomas per televiziją, metu dalyvės pasirodo apsirengusios maudymosi kostiumėliais ir prašmatniomis vakarinėmis suknelėmis, jos taip pat atsakinėja į klausimus, kuriais tikrinamas jų sumanumas ir bendrasis išsilavinimas.

Tuo tarpu Saudo Arabijoje, kur religinių dogmų laikomasi itin griežtai, iki „Mis Dorybės“ konkurso vykdavo tik gražiausių galvijų, avių, kupranugarių ir kitų gyvūnų konkursai, skirti populiarinti įvairias gyvulių veisles.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konkursas startuos pagrindiniame musulmonų šiitų mieste Safvoje, dauguma jo dalyvių taip pat išpažįsta šią islamo pakraipą. Tačiau renginys yra atviras visiems - ir šiais metais jame dalyvaus 15 sunitų tikėjimą išpažįstančių musulmonių. Tuo itin džiaugiasi konkurso organizatorė al-Mubarak. Tarp dviejų islamo sektų - sunitų ir šiitų - jau ilgą laiką tvyro įtampa. Sunitų dauguma kaltina šiitus klaidatikyste, o pastarieji dažnai teigia patiriantys diskriminaciją ir smurtą.

24 metų Al-Zayer, studijuojanti tarptautinę vadybą, teigia: „Didžiuojuosi tuo, kad esu tokia atsidavusi savo tėvams.“

REKLAMA

Į klausimą, ką ji mano apie Libane rengiamą vakarietiško tipo grožio konkursą, mergina atsako: „Tai - kultūrinių skirtumų dalykas. Saudo Arabijoje iš islamo pozicijos tai yra nepriimtina“.

Kita konkurso dalyvė Awsaf al-Mislim teigia, kad nugalėtojos karūna jai nėra svarbiausia.

„Didžiuosiuosi vien tuo, kad galėsiu su kitomis merginomis varžytis, kuri iš mūsų labiau gerbia savo tėvus“, - sako 24 metų mergina.





Moterys Saudo Arabijoje. (AFP/Scanpix nuotr.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų