• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų ministerija artimiausiu metu pradės platinti taupymo lakštus.

Pirmoji taupymo lakštų emisija bus platinama nuo gegužės 19 dienos iki birželio 1 dienos su 7,05 procentų metine palūkanų norma, išperkama 2010 m. gegužės 19 dieną. Taupymo lakštai (TL) – tai mažmeniniam investuotojui skirta investavimo priemonė, panaši į indėlius banke, tik šiuo atveju gyventojai savo santaupas patikėtų ne bankams, o Vyriausybei. Vyriausybei – tai galimybė pasiskolinti iš gyventojų tiesiogiai ir tokiu būdu pritraukti neinvestuotas gyventojų santaupas.

REKLAMA
REKLAMA

„Finansų ministerija nesiekia konkuruoti su bankiniu sektoriumi dėl indėlių, o tik nori praplėsti galimybes žmonėms pasirenkant, kur investuoti sukauptas lėšas, sakė finansų ministras Algirdas Šemeta. – Palūkanos už taupymo lakštus bus šiek tiek mažesnės nei siūlomos už indėlius banke, tačiau už tai gyventojai turės Vyriausybės garantiją, kad pinigai už išpirktus taupymo lakštus ir susikaupusios palūkanos bus pervestos laiku.“

REKLAMA

Tai garantuoja Valstybės skolos įstatymas, kuriame sakoma, kad Vyriausybės prisiimtiems turtiniams įsipareigojimams vykdyti naudojami visi galimi valstybės finansiniai ištekliai, tarp jų ir nauji valstybės turtiniai įsipareigojimai.

Pasiruošimas TL platinimui vyksta etapais. Šiuo metu įgyvendintas pirmasis etapas –TL pradedami platinti internetu.

Kiekvienas, norintis įsigyti TL, galės apsilankyti interneto svetainėje www.vtl.lt, įvesti prašomą informaciją, atlikti apmokėjimą iš savo sąskaitos banke ir nusipirkti TL neišeidamas iš namų. Visa ši informacija bei sumokėti pinigai bus pervesti į Lietuvos centrinį vertybinių popierių depozitoriumą, kuris to investuotojo vardu atidarys jo asmeninę vertybinių popierių sąskaitą. Kai ateis laikas šiuos TL išpirkti, investuotojui nieko nereikės daryti – pinigai už išpirktus TL ir jam priklausančios palūkanos automatiškai bus pervesti į tą pačią sąskaitą, iš kurios buvo padarytas apmokėjimas.

REKLAMA
REKLAMA

Antrajame pasiruošimo platinti TL etape bus išplėstos TL platinimo galimybės, įtraukiant bankus ir Lietuvos paštą. Platinimas per paštą turėtų būti patrauklus tiems investuotojams, kurie nesinaudoja internetu ar neturi sąskaitos banke. Pasinaudojant plačiu pašto skyrių tinklu, bus sudaryta galimybė pašto skyriuose sudaryti TL įsigijimo sutartį sumokant grynaisiais pinigais (norintiems mokėti pavedimus bus taip pat sudaryta tokia galimybė). Atsiimti lėšas už išpirktus TL ir sumokėtas palūkanas taip pat bus galima pašte arba nurodant sąskaitą banke.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas galės investuoti? Naujose taisyklėse yra išplėstas investuotojų į TL ratas. TL įsigyti galės fizinis asmuo, individuali įmonė, ūkinė bendrija, kooperatinė bendrovė, viešoji įstaiga, asociacija, labdaros ir paramos fondas ir visuomeninė organizacija. Įmonės, turinčios AB ir UAB statusą negalės įsigyti TL.

Investuotojams, įsigijusiems TL, nereikės mokėti jokių su TL įsigijimu susijusių mokesčių: vertybinių popierių sandorio sudarymo, TL saugojimo, vertybinių popierių sąskaitos atidarymo mokesčio – visa tai apmokės emitentas, t.y. Finansų ministerija. Tačiau dėl to, kad Finansų ministerija turės padengti šias išlaidas, nustatytas palūkanų dydis bus mažesnis nei įsigyjant kitos rūšies VVP.

REKLAMA

TL palūkanos nustatomos penkių mažiausias palūkanas už tos pačios trukmės indėlius siūlančių bankų palūkanų vidurkį sumažinant dydžiu, kuris atitinka TL aptarnavimo sąnaudas.

Tikslios TL platinimo sąlygos bus skelbiamos ne mažiau kaip prieš 5 darbo dienas iki platinimo pradžios. TL bus platinami 14 dienų. Toks platinimo terminas nustatytas dėl to, kad būtų galima operatyviai reaguoti į rinkos pokyčius. Praėjus dviems savaitėms bus nustatytos naujos sąlygos ir TL platinami jau kitomis sąlygomis (arba tomis pačiomis, jeigu rinkoje niekas nepasikeis).

REKLAMA

TL platinimo kaina bus nustatoma skirtinga kiekvienai platinimo dienai. Taip daroma dėl to, kad tas investuotojas, kuris įsigijo TL anksčiausiai, sumokėtų mažiausią kainą lyginant su tuo, kuris jų įsigijo paskutinę platinimo dieną. Tiksli platinimo kaina bus paskelbiama sąlygose ir priklausys nuo nustatytos palūkanų normos. Pirmoji TL emisija galios vienerius metus.

Priešlaikinio TL išpirkimo galimybė nėra numatyta. Taip pat nevyks ir antrinė viešoji apyvarta šiais vertybiniais popieriais. Tačiau jeigu gyventojams iškiltų būtinybė parduoti TL, jie galės tai padaryti. Tokiu atveju reikės apsilankyti pas platintoją ar pas platinimo tarpininką (ten, kur įsigijo TL) ir atlikti juridinius veiksmus, kad būtų atlikti atitinkami įrašai asmeninėse vertybinių popierių sąskaitose arba kreiptis platinimo vietose ar internete nurodytais telefonais, kur bus suteikta visa informacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panašias priemones leidžia ir kai kurios užsienio šalys, pavyzdžiui:

Švedijoje mažmeniniu būdu platinami T-bils ir T-bonds, skirti individualiems ir smulkiems investuotojams, National debt savings, skirtingos trukmės taupomosios sąskaitos Lottery bonds;

Kipre Savings bonds CYP5 ir CYP10; abu 7 metų trukmės, Savings certificates CYP1  5 metų trukmės;

Vokietijoje išleidžiami Type A ir Type B Federal savings notes (Type A 6 metų trukmės, palūkanos mokamos kasmet, Type B- 7 metų trukmės, kaupiamos palūkanos, pradedamos kaupti ir mokėti po 5 mėn.);

Belgijoje išleisti:

5 metų trukmės, extendable iki 7 metų;

3-5-7 metų su tikslinamomis garantuotomis minimaliomis palūkanomis; ir 8 metų trukmės

Airijoje leidžiami Savings Certificates, Savings Bonds, Instalment Savings, Prize Bonds, Post Office Savings Bank.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų