• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus ragina mažiau diskutuoti apie tai, ar pagrįsti reikalavimai, kurie keliami eurą įsivesti norinčioms šalims, bet aiškiai susitarti dėl šio prioriteto ir siekti euro įvedimo Lietuvoje suderintais politiniais veiksmais.

REKLAMA
REKLAMA

Tai šalies vadovas sakė penktadienį Seime konferencijoje penkerių metų narystės Europos Sąjungoje (ES) proga.

REKLAMA

"Esu įsitikinęs, jog šiuo metu turime ne diskutuoti apie tai, ar pagrįsti reikalavimai, kurie keliami eurą įsivesti norinčioms šalims, bet aiškiai sutarti, jog tai yra mūsų prioritetas, ir, parodžius jo naudą mūsų žmonėms, siekti šio tikslo suderintais veiksmais visose politikos srityse. Iki šiol trūko būtent veiksmų suderinamumo ir dialogo tiek su mūsų žmonėmis, tiek ir su ES institucijomis", - sakė V.Adamkus.

Prezidentas išreiškė įsitikinimą, kad jei Lietuva būtų laikiusis biudžeto politikos ir vykdžiusi struktūrines pertvarkas, numatytas dar 2004 metais, jau būtume įsivedę eurą ir geriau pasiruošę sunkmečiui.

REKLAMA
REKLAMA

Euro įvedimas galimas tik jeigu ES valstybė narė atitinka vadinamuosius Mastrichto kriterijus, kurie reikalauja išlaikyti kainų stabilumą, šalis neturi viršyti nustatytų valdžios sektoriaus deficito, skolos rodiklių, jos nacionalinė valiuta turi būti stabili. ES pareigūnai prieštarauja siūlymams švelninti šiuos reikalavimus.

Konferencijoje Seime prezidentas taip pat sakė, kad Lietuvai siekiant savo tikslų ES dažnai koją pakiša tai, kad dažnai nebūna iš anksto tinkamai apmąstyti, aptarti tarpusavyje svarbūs dalykai, neparuoštos pozicijos, neišsiaiškinta, kas iš tiesų reikalinga ir kaip tai pasiekti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Visa tai taps ypač svarbu, kai Lietuva perims pirmininkavimą ES 2013 metais. Tai bus tikras išbandymas mums - mūsų politiniam brandumui ir administraciniams gebėjimams, galiausiai mūsų vietos Europoje suvokimui", - teigė V.Adamkus ir paragino jau imti tam ruoštis.

Atkreipęs dėmesį, kad dabar ir Lietuvos, ir visos Europos žmonės gyvena sunkmečio nuotaikomis, V.Adamkus sakė, jog krizė užgožia ir Europos integracijos ekonomikos laimėjimus, ir kasdienę naudą, kurią mūsų piliečiai ir verslas patirtų Europoje.

"Tačiau turime matyti ir platesnę Europos integracijos perspektyvą. Jeigu nebūtume ES nariai, šis sunkmetis būtų dar sudėtingesnis. Lietuvos įmonėms būtų sudėtingiau prekiauti ES rinkoje, žmonėms būtų daugiau apribojimų keliauti, studijuoti, užsiimti verslu Europoje", - kalbėjo V.Adamkus.

REKLAMA

Prezidentas taip pat pabrėžė tai, jog ES plėtra prisidėjo prie spartesnio Lietuvos ir kitų ES šalių augimo, pridėdama kasmet po daugiau nei 1 procentinį punktą prie šalies BVP augimo.

Lietuva visateise ES nare tapo 2004 m. gegužės 1 d. Tuo pačiu metu ES narėmis tapo Čekija, Estija, Kipras, Latvija, Lenkija, Malta, Slovakija, Slovėnija ir Vengrija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų