• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės 5 dieną garsiajam lenkų kompozitoriui ir dirigentui S. Moniuškai būtų sukakę 190 metų. Šia proga Lenkų institutas Vilniuje šiandien, penktadienį, gegužės 8 d., 18 val. klausytojus kviečia į iškilmingą koncertą Šv. Jonų bažnyčioje (Šv. Jono g. 12).

REKLAMA
REKLAMA

Skambės S. Moniuškos Mišios e-moll, kurias atliks Vilniaus Universiteto merginų choras „Virgo“, vadovaujamas Rasos Gelgotienės, ir kompozitoriaus sukurtos dainos, atliekamos solistų Julijos Karaliūnaitės bei Nerijaus Masevičiaus. Koncerte taip pat dalyvaus pianistė Raminta Gocentienė ir obojininkė Justina Gelgotaitė.

REKLAMA

„Moniuška padarė didelę įtaka to meto muzikiniam Vilniaus gyvenimui, visuose salonuose skambėjo jo dainos ir romansai. Per gegužės mėnesio Marijos atlaidus Aušros vartuose būdavo atliekamos jo sukurtos Mišios e-moll. Tai buvo tapę tikra miesto tradicija“ – pasakojo Vilniaus Universiteto chorų vadovė Rasa Gelgotienė.  

Anot dirigentės, norėdamas atgaivinti šią tradiciją „Virgo“ choras 1995 m. giedojo šias mišias Šv. Teresės bažnyčioje, o vėliau perkėlė šio puikaus kūrinio atlikimą į Šv. Jonų bažnyčią, kurioje ir gimė šis genialus opusas.

REKLAMA
REKLAMA

S. Moniuška (1819-1872) – garsus lenkų kompozitorius, dirigentas, mokytojas, visuomenės veikėjas, lenkų nacionalinės operos tėvas. 1840-1858 m. dirbo Vilniaus muzikiniame teatre, iki 1842 m. buvo Šv. Jonų bažnyčios vargonininkas.  

S. Moniuška sukūrė apie 300 dainų, 4 Aušros vartų litanijas, operą „Halka“, parašė daugybę ne tik lenko, bet ir lietuvio širdžiai mielų kūrinių, tarp kurių mitologinės kantatos „Milda“, „Nijolė“. Iš viso kompozitorius sukūrė 14 operų, virš 10 operečių ir muziką 4-iems baletams. Pagal nuopelnus Moniuška laikomas antruoju reikšmingiausiu lenkų kompozitoriumi romantiku po Frederiko Šopeno.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moniuškos mišių atlikimo tradiciją pratęsęs, šiuo metu LRT projekte „Lietuvos balsai“ dalyvaujantis ir daugiausiai žiūrovų simpatijų pelnęs choras „Virgo“ yra gerai žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – net po keletą kartų kolektyvas koncertavo Prancūzijos, Šveicarijos, Italijos, Ispanijos, Rusijos klausytojams, tris kartus surengė didelius turnė po JAV ir Kanadą, dainavo Danijoje, Belgijoje, Lenkijoje, Anglijoje, Portugalijoje, Kanarų salose, Graikijoje, Turkijoje, Meksikoje, Japonijoje, Argentinoje ir Brazilijoje. Pelnė per 10 tarptautinių konkursų laurus.

REKLAMA

Choras įkurtas 1980 metais. Jame dainuoja virš 50 Vilniaus Universiteto studenčių. Nuo 1982 metų chorui vadovauja Rasa Gelgotienė. Choro repertuaras itin platus. Jis aprėpia visų epochų ir įvairiausių stilių muziką moterų balsams nuo Renesanso polifonijos iki labai modernių šiuolaikinių autorių kūrinių.

Koncertą organizuoja Lenkų institutas Vilniuje kartu su Vilniaus Universiteto kultūros centru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų