REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikėtina, kad šiemet daugės turtinių, smurtinių, ekonominių, finansinių nusikaltimų, tyčinių bankrotų, skolų prievartavimo atvejų. Gali būti padaroma ir Lietuvai nebūdingų nusikaltimų, pavyzdžiui, žmonių grobimų reikalaujant išpirkos.

REKLAMA
REKLAMA

Tokias šių metų prognozes Seime antradienį pateikė generalinis prokuroras Algimantas Valantinas, pristatydamas praėjusių metų Generalinės prokuratūros veiklos ataskaitą.

REKLAMA

Jo teigimu, analizuojant praėjusių metų statistiką ir tendencijas, įvertinant ekonominę šalies situaciją, galima prognozuoti, kad šiemet daugės plėšimų ir vagysčių iš butų, bankų, kitų kreditinių įstaigų, išaugs akcizais neapmokestinamų prekių nelegali apyvarta, kontrabanda, netikrų pinigų, vertybinių popierių, kitų mokėjimo instrumentų gaminimas. Pasak A.Valantino, turėtų gerokai augti įmonių tyčinių bankrotų ir draudimo apgavysčių, turto prievartavimų faktų, padaugėti prekybos uždraustomis civilinėje apyvartoje prekėmis, prostitucijos, nelegalaus lošimo verslo atvejų.

REKLAMA
REKLAMA

Didėjant įsiskolinimams, stringant atsiskaitymams tarp bendrovių, galimas savavaldžiavimo faktų augimas, skolų prievartavimas.

"Gali būti padaroma ir Lietuvai iki šiol nebūdingų nusikaltimų, pavyzdžiui, žmonių grobimai reikalaujant išpirkos", - kalbėjo generalinis prokuroras.

Jo duomenimis, pernai Lietuvoje užregistruota 78 060 nusikalstamų veikų (iš jų 71 972 nusikaltimai ir 6088 baudžiamieji nusižengimai).

Generalinės prokuratūros ataskaitoje teigiama, kad užregistruotų nusikalstamų veikų skaičius 2008 m. padidėjo visose apskrityse, išskyrus Šiaulių apskritį (sumažėjo 2,5 proc.). Didžiausias augimas užfiksuotas Tauragės apskrityje - 17,5 proc. ir Vilniaus apskrityje - 11,2 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Nors registruotų nusikalstamų veikų absoliutus skaičius padidėjo, tačiau sunkių ir labai sunkių nusikaltimų užregistruota 5,8 proc. mažiau", - atkreipė dėmesį pareigūnas.

Įtarimai padarius nusikalstamas veikas pernai pateikti 23 249 asmenims.

Kalbėdamas apie kovą su korupcija A.Valantinas sakė, kad praėjusiais metais gauti 1122 skundai, pareiškimai ir pranešimai dėl kyšininkavimo, papirkimo ar piktnaudžiavimo, pagal kuriuos pradėti 647 ikiteisminiai tyrimai. Teismui perduotose bylose kyšininkavimu, papirkimu ar piktnaudžiavimu kaltinti 405 asmenys.

REKLAMA

"2008 m. Lietuvoje įvyko esminis lūžis mažinant eismo įvykių ir juose nukentėjusių žmonių skaičių", - tvirtino generalinis prokuroras.

Užregistruoti 4897 eismo įvykiai (24,1 proc. mažiau negu 2007 m.), per kuriuos žuvo 498 žmonės ir 5940 sužeista. Palyginti su 2007 m., žuvusiųjų skaičius sumažėjo 32,7 proc., sužeistųjų - 26,1 proc.

Dėl neblaivių vairuotojų kaltės įvyko 494 eismo įvykiai, t. y. 39,1 proc. mažiau nei 2007 m.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų