• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Besisukančių didesniu nei milijoną mylių per valandą greičiu, nematomų Saulės audrų elektros užtaisas dešimtkart didesnis už žaibo smūgį.

REKLAMA
REKLAMA

Naujausius duomenis apie šiuos kosminius tornadus, jų išmatavimus paskelbė Kalifornijos universiteto astrofiziko Andreaso Keilingo vadovaujama mokslininkų grupė.

REKLAMA

Mokslininkus nustebino kosminių sūkurių dydis – jų skersmuo siekia 70 tūkst. kilometrų, o tai pakankamai daug, jog jie apgaubtų Žemę.

„National Geographic“ rašo, kad Kalifornijos universiteto mokslininkai šį tyrimą atliko bendradarbiaudami su NASA, kurios viena programa, THEMIS, skirta stebėti ir matuoti saulės vėjų ir Žemės magnetinio lauko sąveiką.

„Pirmą kartą istorijoje pavyko suderinti skaičiavimus, atliktus dėl Žemėje esančių instrumentų, ir naujausius duomenis iš kosminių erdvėlaivių – taip gavome patį tiksliausia vaizdą“, – tyrimą komentavo Timothy`is Horbury`is, Imperiškojo Londono koledžo fizikas.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas atliktas naudojant 5 kosminius laivus ir 20 Žemėje esančių observatorijų.

Mokslininkai ne tik atskleidė milžinišką šių besisukančių plazmų (jonizuotų dujų) dydį bei greitį, tačiau ir tai, kaip šie tornadai įžiebia auroras, kurias matome Žemėje.

Mokslininkų tyrimas pristatytas Vienoje (Austrija) vykstančiame Europos Geomokslų sąjungos suvažiavime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų