• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paradoksalią rinkos situaciją, kai Lietuva Europos Sąjungoje pirmauja pagal mažiausias pieno supirkimo kainas ir kartu pagal vienas didžiausių pieno produktų kainų, lemia Lietuvos pieno ūkių dydis – tokios nuomonės laikosi didžiausia žemės ūkio bendrovė „Agrowill Group“.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų šalyje pieno gamybos ūkiai yra per maži, ūkininkai nėra susivieniję į kooperatyvus, todėl pieno gamintojai neturi stiprių pozicijų derantis su supirkėjais dėl pieno kainų. Antra vertus, smulkūs pieno ūkiai patiria gana dideles sąnaudas ūkiams išlaikyti. Todėl Lietuvos ūkius būtina arba daryti stambesnius, arba pieno gamintojams jungtis į kooperatyvus. Kitaip kainų karas bus pralaimėtas, o visi ūkininkai ir toliau jausis išlaikytiniais“, – bendrovės pranešime cituojamas „Agrowill Group“ generalinis direktorius Mindaugas Juozaitis.

REKLAMA

Jo teigimu, Europos šalių ir JAV žemės ūkio rinkose vyksta gana intensyvūs ūkių stambinimo procesai, nes tik tokiu būdu pieno gamintojai gali gerokai sumažinti savo sąnaudas ir padidinti veiklos efektyvumą.

Lietuva pagal viename pieno ūkyje gaunamo pieno kiekį tarp ES šalių yra trečia nuo galo – prastesni rodikliai yra tik Rumunijoje ir Bulgarijoje.

Stambindami ūkius ir jungdamiesi į stambesnius kooperatyvus užsienio šalių pieno tiekėjai stiprina pozicijas derybose su pieno perdirbėjais. M. Juozaičio manymu, būtent todėl net gretimų ES šalių pieno supirkimo kainos nėra tokios dramatiškai žemos, kaip Lietuvoje (žr. supirkimo kainų lentelę viršuje).

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų įstatymų bazė ir bendra valstybės politika neskatina ūkininkų vienytis. Lietuvoje yra 55 tūkst. pieno ūkių, o vidutinis ūkio dydis – 3,5 karvės. Tokio dydžio ūkis neturi jokių galimybių išgyventi, jis ir toliau gali būti tik išlaikytinis iš valstybės ir ES dotacijų. Šiemet valstybė pieno ūkiams palaikyti skyrė dar 100 mln. litų, tačiau tai situacijos neišgelbės. Ūkininkai, vietoj to, kad dairytųsi į valstybės kišenę, turėtų patys imtis veiksmų ir rūpintis savo išlikimu“, – mano „Agrowill Group“ vadovas.

Pasak jo, vieną didžiausių karvių ūkių valdanti „Agrowill Group“ šiemet intensyviai įgyvendina veiklos efektyvumo didinimo programą. Per pirmus penkis mėnesius sumažėjo ūkių išlaikymo sąnaudos, tiems patiems darbams atlikti reikia mažiau aptarnaujančio personalo, o pieno primilžiai užaugo 15 proc. Tai leido teigiamus pinigus srautus padidinti apie 0,4 mln. litų per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų