• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žurnalistas: S. Husseinas galėjo būti nuverstas ir be karo

Didžiosios Britanijos sostinėje Londone leidžiamo arabų laikraščio „al-Quds al-Arabi“ redaktorius Abdelis Naris Atwanas su „Guardian“ internetine svetaine pasidalijo savo mintimis apie Didžiosios Britanijos sprendimą prisidėti prie JAV vykdant invaziją į Iraką.

REKLAMA
REKLAMA

„Vykdyti invaziją į Iraką buvo didžiausia klaida. Galima buvo rasti kitų kelių pakeisti režimą. Viso to rezultatas yra katastrofa: žuvo apie milijoną žmonių, visa valstybė išardyta. Įvyko galių balanso pokytis ir Iranas šioje situacijoje tapo laimėtoju. Saddamas Husseinas galėjo būti nuverstas perversmo keliu. Jis buvo labai silpnas. Irako žmonės buvo išsekinti sankcijų. Buvo mėnesių ar metų klausimas, kada jo režimas išnyks“ - teigia žurnalistas.

REKLAMA

Jis itin kritikuoja britus, kurie į savo prižiūrimas Irako teritorijas atnešė tik anarchiją ir visišką netvarką. Britai esą iki galo neperprato Irako visuomenės ir joje egzistuojančių gentinių bei religinių pasidalijimų. Vietoje to, kad skatintų į valdžią iškilti sekuliarias jėgas, britai esą paskatino į elitą iškilti skirtingų religinių grupių atstovus, kurie tik toliau skaldė visuomenę.

„Korupcija buvo itin didelė. Vidurinioji klasė buvo sunaikinta. Nėra ekspertų, daktarų, inžinierių. Kam jie įvedė demokratiją? Kovotojams?“ - ironiškai klausia A. Atwanas.

Invazija į Iraką , jo teigimu, tik sugadino šio šalies įvaizdį Vidurio Rytų regione ir sukėlė pavojų pačios Didžiosios Britanijos saugumui. Tai esą įrodo ir 2005 metų liepos 7 dienos išpuoliai Londono metro ir autobusuose. Invazija į Iraką Vidurio Rytų regione, kaip teigia A. Atwanas, atgaivino blogiausius prisiminimus apie britiškąjį imperializmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų