REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

K. Guekas: JAV politika prisidėjo prie Raudonųjų khmerų iškilimo

Žiauriausio Kambodžos kalėjimo vadovas Kaingas Guekas Eavas pareiškė, kad aštuntajame dešimtmetyje vykdyta JAV politika padėjo į valdžią iškilti genocidą vykdžiusiam Pol Poto režimui.

REKLAMA
REKLAMA

Kankinimo centrui S-21 vadovavęs K. Guekas teigia, kad Raudonųjų khmerų režimas būtų neiškilęs, jei JAV nebūtų parėmusios dešiniųjų karinės diktatūros, kuri 1970 metais perversmo keliu iš valdžios pašalino princą Narodomą Sihanouką.

REKLAMA

K. Guekas pats yra kaltinamas nusikaltimais žmogiškumui ir karo nusikaltimais. Savo liudijime jis pasakojo, kaip iš eilinio matematikos mokytojo tapo fanatišku komunistų revoliucionieriumi.

Per 4 metus, kai nuo 1975 iki 1979 metų Raudonieji khmerai buvo valdžioje, iš viso nuo bado, ligų ir žudynių mirė daugiau nei 1,7 mln. Kombodžos gyventojų – beveik ketvirtadalis visų šalies gyventojų. Nuo 1977 iki 1979 metų K. Guekas pats asmeniškai yra atsakingas už mažiausiai 17 tūkst. žmonių mirtis. Šie žmonės buvo uždaryti jo vadovaujamame kalėjime S-21. Ten tardymo metu jie buvo kankinami, o vėliau nužudomi.

REKLAMA
REKLAMA

K. Gueko teigimu, jei ne JAV valstybės sekretoriaus Henry Kissingerio ir prezidento Richardo Nixono parama, tai dešiniųjų karinis perversmas būtų žlugęs itin greitai. Tuomet esą Pol Potas būtų netekęs auksinės galimybės išnaudoti JAV paramą dešiniųjų diktatūrai savo tikslams – mobilizuojant komunistus. Būtent JAV kišimasis į Kambodžos politiką esą ir padidino Raudonųjų khmerų populiarumą.

Pats K. Guekas prie Raudonųjų khmerų prisijungė 1964 metais. „Vardan revoliucijos aš paaukojau viską“ - teisme teigė 66 metų vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų