• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

B. Obama: mes tęsime priešraketinio skydo kūrimą

Sekmadienį Čekijos sostinėje Prahoje viešėjęs JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad Vašingtonas vykdys priešraketinio gynybos skydo kūrimo darbus tol, kol Iranas kels pavojų JAV ir Europos saugumui.

REKLAMA
REKLAMA

„Leiskite kalbėti atvirai: Irano branduolinė bei balistinė programos kelia pavojų ne tik JAV, tačiau ir Irano kaimynams bei mūsų sąjuningininkams. Čekija ir Lenkija buvo drąsios sutikdamos priimti gynybą nuo šių raketų. Tol, kol išliks Irano keliamas pavojus, mes tęsime priešraketinės gynybos sistemos, kuri yra patikima ir efektyvi, kūrimą“ - teigė B. Obama.

REKLAMA

Paskutinis sakinys atspindi pokytį naujosios Baltųjų rūmų administracijos mąstysenoje. Anksčiau B. Obama viešai abejojo priešraketinės gynybos sistemos efektyvumu. Buvo kalbama, kad sistema dar nėra patikrinta ir dėl to veikiausiai gali būti nepatikima.

Priminsime, kad Vašingtonas planuoja Lenkijoje įkurdinti 10 raketų perėmėjų bazę, o Čekijoje turėtų įsikurti radarų sistema.

Tiesa, paskutinės visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad Čekijoje skydo kūrimui prieštarauja net 70 proc. piliečių. Priešiškumas skydui pastebimas ir Lenkijoje. Šios šalies gyventojai baiminasi, kad skydo įkurdinimas gali lemti tai, kad jų šalies taps teroristinių išpuolių taikiniu.

Be to, skydo kūrimui itin priešinasi ir Maskva, kuri graso Kaliningrado srityje dislokuoti savo raketas „Iskander“. Kremlius teigia, kad priešraketiniu skydu siekiama neutralizuoti Rusijos branduolinio atgrasymo sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų