• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smarkiai sumažinus teismų finansavimą, teismai praktiškai nebegalės vykdyti įstatymuose jiems numatytų įsipareigojimų. Neatmetama galimybė, kad teismams teks kurį laiką užsidaryti.

REKLAMA
REKLAMA

Tai sakoma trečiadienį Teisėjų tarybos kreipimesi į prezidentą, Vyriausybę ir visuomenę.

"Šiems metams numatytas teismų biudžetas vėl ketinamas smarkiai mažinti. Tai ypač neigiamai atsilieps teismų darbui, nes dėl lėšų trūkumo teismai atsidurs beviltiškoje padėtyje, kai praktiškai nebus įmanoma įvykdyti įstatymuose numatytų teismų įsipareigojimų: skirti ekspertizių, siųsti šaukimų apie teismo posėdžius ar įteikti priimtų sprendimų kopijų, galų gale susimokėti už paslaugas", - rašoma Teisėjų tarybos laiške.

REKLAMA

Anot Teisėjų tarybos, 2009 m. biudžetas priimtas neatsižvelgus į praėjusių metų pabaigoje priimtą Teisėjų atlyginimų įstatymą, pagal kurį pasikeitė teisėjų atlyginimų dydžiai. "Net ir šias neadekvačias įstatymui lėšas darbo užmokesčiui teismams vėl ketinama mažinti. Tačiau neatsižvelgiama į tai, kad bylų skaičius nuolat auga, o žmogiškųjų resursų ištekliai yra riboti. Ribotos gali tapti ir žmogiškosios galimybės", - įspėja teisėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Teisėjų taryba pareiškė matanti vienintelę išeitį, kaip išgyventi turimomis lėšomis, - "išnaudojus teismams skirtas biudžeto lėšas ir nesant jokių finansinių galimybių užtikrinti tolimesnio darbo, teismai bus priversti laikinai nevykdyti savo tiesioginės veiklos - teisingumo vykdymo".

Taryba ketina artimiausiu metu kreiptis į teismus, prašydama atlikti tikslius skaičiavimus ir informuoti, kada numatomos priverstinės jų teismo "atostogos".

"Akivaizdu, kad tokiu atveju iškils grėsmė bylų išnagrinėjimo terminų pailgėjimui ir, tikėtina, Europos Žmogaus Teisių Teismą užplūs skundai dėl Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos, t. y. teisės, kad byla būtų nagrinėjama per įmanomai trumpiausią laiką, pažeidimo", - įspėjama laiške.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų