REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tautinių bendrijų taryba (TBT) pasipiktinusi Vyriausybės nenoru tęsėti savo pažadus ir ketina Prezidento bei Europos Parlamento rinkimų kampanijų metu minėtus įsipareigojimus priminti.

REKLAMA
REKLAMA

TBT narius apie tai prabilti paskatino ministrų kabineto, kurį spaudžia Saulėlydžio komisija, nenuosekli pozicija dėl Tautinių mažumų ir išeivijos departamento (TMID) reorganiavimo.

REKLAMA

Pirmadienį Vyriausybėje vykusio pasitarimo metu, Saulėlydžio komisijai spaudžiant, buvo nutarta „taupymo sumetimais“ įkurti jau ne departamentus prie ministerijų, o departamentą ministerijos sudėtyje (išeivijai) ir ministerijos skyrių (tautinėms mažumoms). Galutinis sprendimas turėtų būti priimtas balandžio 6d.



Taupymo argumentus vadina absurdiškais

Toliau taupyti ir karpyti etatus ketinanti Vyriausybė nebesugeba arba nenori vykdyti net tų pažadų ir įsipareigojimų, kuriuos deklaravo savo programoje ir ne kartą viešai patvirtino. Tautinių mažumų ir išeivijos departamento likvidavimas bus vykdomas ne steigiant tautinėmis bendrijomis besirūpinsiantį departametą prie kultūros ministerijos, o apsiribojant skyriumi. Tokiu būdu, 17 proc. Lietuvos gyventojų kultūrines reikmes  administruos 8 asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

Pats skaičius tautinių bendrijų atstovus tik stebina. Piktina juos netęsėti pažadai ir institucijos statuso pažeminimas. TBT pirmininkas Vitalijus Karakorskis portalui „Balsas.lt“ sakė nesuprantąs taupymo argumento šioje srityje. „Jei neišeina įsteigti departamentą prie ministerijos, nors būtent tai buvo žadėta, kuriame turi būti ne mažiau 16 etatų, tikrai galima būtų įsteigti bent jau departamentą ministerijos sudėtyje be atskiros nuo ministerijos buhalterijos, ūkio skyriaus etc.  Tokiam pagal galiojančias taisykles užtektų ne mažiau kaip 9 etatų. Dabar gi siūlomi 8 etatai, t.y. viso labo skyrius. Dėl vieno (!) etato rizikuojama sukurti gausybę naujų problemų. Gal Vyriausybės nariai galėtų mastyti ne tik kaip kolūkio buhalteriai, bet ir kaip politikai? Tikrai „reikšmingas „taupymas ir saulėlydis“ vallstybės mąstu,“- ironizuoja visuomenininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija apsidžiaugs

V. Karakorskis pabrėžia ir tai, jog nukentėtų Lietuvos įvaizdis Europos Sąjungoje.  Prieš 20 metų, 1989 – aisiais, buvo įsteigtas Tautybių departamentas prie LR Vyriausybės. Visa tą laiką Lietuva buvo eksponuojama kaip pavyzdys  kitoms postkomunistinėms valstybėms. Dabar bus priešingai,“- neabejoja jis.

Be to, pasak TBT vadovo, lyginant su tuometiniu (ir, beje, dabartiniu) institucijos statusu, jį ketinama pažeminti net trim pakopom (departamentas prie vyriausybės – departamentas prie ministerijos – departamentas ministerijos sudėtyje – ministerijos skyrius), ko niekaip neįmanoma pateikti visuomenei kaip „reorganizaciją“. Tai, anot pirmininko, jau ne reorganizacija, o sąmoningas institucijos degradavimas.

REKLAMA

Svarbiausia, anot V. Karakorskio,kad  toks institucijos statuso pažeminimas automatiškai reiškia pačios tautinių mažumų (etnopolitinės) problematikos marginalizavimą. „Tai neišvengiamai iššauks vidaus ir užsienio politikos komplikacijas. Už tokį neapgalvotą sprendimą dabartinę koaliciją ir Vyriausybę pagrįstai puls visi – tautinių mažumų ir žmogaus teisių gynėjų organizacijos, opozicija (kokia jai gera dovana prieš artėjančius rinkimus!), su minėtomis interesų grupėmis susijusi žiniasklaida, tarptautinės organizacijos (pirmiausia Europos Taryba) ir atitinkamų etninių grupių „motininės“ valstybės. Ypač esą džiaugsis Rusija, gavusi papildomą pretekstą kištis į Lietuvos rusų ir vadinamųjų „rusakalbių“ reikalus,“ – vardija galimas problemas TBT lyderis.

REKLAMA

Prašoma tęsėti pažadus

TBT lyderis sako nenorįs patikėti, kad A.Kubilius nesilaiko savo žodžio, duoto š.m. sausio 23 dieną Vyriausybėje vykusio susitikimo su Tautinių bendrijų tarybos nariais metu. V. Karakorskis primena, kad premjeras pažadėjo, kad tikrai bus departamentas prie Kultūros ministerijos.

Netiesiogiai „nusikaltimo bendrininku“ esą daromas ir Seimo pirminikas, kuris, kaip mano V. Karakorskis, „nieko blogo negalvodamas ir neįtardamas“ pakartojo Premjero žodžius po kelių dienų atitinkamo susitikimo metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TMID direktorius ramina

Departamento generalinis direktorius Arvydas Daunoravičius minėto TBT posėdžio metu informavo, kad Vyriausybė vykdo valstybės valdymo tobulinimo procesą ir TMID reorganizavimas yra šio proceso dalis. Anot direktoriaus, tautinių mažumų klausimų sprendimas perkeliamas į aukštesnį lygmenį, kadangi už šiuos klausimus bus atsakingas Kultūros ministras - Ministrų kabineto narys.

Pažymėta, kad Kultūros ministerijai perduodamos TMID teisės ir pareigos, susijusios su tautinių mažumų klausimais, todėl bus užtikrintas tautinių mažumų politikos tęstinumas. Generalinis direktorius patikino, kad dėmesys tautinių mažumų klausimams buvo, yra ir bus svarbi valstybės ir Vyriausybės vykdomos politikos dalis.



REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų