• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors jau kelerius metus pareigūnai, politikai, nevyriausybinės organizacijos kovoja su prekyba žmonėmis, jų mastas nemažėja, bet turi tendenciją augti.

REKLAMA
REKLAMA

Tai penktadienį teigė Seimo Žmogaus teisių komitete lankęsis Londono policijos klubų ir dorovės padalinių vadas, vyriausiais policijos detektyvas Richardas Martinas (Ričardas Martinas).

REKLAMA

„Į Londoną daugiausia atvežamos moterys iš Tailando ir Rytų Europos. Artėjant olimpiadai jų bus dar daugiau. Deja, labai daug moterų yra iš Lietuvos“, - teigė Jungtinės Karalystės pareigūnas.

Lietuvos parlamentarams jis parodė vienos dienos kai kurių Londono rajonų statistiką - kiek, kokios tautybės moterų tuo metu teikė prostitučių paslaugas. Pavyzdžiui, 46 Soho rajono butuose daugiausia - 10 - buvo lietuvių, 9 Kosovo tautybės moterys, 7 - britės.

REKLAMA
REKLAMA

Panaši padėtis ir kituose rajonuose.

Seime lankęsis Londono policijos detektyvas inspektorius Kevinas Hylandas teigė, kad per pastaruosius kelerius metus britų pareigūnai iš sekso vergijos išvadavo „šimtus moterų iš Lietuvos, tarp jų - ir vaikų".

„Sėkmingai vykdome teisinį persekiojimą. Nusikaltėliai vidutiniškai būna nuteisiami po 18 metų nelaisvės“, - sakė jis.

Anot R.Martino, neseniai Londone baigta nagrinėti byla, kur už lietuvės pardavimą į sekso vergiją, tai padaręs asmuo nuteistas 18 metų laisvės atėmimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai didėjanti problema. Ekonominė krizė verčia žmones ieškoti būdų uždirbti, - sakė pareigūnas. - (...) Norėtume sustabdyti moteris čia. Reikia informuoti žmones tose šalyse, iš kur jie atvežami, kas jų laukia.“

Detektyvai iš Londono tvirtino sulaukiantys visokeriopos pagalbos iš Lietuvos teisėsaugos pareigūnų. Anot jų, nekyla jokių sunkumų dalytis informacija, prašyti pagalbos, kolegos Lietuvoje padeda surinkti įrodymus.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko Armino Lydekos duomenimis, apie 20 proc. Į sekso vergiją patenkančių asmenų yra nepilnamečiai, tai kelia didelį nerimą.

REKLAMA

Jis atkreipė dėmesį, kad mūsų valstybė yra ir tranzito šalis, per kurią prekeiviai žmonėmis savo aukas į turtingesnes Europos Sąjungos valstybes veža iš Rusijos, Baltarusijos.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė sakė, kad šiai problemai Lietuva turėtų skirti ypatingą dėmesį 2011 m., kai pirmininkaus ESBO.

Europos Tarybos duomenimis, prekyba žmonėmis yra trečias pagal dydį organizuotų nusikaltėlių pajamų šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų